Het uitvinden van de werkplaats in Coronatijd

Naast dat de werkplaats zichzelf opnieuw moest uitvinden was er ook alle begrip voor alle partners in de werkplaats die heel hard bezig waren met zichzelf opnieuw uitvinden: wat is het belangrijkste om door te laten gaan, hoe kunnen we het beste blijven zoeken voor kwetsbare bewoners en voor studenten? En niet in de laatste plaats: hoe zorgen we voor onze eigen gezondheid en gezin? We zagen met veel bewondering hoe daarin mooie oplossingen gevonden werden, leenden een luisterend oor voor wie met ons wilde sparren over hoe het nu verder kon, en maakte ons mee zorgen over kwetsbare jongeren in een complexe thuissituatie en bewoners in instellingen. Met een mengsel van empathie en ook een beetje jaloezie ook voor de mensen die in de frontlinie echt wat konden doen. We applaudisseerden mee!

Voor de docent-onderzoekers op Viaa stonden de eerste weken van de lock-down in het teken van thuiswerken, colleges en andere studentencontact online vormgeven, schrijfwerk maar wat meer naar voren halen, proberen online en via de telefoon wat te betekenen voor ons werkveld. Daarbij kwam dat ook voor veel docent-onderzoekers de thuissituatie lastig werd en aandacht opeiste. Nu scholen en kinderopvang weer open zijn, is er weer iets meer ruimte. Maar we blijven zoekend naar wat wél kan. In het algemeen blijven we als hogescholen in het hele land nog het hele kalenderjaar heel veel online doen. We kunnen de capaciteit van ons gebouw maar voor zo’n dertig procent benutten. En we blijven veel tijd stoppen in het meewerken met onze collega’s om het onderwijs van onze studenten doorgang te laten vinden.

We vinden onszelf wel een beetje opnieuw uit. Online worden we heel vaardig. We organiseerden als lectoraat al een online inspiratiedag voor alle sociaal werkonderzoekers in het hbo in Nederland, in samenwerking met het Platform Lectoren Sociaal Werk. Daar deden we veel inspiratie op over hoe we mogelijk toch leerbijeenkomsten met professionals of onderzoek met kwetsbare groepen kunnen organiseren, op afstand. Ook zijn we nauwer gaan samenwerken met www.sociaaldomeinonline.nl. Eerder gaven ze al op een mooie manier aandacht aan onze werkplaatsevents en publicaties. Nu hebben we ook samengewerkt in het opsporen van inspirerende voorbeelden van werken in coronatijd; zie de opbrengst op https://sociaaldomeinonline.nl/corona/ .

En intussen lukte ook – met minder handen maar met meer creativiteit – om verschillende projecten in de werkplaats goed door te laten lopen.