Internationaliseringsprogramma geeft Pabo kleur

“Je ontstijgt je eigen cultuur, waardoor je die van de ander leert erkennen”

Schoolklassen worden steeds kleurrijker. De diversiteit in de samenleving neemt toe, waardoor je als meester of juf te maken krijgt met allerlei culturen. Maar hoe ga je daarmee om? Hogeschool Viaa bereidt Pabo-studenten voor met een speciaal internationaliseringsprogramma.

Internationalisering gaat bij ons verder dan een mooi avontuur in het buitenland”, begint coördinator Jan Biersteker. “Wij verbinden ons programma aan culturen, zodat je die vanuit je eigen normen en waarden leert begrijpen en met de verschillen kunt omgaan. Belangrijk, zeker omdat in onze samenleving iedereen op gelijkwaardige wijze mag participeren. Dat je daar als meester of juf invloed op hebt, is een grote verantwoordelijkheid.” 

Internationale werkweek

Wat het programma inhoudt? “In het tweede jaar van de Pabo beginnen we met een internationale werkweek waarin je kennismaakt met een school in het buitenland. We selecteren scholen op basis van hun onderwijssysteem. Zo kun je in Madrid meer te weten komen over meertaligheid en in Edinburgh over inclusive education.”

Zelf een project starten

Het derde jaar staat in het teken van ‘Internationalisation at home’. “Wat je doet, bepaal je zelf. Voorwaarde is dat je iemand uit het buitenland de hand schudt en in de ogen kijkt”, zegt Jan. “Vorig jaar maakte een student bijvoorbeeld een lespakket voor een asielzoekerscentrum. Spannend, maar vooral leerzaam: vreemdelingen werden opeens mensen van vlees en bloed.”

Buitenlandstage

In het laatste jaar kun je stagelopen in het buitenland. Van Peru tot Amerika, er zijn allerlei bestemmingen met verschillende programma’s. “We vinden het belangrijk dat je zowel het onderwijssysteem als het dagelijkse leven ontdekt. Leef daarom niet uit een koffer, maar hang je overhemden in de kast en neem de tijd om je in de cultuur onder te dompelen.”

Culturen erkennen

Veel studenten vinden het internationaliseringsprogramma spannend. Je spreekt nu eenmaal niet elke dag Engels en zelfstandig een project starten vraagt om lef en creativiteit. Toch merkt Jan dat studenten vaak met trots terugkijken. “Door te doen, overwin je jezelf. Bovendien ontstijg je je eigen cultuur, waardoor je die van de ander leert erkennen. Een waardevolle ervaring.”

Janita Plette:

“In het tweede jaar ben ik een week naar een basisschool in het buitenland geweest. Ik koos voor Edinburgh, omdat ik meer wilde weten over inclusive education. Zo behandelden we op een dag het thema ‘vliegtuigen’. Leerlingen kregen de vrijheid om zelf op onderzoek uit te gaan. De een hield zich bezig met de geschiedenis van het vliegtuig, terwijl de ander zich verdiepte in de materialen van de vleugels. Door themagericht te werken, kon iedereen leren op zijn of haar eigen manier.”

“Wat ik mooi vind aan het internationaliseringsprogramma, is dat het twee kanten heeft: je verbreedt je eigen blik en kunt de bewustwording onder leerlingen vergroten. Zo heb ik met mijn stageklas contact met een school in België. We maken filmpjes waarin we over onszelf en onze cultuur vertellen. Hierdoor leren we elkaar kennen en begrijpen. Iets waar alle leerlingen profijt van hebben. In de klas en op het schoolplein, maar ook later tijdens hun werk.”

Martin Cornelisse:

“Ik ben drie maanden in de staat Iowa in Amerika geweest. Ik liep stage op een basisschool, deed onderzoek naar onderwijsverschillen en volgde lessen bij de campus van Dordt University. Even bijkomen als ik thuiskwam, zat er niet in. Ik woonde samen met twee Amerikaanse studenten, waardoor ik het leven daar continu beleefde. Een geniale ervaring.”

“Cultuurverschillen en racisme krijgen veel aandacht in Amerika. In het dagelijkse leven, maar ook in het onderwijs. Door zelf een andere cultuur te ervaren en er op de campus mee bezig te zijn, heb ik geleerd hoe ik met de verschillen kan omgaan. Hierdoor ben ik nu veel beter voorbereid als er een buitenlandse leerling in mijn klas komt.”

Wil je meer weten over de Pabo van Viaa of over ons internationaliseringsprogramma klik hier