Leerafdeling Somatiek voor studenten Viaa07-03-2017

Het verpleeghuis Jan Thijs Seinenhof (onderdeel van Noorderboog) is samen met Hogeschool Viaa (hbo) en het Drenthe College (mbo) een pilot gestart voor een leerafdeling Somatiek. De pilot bestaat uit een twintig weken durende stage voor veertien stagiaires en wordt door alle partijen als zeer succesvol ervaren.

De groep, die tegelijk stage loopt in het verpleeghuis, bestaat uit leerlingen met verschillende achtergronden die in verschillende fases van de opleiding zitten. De stagiaires worden als een volwaardige medewerker gezien, maar worden wel intensief begeleid. "Op een leerafdeling word je als een collega gezien, maar er is meer begeleiding. Die is in het begin één op één, zodat iemand goed ingewerkt raakt", vertelt Margreet Zomermaand.  Samen met haar collega Jos Middelkamp is zij de pilot gestart. "De begeleiding wordt uiteindelijk wel steeds minder, aan het eind kan iemand zelfstandig werken. Deze manier van werken geeft meer verdieping voor de studenten."

Stagiaire Viaa

Tamar Sebens, student Verpleegkunde bij Viaa, vindt deze manier van werken heel fijn. "Stagiaires van verschillende opleidingen en niveaus leren zo met elkaar samenwerken en we leren om te gaan met verantwoordelijkheid. Bij andere stages moet je vaak zelf achter je begeleiding aan en veel meer vragen. Hier heb ik veel meer aan, ik leer zoveel." Voor Tamar vliegt haar stage voorbij. "Ik kan zoveel doen en leren. Het is alweer mijn twaalfde week en de tijd vliegt voorbij."

Jos Middelkamp ziet veel voordelen, zowel voor de stagiaires als voor het team. "Het hele team is betrokken bij de leerafdeling. Dat moet ook, want de omgeving moet veilig zijn. We zien de stagiaires soms terugkomen in de vakanties of als invaller. Ze kunnen zo weer meedraaien op hun ‘eigen’ afdeling. De kwaliteit van ons werk gaat door deze manier van werken omhoog en er blijft meer tijd over voor de bewoners. De medewerkers hebben meer tijd en daarmee meer aandacht."