Open Minds

Maak mentale gezondheid bespreekbaar!

Dinsdag 14 mei 2024 | 13:00-16:30 | Hogeschool Viaa

Hoe blijf je mentaal fit in de wereld van vandaag? Met de invloed van sociale media: veel perfecte plaatjes, waarin het lijkt dat de ander het altijd beter heeft. Met de druk om te presteren op school door steeds maar weer deadlines te moeten halen? Met de druk om je optimaal te ontwikkelen op je werk of stage, waarin je het beste uit jezelf moet halen?

Allemaal vragen die gaan over mentale gezondheid. We hebben er allemaal mee te maken, maar praten we er eigenlijk wel over met elkaar?

‘Open Minds’ is een event waarin mentale gezondheid in al zijn variatie bespreekbaar wordt gemaakt. Tijdens het event is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen waar anders niet snel over gesproken zou worden.

Voor wie is het event ‘Open Minds’?
‘Open Minds’ wordt georganiseerd door studenten en docenten van verschillende opleidingen op Viaa. Het is bedoeld voor iedereen die mentale gezondheid bespreekbaar wil maken. Dus ook wanneer je geen student of werknemer op Viaa bent, ben je welkom!

Wat kun je verwachten tijdens het event?
Tijdens het event zullen er meerdere interessante sprekers zijn die je wat meer vertellen over mentale gezondheid, waarna er genoeg ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan. Wie de sprekers zijn, volgt nog!

Daarnaast wordt tijdens dit event ook de expositie ‘Opname van opzij’ officieel geopend. Dit is een expositie met gedichten en kunstwerken die uitbeelden hoe het is om met de psychose van een dierbare om te gaan, en is tot oktober 2024 te bezichtigen op Hogeschool Viaa. Meer informatie over de bundel en expositie ‘Opname van opzij’ is hier te vinden.

Waarom zou je naar dit event moeten komen?
Mentale gezondheid is een erg breed onderwerp, en jij hebt er vast wel mee te maken. Misschien heb je zelf last van faalangst, depressie of prestatiedruk en mis je de openheid om erover te praten. Misschien kom je dit soort mentale gedragsproblemen tegen in je werkveld op stage en ben je benieuwd naar hoe je hiermee om moet gaan. Of misschien ben je gewoon heel benieuwd naar wat de sprekers over mentale gezondheid te zeggen hebben! Het event is geheel gratis toegankelijk en er wordt gezorgd voor koffie en wat lekkers. Genoeg redenen om te komen dus!

Aanmelden voor dit event is niet meer mogelijk.
Voor vragen kun je mailen naar: a.visser3@viaa.nl

Meer informatie

Voor iedereen die mentale gezondheid bespreekbaar wil maken: studenten en medewerkers van Viaa, hulpverleners, (familie)ervaringsdeskundigen, en andere belangstellenden.

13:00 Inloop met koffie & thee
13:30 – 14:30 Live Podcast ‘De Handleiding’ door Tim Senders
14:30 – 14:45 Pauze
14:50 Officiële opening expositie ‘Opname van Opzij’
15:30-16:15 Workshopronde
16:20 Gezamenlijke afsluiting met hapje & drankje

Foto Tim Senders

Tim Senders
Tim Senders is een programma- en podcastmaker. Misschien ken je hem wel van het programma Streetlab. Hij host sinds oktober 2023 een eigen podcast ‘De Handleiding’, waarin hij in gesprek gaat over onderwerpen die met mentale gezondheid te maken hebben. Op 14 mei kun jij getuige zijn van een live-podcast om zo mentale gezondheid bespreekbaar te maken!

Benieuwd naar de podcast? Luister hem hier op Spotify! 

Marnix

Marnix Niemeijer
Marnix Niemeijer is de dichter van de gedichtenbundel ‘Opname van Opzij’. De gedichten heeft hij gemaakt naar aanleiding van een periode van opname van zijn dochter vanwege langdurige psychoses. De tekeningen zijn gemaakt door kunstenaar Marcel Verbrugge. De gedichten en tekeningen vormen samen de expositie ‘Opname van Opzij, die voor een periode op Viaa komt te hangen. Marnix zal tijdens de officiële opening de expositie verder toelichten.

 

Er zijn deze middag 3 verschillende workshops. Lees hier hieronder alvast waar ze over gaan:

‘Mentale gezondheid en voeding’

Hoe blijf je mentaal fit? Noortje Voorhuis is lifestylecoach en geeft trainingen over een gezonde leefstijl. In deze workshop vertelt ze over de invloed van voeding en leefstijl op mentale gezondheid.

Meer informatie is te vinden op: https://poweredbynoortje.nl/


Die is gek!’ – open uitwisselen over vooroordelen m.b.t. mentale gezondheid

Middels activerende werkvormen hebben we het over (onze eigen) vooroordelen met betrekking tot mentale gezondheid en psychische aandoeningen, zoals psychose- en verslavingsgevoeligheid.

Deze workshop wordt gegeven door: Irene Spoelstra, docent HBO-V en GGZ verpleegkundige en Alke Haarsma-Wisselink, docent Social Work en ervaringsdeskundig in psychose.


‘Creatieve expressie en mentale gezondheid’  

Een workshop waarin er praktisch en creatief aan de slag wordt gegaan om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Seval Sonmez neemt je mee in het verwerken van mentale gezondheid in poëzie.

Seval Sonmez is coach en mantelzorger en zit in de adviesraad Naasten vanuit Dimence.

Meer informatie is te vinden op: https://bureausonmez.nl/

Locatie
Hogeschool Viaa, Assendorperdijk 11 te Zwolle

Kosten
Gratis toegang

Accreditatiepunten
N.v.t.

Informatie
Enkele dagen voorafgaand dit event ontvang je nog nodige informatie via het door jouw opgegeven e-mailadres bij je aanmelding.