HBO-V
 • Als verpleegkundige heb je een afwisselend en dynamisch beroep. Je helpt mensen bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden, verzorgt wonden en brengt sondes in. Maar ook luisteren, observeren en rapportages verzorgen horen bij je werk. Geen werkdag is hetzelfde, want elke cliënt is anders. Als verpleegkundige geef je niet alleen. Je krijgt minstens zoveel terug. Een glimlach, een wijze les. Maar vooral veel voldoening.

  Hbo-v Viaa topopleidingEen verpleegkundige is een ‘mensen-mens’. Iemand die graag een helpende hand biedt. In praktische zin, maar ook op sociaal-emotioneel gebied. Want mensen hebben vaak meer nodig dan een washandje en medicijnen. Bijvoorbeeld een luisterend oor en een goed gesprek. Viaa  gelóóft hierin. Dit principe vind je ook terug in het Neuman Systems Model. Tijdens je opleiding leer je hier meer over.

  Praktijk

  De kern van jouw beroep als verpleegkundige is betrokken zijn bij de begeleiding en zorg van mensen. Het is dus belangrijk dat je veel praktijkervaring opdoet. In zowel het eerste als in het tweede jaar van je opleiding loop je tien weken stage. In het derde jaar ga je nog vaker de werkvloer op: je loopt dan twintig weken stage en je volgt een minor, waarbij je twintig weken werkt aan een praktijk-gebonden project. In het vierde jaar loop je weer twintig weken stage. Daarnaast werk je aan je afstudeerproject of onderzoek. 

  Toekomst

  Als verpleegkundige stap je een bijzondere en dynamische wereld binnen. Of je gaat voor je werk juist de landsgrenzen over. In ieder geval kun je overal aan het werk waar mensen begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld als wijkverpleegkundige om de hoek. Of bij een ontwikkelingsorganisatie ver weg. In het ziekenhuis of bij het consultatiebureau. Maar ook zorg voor verstandelijk gehandicapten, jeugdzorg en psychiatrie vallen binnen je werkterrein.

  Studieduur en -varianten

  De reguliere studie Verpleegkunde aan Viaa duurt vier jaar. Heb je een relevante vooropleiding gedaan? Dan kun je ook de verkorte of de versnelde route volgen. Daarnaast biedt Viaa verschillende studievormen aan: voltijd, deeltijd of voltijd-duaal.
  Klik hier voor meer informatie over de verschillende routes.

  Voor mensen die de mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) hebben gedaan of al in de zorg werken, is er ter voorbereiding op het studeren de Brugmodule mbo-hbo. Zo kun je gelijk ervaren of een hbo-opleiding iets voor je is.

  Contact

  Annemieke Strijker beantwoordt graag al je vragen. Je kunt haar mailen of bellen via a.strijker@viaa.nl of  (038) 4255542.

  Let op: voor de voltijd-opleiding HBO-V geldt voor het studiejaar 2017-2018 een numerus fixus. Om hieraan deel te kunnen nemen, moet je voor 15 januari 2017 een inschrijfverzoek doen bij Studielink. Voor de deeltijd-opleiding geldt géén numerus fixus. Klik hier voor meer informatie over de numerus fixus >>>

 • Studiejaar 1 en 2 - Basis

  De eerste twee studiejaren vormen de theoretische basis van je opleiding. Je begint met het nadenken vanuit de gezonde mens. Vervolgens ga je kijken naar zorg vanuit de 7 rollen die een verpleegkundige invult, de zogenaamde CANmeds rollen. Je maakt (theoretisch) kennis met de verschillende gebieden waarin de zorg kan plaatsvinden, zoals chronische zorg, acute zorg, intensieve zorg en preventieve zorg. Binnen die gebieden bestudeer je verschillende groepen zorgvragers waar je in de toekomst verantwoordelijkheid voor draagt. Bijvoorbeeld ouderen, jongeren of mensen met een lichamelijke of een psychische aandoening. Je bereidt je hierop goed voor. Samen met medestudenten oefen je in het praktijklokaal het verlenen van zorg en het voeren van een gesprek. In de eerste twee studiejaren loop je twee keer tien weken stage.

  Studiejaar 3 - Leren in de praktijk

  In het derde jaar van je studie pas je wat je geleerd hebt toe in de praktijk door twintig weken stage te lopen. Vanzelfsprekend kun je nog steeds rekenen op goede persoonlijke begeleiding vanuit de instelling waar je stage loopt, maar ook door een stagedocent van Viaa. Daarnaast heb je ook nog steeds contact met je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider is gedurende de hele opleiding bij je studie betrokken. Naast het lopen van stages, verdiep je in het derde jaar je theoretische kennis. Je leert meer over protocollen, kwaliteit van de zorg en over de visie op verplegen. Daarnaast volg je gedurende twintig weken een minor. De inhoud van de minor is gekoppeld aan de zorgpraktijk. Je stageplaats is voortduren van belang om theorie en praktijk op hbo-niveau met elkaar te integreren. Zo leer je dagelijks en zoek je voortdurend verdere verdieping.

