Congres Kind & Trauma

Heb jij je als onderwijs- of zorgprofessional wel eens afgevraagd hoeveel kinderen er zijn met een trauma en hoe dit van invloed kan zijn op hun ontwikkeling en gedrag? Misschien vind je het wel eens lastig om een kind hierin te ondersteunen of heb je vragen over de omgang met kinderen en ouders. Zou je graag meer willen weten over hoe je traumasensitief kunt werken en wil je ontdekken wat er achter het gedrag van een kind schuil kan gaan?

Kom dan naar het congres Kind en Trauma waarin antwoord wordt gegeven op al deze vragen. Dit congres heeft een interprofessioneel karakter en is een samenwerking tussen de Educatieve Academie, de academie Social Work de academie Health Care van Hogeschool Viaa.

Het programma

  • Keynote van Klinisch psycholoog Leony Coppens over Traumasensitief werken
  • 8 leerzame workshops van verschillende professionals uit het werkveld

Praktische informatie
Datum – woensdag 31 mei 2023
Tijd – 15.00 – 21.00 uur
Locatie – Hogeschool Viaa: Assendorperdijk 11, Zwolle

Welke workshops kan je volgen?

Workshop 1: Maak het verschil…. Hoe geef je waardevolle steun?
In deze workshop vertellen twee jongeren van de Augeo Jongerentaskforce over hun persoonlijke ervaring met een onveilige thuissituatie. We gaan samen met hen in gesprek over hoe je als professional en als mens verschil kunt maken, hoe je een kind kunt steunen en met hen aan veerkracht kunt werken. Ga in gesprek met jongeren met een persoonlijke ervaring!

Workshop 2: De onzichtbare koffer van een kind met trauma
In deze workshop bespreken we de onzichtbare koffer die kinderen met zich mee kunnen dragen. Een kind met trauma draagt namelijk een onzichtbare koffer met zich mee. Trauma vormt de overtuigingen en verwachtingen van kinderen. Hoe kan de koffer van het kind ‘opnieuw ingepakt’ worden?

Workshop 3: TeamUp: spel en beweging voor kinderen getroffen door conflict en migratie               
In deze workshop ervaar je zelf een korte TeamUp sessie, we vertellen over onze werkwijze en er zal ruimte zijn voor discussie en vragen. TeamUp is een programma dat met gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun biedt aan gevluchte kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar.

Workshop 4: Patronen vanuit de kindertijd
In deze workshop krijg je uitleg over schematherapie en modi. Je leert hoe kinderen met behulp van schematherapie met hun patronen omgaan. Je gaat met elkaar in gesprek rondom casussen en praktijkervaringen.

Workshop 5: Traumasensitief werken in de klas
In deze workshop bespreken we praktijkervaringen en casussen van kinderen met een trauma. We doen een aantal oefeningen die in te zetten zijn in de klas. We delen/benoemen handreikingen die in te zetten zijn voor/bij leerlingen met een trauma.

Workshop 6: Onveilig gehecht, en dan….?
In deze workshop krijg je uitleg over de verschillende soorten behandelingen die er zijn voor kinderen die kampen met de gevolgen van een onveilige hechting. We gaan samen in gesprek over hoe je in je (leef/school)groep met deze kinderen en hun ouders of verzorgers kunt omgaan.

Workshop 7: Waarde(n)vol samenwerken rondom een kind
Tijdens deze workshop leren we je hoe je voeren interprofessioneel kunt werken rondom kinderen met een trauma. Dit doen we aan de hand van een een waardengericht gesprek.

Workshop 8: Lesgeven aan kinderen met een trauma
In deze workshop ontdek je het onderliggende principe van het weer in rust brengen je zenuwstelsel zodat er ontspanning komt en een kind uit de overleefstand van vechten/vluchten/bevriezen/pleasen kan komen. Daarnaast ervaar je verschillende 1 minuut rust spelletjes welke je klassikaal kan toepassen.