Lectorale rede Aliza Damsma Bakker

Donderdag 3 oktober 2024 | 14.30 - 17.30 uur | Hogeschool Viaa

We zijn blij dat Aliza Damsma Bakker is benoemd als lector Zorg en Zingeving aan Hogeschool Viaa! Op donderdag 3 oktober willen we daarbij stilstaan tijdens een feestelijke bijeenkomst. Aliza zal dan haar lectorale rede uitspreken.

Aliza Damsma promoveren proefschrift Hogeschool Viaa

'Van witte woede naar paars protest'

In haar rede neemt Aliza ons mee van retraite naar revival: Hoe bieden we het hoofd aan de uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat? En wel op een manier die de nadruk legt op menselijke waarden en niet de doelmatigheid van systemen. Want er zijn nogal wat uitdagingen: het personeelstekort, de hoge uitstroom en het ziekteverzuim, maar ook de administratie en regeldruk. Hoe kunnen we studenten opleiden die compassievolle zorg gaan geven, mét aandacht voor spirituele zorg? Waarbij niet de efficiëntie van het systeem, maar menselijke waarden centraal staan.

We gaan verkennen wat er nodig is voor een opleving van morele, compassievolle en spirituele zorg. Daarbij kijken we natuurlijk ook terug naar waar we vandaan komen en wat we weer mee kunnen nemen. Samen schetsen we de contouren van een paars protest, met de lessen en morele inspiratie uit het verleden, zodat we hoopvol naar de toekomst kunnen kijken.

De rede vindt plaats in het auditorium van Hogeschool Viaa te Zwolle. De rede is ook via een livestream te volgen. Het college van bestuur nodigt u van harte uit om deze lectorale rede live of digitaal bij te wonen.

Meer informatie

De rede is voor iedereen interessant die op een andere manier wil kijken naar de uitdagingen van vandaag, voornamelijk in de zorg.
Docenten, studenten en professionals en een ieder die zich betrokken voelt bij Aliza Damsma en/of lectoraat Zorg en Zingeving van Hogeschool Viaa.

14.30 uur   Inloop en welkom

15.00 uur   Start plenair deel inclusief lectorale rede van Aliza Damsma

16.45 uur   Borrel en ontmoeting

 

Lector Dr. A. Damsma Bakker, R.N. MSc Education

VIAAAliza04831

Aliza is sinds oktober 2023 lector van het lectoraat Zorg en Zingeving, waaraan zij al verbonden was als docent en senior-onderzoeker, evenals aan de Academie Health Care.

Aliza is als verpleegkundige werkzaam geweest in de thuiszorg en op diverse klinische afdelingen waaronder thoraxchirurgie en de kinderafdeling.

Na de studie Verplegingswetenschap is ze in 2007 bij Viaa komen werken als verpleegkunde docent. In deze functie heeft ze zich verder ontwikkeld door een master Onderwijskunde af te ronden. Haar passie ligt in het garanderen van de kwaliteit van zorg voor unieke individuen en het begeleiden van verpleegkundige studenten tot zelfbewuste en kritische beginnend beroepsbeoefenaren.

In het onderzoek is ze altijd op zoek naar op welke manier een integrale visie met expliciete aandacht voor zingeving de professionele praktijk van alledag kan verrijken. Het viel haar op dat wanneer het over zingeving gaat in de zorg bijna altijd aan ouderen of aan palliatieve patiënten wordt gedacht. Dat inspireerde de zoektocht naar de rol die zingeving bij kinderen en jeugdigen met een zorgbehoefte speelt.

Aliza gepromoveerde in 2022 op een onderzoek naar de zingeving van kinderen met een chronische aandoening.
Want juist doelgroepen die niet altijd een eigen stem krijgen hebben Aliza’s hart.

Locatie
De rede vindt plaats in het auditorium van Hogeschool Viaa.
Hoofdingang: Wethouder Alferinkweg 2 te Zwolle.

Route & parkeren
Hogeschool Viaa ligt op slechts tien minuten lopen vanaf Station Zwolle. In de routebeschrijving hieronder vindt u de looproute vanaf het station naar Viaa.
Bij het gebouw van Viaa zijn enkele parkeerplekken beschikbaar voor bezoekers. Het parkeerterrein is bereikbaar via Assendorperdijk 11. Helaas is er maar een beperkt aantal parkeerplaatsen. Mocht het parkeerterrein vol zijn, dan is betaald parkeren mogelijk op parkeerplaatsen in de omgeving.
Voor route en parkeren kun je meer lezen op deze pdf.

Kosten
Geen

Informatie
Enkele dagen voorafgaand dit event ontvang je nog nodige informatie via het door jouw opgegeven e-mailadres bij je aanmelding.