  Stage in het buitenland

  Ben je in voor een leerzaam avontuur in het buitenland? Viaa biedt je de kans om stage te lopen in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Ghana of Kenia. Toch liever wat dichterbij? Ook binnen Europa biedt Viaa internationale stage-mogelijkheden.

  Studiejaar 4 - Afstuderen

  In het vierde jaar komen alle aspecten van de verpleegkunde nogmaals aan bod. Je behandelt niet alleen de theorie, maar loopt ook twintig weken een afstudeerstage. Verder werk je tijdens het laatste jaar aan je afstudeeronderzoek. Dit onderzoek is samen met de uitwerking van het onderwijs en je praktijkstage het bewijs dat je als verpleegkundige beschikt over de nodige eindkwalificaties. Nu kun je aan het werk als Bachelor Verpleegkundige of te wel als verpleegkundige op het niveau NLQF 6.

  Instroommogelijkheden

  De opleiding Verpleegkunde biedt de mogelijkheid om de studie versneld of verkort te volgen.
  Klik hier voor meer informatie over de verschillende routes.

  Contact

  Wil je meer weten? Mail of bel dan met Annemieke Strijker. Zij is contactpersoon HBO-V. Je bereikt haar via a.strijker@viaa.nl of  (038) 4255542.

  Wil je graag de overstap maken van het mbo naar het hbo? Studie in Cijfers
  Om je overstap van het mbo naar het hbo soepel te laten verlopen, bieden we je graag de Brugmodule mbo-hbo aan. Neem voor meer informatie contact op met Riana Driebergen. Zij is coördinator van de brugmodule. Je bereikt haar via r.driebergen@viaa.nl of (038) 4255542.

  Ben je ouder dan 21 jaar en heb je geen juiste vooropleiding?
  Dan kun je het Toelatingsonderzoek 21+ doen. Bij voldoende resultaat ben je toelaatbaar. Neem voor meer informatie gerust contact op met de contactpersoon hiervoor, Corrie Berghuis. Je bereikt haar via c.berghuis@viaa.nl of (038) 4255542.

 • Je hebt al een vooropleiding als verpleegkundige mbov of inservice en een baan in de zorg. Je wilt je kennis van de zorg graag vergroten en er nog meer verdieping uithalen. Je loopt in je zorgpraktijk met vragen en bent geïnteresseerd in nieuwe zienswijze en input voor je werk. Je hebt passie voor het werk en wilt graag werken met mensen.

  Theorie

  De deeltijdroute duurt 2,5 jaar. We doen daarmee recht aan je vooropleiding en kennis, maar zorgen ook met jou dat je binnen een haalbaar tijdsbestek voldoende verdieping krijgt om af te studeren als hbo-verpleegkundige. We starten de opleiding gelijk vanuit het perspectief van de hbo-verpleegkundige en gaan meteen met jou de verdieping in. We kunnen er namelijk vanuit gaan dat je al veel weet en beheerst en willen daar op deze manier ook waarde aan hechten.
   
  De opleiding begint met het perspectief vanuit de gezonde mens, en het vandaar uit kijken naar de zorg vanuit de zeven rollen die een verpleegkundige invult, de zogenaamde CANmeds rollen.
   
  Vanuit die verschillende rollen ga je als hbo-verpleegkundige kijken naar vier verschillende gebieden, zoals acute zorg, preventieve zorg, chronische zorg en intensieve zorg. Binnen deze gebieden bestudeer je verschillende groepen zorgvragers waar je als hbo-verpleegkundige  verantwoordelijkheid voor draagt, bijvoorbeeld ouderen, jongeren of mensen met een lichamelijke of psychische aandoening. De context en het perspectief is echter steeds dynamisch, complex en uiteenlopend. Je leert daardoor op hbo-niveau kritisch te wegen en vanuit klinisch redeneren tot de juiste keuzes in de uitvoering te komen.

  Praktijk

  De opleiding Verpleegkunde in deeltijd heeft een totale studiebelasting van 25 uur per week. Deze uren bestaan uit een lesdag op de maandag én uit zelfstudie. De studiebelasting is in combinatie met je eigen werkplek van minimaal twintig uur in de praktijk. Je eigen ervaring en de dagelijkse indrukken op de werkplek zijn rechtstreekse input voor je studie. Daarmee integreer je voortdurend praktijk en theorie. Dat betekent dus dat je ruimte moet nemen om aan je studie te werken. Vooral op het moment dat je ook in de praktijk aan het werk bent en dit door goed te plannen combineert met de praktijkinhoudelijke opdrachten.
   
