Huiskamerlokaal
Huiskamerlokaal bij Verpleegkunde
Bij de opleiding Verpleegkunde van Viaa wordt sinds dit studiejaar gebruik gemaakt van het Huiskamerlokaal. Een lokaal dat de praktijk binnenhaalt en studenten voorbereidt op werken in bijvoorbeeld de ouderenzorg. Initiatiefneemsters en verpleegkundedocenten Corine en Marjanne vertelden in het Viaa Magazine meer over dit bijzondere lokaal. Hieronder het artikel.
Huiskamerlokaal: de praktijk in school
Links een gezellige zithoek met donkerbruine meubels. Iets verderop een douche met klapstoel. Daartegenover een elektrisch bed met tillift, een toilet en aangepaste wastafel. Het appartement van mijn oma, denk je dan. Bijna goed. We hebben het over het nieuwe Huiskamerlokaal van de opleiding Verpleegkunde. Een lokaal dat de praktijk binnenhaalt en studenten voorbereidt op het echte werk ‘buiten’. Initiatiefneemsters en verpleegkundedocenten Corine en Marjanne over de ins en outs van het Huiskamerlokaal.
Marjanne en Corine kennen de opleiding Verpleegkunde van binnenuit. Want toen Viaa nog GH heette, studeerden zij er zélf. Nu leiden zij de huidige studenten op tot beroepsverpleegkundigen. Over ins en outs gesproken. Marjanne: “Wij hebben zo’n mooi vak. We stomen studenten klaar voor een baan in de zorg én we coachen ze in hun persoonlijke ontwikkeling. Zodat zij op hun beurt anderen een hogere kwaliteit van leven kunnen geven. Dat samenspel vind ik heel interessant. Het is bijzonder om diezelfde liefde voor de zorg bij studenten te zien groeien. Aan het eind van de rit heb je volwaardige collega’s tegenover je. Ze zien zelf kansen en knelpunten in de praktijk en nemen daarin hun verantwoordelijkheid. Daar gaat het om. Het hebben van kennis is hiervoor slechts een opstap.”
Setting
Het nieuwe Huiskamerlokaal is zo’n opstap. Of beter: tussenstap. Het initiatief is gebaseerd op een onderzoek van Marjanne en Corine naar hoe het gebruik van ICT-hulpmiddelen in het onderwijs kan aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en onderwijskundige principes. Corine: “Zie het Huiskamerlokaal als een gesimuleerde setting tussen opleiding en stages in. Losse verpleegtechnische vaardigheden aanleren is een ding, ze toepassen en combineren met andere vaardigheden is waar het uiteindelijk om gaat. We hebben het dan over technische onderdelen, maar ook over sociale. Hoe haal je bijvoorbeeld iemand die dat eng vindt met een tillift uit een fauteuil? Dan is het ineens niet alleen maar een technische vaardigheid. Nu kunnen studenten dat in een realistische setting oefenen. Ze nemen stage-ervaringen mee naar het Huiskamerlokaal en andersom. En ze kunnen zichzelf terugzien via opnames: dat daagt ze uit tot zelfreflectie. Een ander voordeel is dat wij ze via schermpjes kunnen volgen zonder ze op de vingers te kijken. Ook handig bij de toetsing.”
E-health
Een huiskamer voor ouderen, maar dan wel een met camera’s en schermpjes. Best hip. Wat zegt deze ‘uitrusting’ over de ouderenzorg? Marjanne: “Studenten denken vaak dat ouderenzorg en thuiszorg wollig zijn, maar het tegendeel is waar. Dit lokaal laat zien dat deze zorg zich op een hoog niveau afspeelt. We willen het in de toekomst ook gebruiken om in te spelen op technische ontwikkelingen. E-health is daar onderdeel van. Denk aan een interactieve tafel, waarop een spel wordt geprojecteerd. Of om het geven van instructies via een digitale weg. Maar niet iedere vorm van innovatie is per definitie een vooruitgang. We laten onze studenten goed nadenken over de schaduwkanten van technische en ICT-ontwikkelingen. Wat doet het krijgen van online advies bijvoorbeeld met iemands eenzaamheid? Sommige hulpmiddelen zorgen ervoor dat iemand iets nu wel zelf kan. Maar wat is de keerzijde daarvan? We laten studenten oefenen én zelf ervaren.”
Werkveld
Zelf ervaren hoe iets voelt: het is één van de mogelijkheden die het Huiskamerlokaal biedt. Dat kan ook geheel ICT-loos, zo blijkt uit de woorden van Corine: “We vragen studenten wel eens een ouderenpak aan te trekken: een pak waarin je moeilijk opstaat en beweegt. Zo ervaren studenten wat het is om behoorlijk tachtig te zijn. Ze zullen dan minder snel tegen een oudere zeggen: ‘Dat lukt nog wel, komt u maar.’ Het Huiskamerlokaal helpt om een representatief beeld van de ouderenzorg neer te zetten. We willen onze studenten enthousiast maken en ze zo goed mogelijk voorbereiden op hun taken. Dat is ook echt nodig. Mensen wonen langer thuis, waardoor de rol van de wijkverpleegkundige steeds belangrijker wordt. Het werkveld staat te springen om goede professionals. Het Huiskamerlokaal helpt ons om die professionals op te leiden.”