  Je bent vanaf het begin van je opleiding zelf verantwoordelijk voor het regelen van een passende werkplek in de zorg voor minimaal twintig uur per week. Op je werkplek moet je de mogelijkheden hebben om werkzaamheden te doen op het niveau van een hbo-verpleegkundige. De werkplek is voortdurend van belang om theorie en praktijk op hbo-niveau met elkaar te integreren. Zo leer je dagelijks en zoek je voortdurend verdieping.

  Afstuderen

  Na de verdieping binnen de verschillende zorgcontexten, ga je je verder verdiepen. Je leert  op hbo-niveau meer over protocollen, kwaliteit van de zorg en de visie op verplegen en wat jouw rol daarin is als hbo-verpleegkundige. Je gaat werken aan je afstudeeronderzoek of je werkt in de praktijk een project uit. Je sluit je opleiding af met een presentatie over je onderzoek of project. Het onderzoek of project is samen met het praktijkleren het bewijs dat je als hbo-verpleegkundige beschikt over de benodigde eindkwalificaties. Je kunt nu aan het werk als Bachelor Verpleegkundige of te wel als verpleegkundige op niveau NLQF 6.

  Instroommogelijkheden

  Je kunt de deeltijdopleiding Verpleegkunde van Viaa volgen als je in het bezit bent van een mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4) of inservice A, B of Z. Daarnaast moet je bij de start van de opleiding in bezit zijn van een werkplek in de zorg voor minimaal twintig uur, waarbij de mogelijkheid hebt om werkzaamheden op hbo-niveau uit te voeren.

  Voor de deeltijd-opleiding geldt géén numerus fixus. Je ontvangt na je inschrijving wel een (verplichte) studiekeuzecheck. Lees meer over de studiekeuzecheck op www.viaa.nl/studiekeuzecheck

  Lees meer over de verschillende routes en instroommogelijkheden van de HBO-V.

  Overstap mbo-hbo

  Om je overstap van het mbo naar het hbo soepel te laten verlopen, bieden we je graag de Brugmodule mbo-hbo aan. Neem voor meer informatie contact op met Riana Driebergen. Zij is coördinator van de brugmodule. Je bereikt haar via r.driebergen@viaa.nl of (038) 4255542.

  Contact

  Wil je meer weten? Neem dan contact op met Leida Janssen, tel 038 - 425 55 42 of mail naar l.janssen@viaa.nl.  

 • Je bent iemand die van aanpakken weet. Het liefst werk én leer je tegelijk. En je kunt goed plannen. Voor mensen zoals jij er is de voltijdse duale opleiding HBO-V. Een opleiding dus voor doeners die graag de handen uit de mouwen steken!

  Studiejaar 1 en 2 - Basis

  In het eerste jaar (propedeusejaar) en het tweede jaar van de hoofdfase volg je gewoon het programma van de voltijdopleiding. Je bent dan ingeschreven bij de reguliere voltijdroute. Ook je inschrijving via Studielink dient voor de voltijdvariant te zijn.

  De eerste twee studiejaren vormen de theoretische basis van je opleiding. Je begint met het nadenken vanuit de gezonde mens. Vervolgens ga je kijken naar de zorg vanuit de zeven rollen die een verpleegkundige invult, de zogenaamde CANmeds rollen. Je maakt (theoretisch) kennis met de verschillende gebieden waarin zorg kan plaatsvinden, zoals chronische zorg, preventieve zorg, acute zorg en intensieve zorg. Binnen deze gebieden bestudeer je verschillende groepen zorgvragers waar je in de toekomst verantwoordelijkheid voor draagt, zoals jongeren, ouderen en mensen met een lichamelijke of psychische aandoening. Je bereidt je hierop goed voor. Samen met medestudenten oefen je in het praktijklokaal onder andere het verlenen van zorg en het voeren van een gesprek.

  Natuurlijk werk je ook echt in de praktijk: je loopt twee keer tien weken stage. Voor de duale route heeft Viaa verschillende samenwerkingsverbanden met zorginstellingen. Tegen het einde van het tweede studiejaar maken de zorginstellingen met een samenwerkingscontract hun duale plekken bekend aan Hogeschool Viaa. Je kunt daar dan eventueel op solliciteren. De instelling bepaalt of je geschikt bent voor de duale route.

  Overstap naar duale route

  Als je in het derde jaar wilt overstappen naar de duale route, dan kun je op een van deze plekken solliciteren. Voorwaarde is wel dat je alle onderdelen van jaar één en twee met een voldoende hebt afgerond. De zorginstelling voert een sollicitatiegesprek met jou en beslist of zij je aannemen voor het duale traject. Bij een positief besluit schrijf je je vanaf het derde jaar in voor de duale route. Vervolgens krijg je een leerwerkovereenkomst tussen Viaa en de instelling.

  Je betaalt voor duaal het voltijds collegegeld tarief en volgt hetzelfde inhoudelijke programma als de voltijdstudenten. Je bent echter vanaf het derde jaar in dienst bij de instelling als leerling-werknemer. Vanuit de instelling ontvang je een maandsalaris en vaak ook nog een vergoeding voor je boeken en collegegeld. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook nog in aanmerking komen voor een gedeelte studiefinanciering. Meer informatie hierover kun je krijgen via DUO.

  Mocht je niet worden aangenomen door de instelling voor de duale werkplek, dan kun je gewoon de reguliere voltijdroute afmaken.

  Studiejaar 3

  Je gaat als werknemer aan de slag bij de zorginstelling waar je je (duale) sollicitatieprocedure hebt doorlopen. Je combineert leren en werk nu optimaal. Je krijgt vanuit Viaa begeleiding van een vaste docent. Naast je werkzaamheden bij de zorginstelling volg je samen met de derdejaars voltijdstudenten enkele onderwijsactiviteiten. Je verdiept je in dit jaar verder in de theoretische kennis. Je leert meer over protocollen, de kwaliteit van de zorg en over de visie op verplegen. Daarnaast geef je invulling aan een minor van twintig weken. De inhoud van de minor is gekoppeld aan de zorgpraktijk.

  Studiejaar 4 - Afstuderen

  In het vierde en laatste studie jaar van je studie komen theorie en praktijk samen. Vanzelfsprekend kun je nog steeds rekenen op goede persoonlijke begeleiding vanuit de instelling waar je het werken en leren combineert. Daarnaast krijg je begeleiding van een stagedocent van Viaa en heb je regelmatig contact met je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider is gedurende de hele opleiding bij je studie betrokken. Tot slot werk je aan een afstudeeronderzoek.

  Instroommogelijkheden

  Je kunt de duale route volgen met een diploma havo of vwo. Met een mbo-v vooropleiding is het niet mogelijk om de route voltijd duaal te volgen. Je stroomt namelijk vanwege je mbo-vooropleiding al eerder in met betrekking tot de derdejaars stages in traject van 2,5 jaar. Wanneer je zou kiezen voor duaal, dan verlengd dat weer je studie naar een duur van totaal 4 jaar.

  Wil je meer weten over de verschillende routes van de opleiding Verpleegkunde? Lees dan hier meer.

  Contact

  Wil je meer weten? Mail of bel dan met Annemieke Strijker. Zij is contactpersoon HBO-V. Je bereikt haar via a.strijker@viaa.nl of (038) 4255542.

   

 • De HBO-V van hogeschool Viaa komt in de Studiekeuzegids uit de bus als de beste HBO-V van Nederland. Dit willen we graag zo houden, maar dat kan alleen als we onze studenten kunnen blijven bieden wat zij nodig hebben. En dat is naast een gedegen opleiding ook het bieden van een passende stageplaats in de praktijk.

  Wettelijk is bepaald dat een student verpleegkunde 2300 praktijkuren moet maken tijdens de opleiding. Door de bezuinigingen in de zorg ligt er bij zorginstellingen grote druk op de mogelijkheid om begeleiding te kunnen bieden. Hierdoor wordt het steeds ingewikkelder om het aantal stageplaatsen op hbo-niveau verder uit te breiden. Vanwege het landelijke tekort aan stageplaatsen werkt de voltijdopleiding HBO-V van Viaa met een numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal studenten dat zich kan inschrijven. De numerus fixus geldt niet voor de deeltijd-opleiding.

  HBO-V tillift

  Het maximale aantal studenten voor 2017-2018 voor de HBO-V aan onze hogeschool is gebaseerd op het aantal inschrijvingen uit voorgaande studiejaren en op het aantal beschikbare stageplaatsen.  Op basis daarvan verwachten we dat de studenten die bewust voor Hogeschool Viaa kiezen, een goede kans maken om daadwerkelijk bij ons de HBO-V te kunnen volgen.

  In 2017-2018 hebben we aan de HBO-V plaats voor 140 voltijdstudenten.

  Lees meer over numerus fixus >>

Mark

"Het verzorgen van een patiënt en er zijn voor hem of haar. Dat spreekt mij erg aan!"

Johanna

Jolanda

Stage lopen in het buitenland, dat was mijn grootste droom!

Jolanda buitenlandstage
HBO-V versnelde routeVersnelde route hbo-v voor vwo'ersVersnelde route MWDMWD studeren in 3 jaar? Volg de versnelde route!open dag, meeloopdag, proefstudiedagKom naar de open dag of loop een dag mee!