Zwolse lijsttrekkers in debat over zorg en welzijn tijdens het ‘Keukentrapdebat 2018’

De lijsttrekkers van de Zwolse politieke partijen hebben vorige week gedebatteerd over zorg en welzijn in de gemeente Zwolle tijdens het ‘Keukentrapdebat 2018 – 4 jaar later’. Het debat was een vervolg op het Keukentrapdebat, dat voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 voor het eerst is gehouden.

De organisatie van het debat bestond uit een samenwerking tussen Humanitas DMH, Deltion College, RIBW, Beter Thuis Wonen, InteraktContour, Philadelphia, Hogeschool Viaa, Tactus, Werkgroep Welzijn & Levensbeschouwing Zwolle en Diaconaal Platform Zwolle. Een unieke samenwerking tussen partijen die elkaar gevonden hebben op het gebied van zorg en welzijn.

De lijsttrekkers van de acht partijen die meedoen aan de Zwolse gemeenteraadsverkiezingen debatteerden in drie rondes. Elke ronde had een ander thema: Is het ideaal van netwerkgericht werken wel haalbaar? Hoe organiseer je participatie? Hoe houden we zorg en welzijn in Zwolle betaalbaar? Met name bij dit laatste thema was er sprake van een scherp debat waarin de lijsttrekkers met elkaar de degens kruisten.

Tijdens het debat werd er steeds gesproken vanuit drie verschillende perspectieven, namelijk vanuit inwoners en cliënten, vanuit de samenwerking tussen zorgaanbieders en de gemeente en vanuit het financiële perspectief.

Voor het debat was grote belangstelling vanuit de Zwolse samenleving. Er waren ongeveer 250 bezoekers aanwezig. Debatleider van de avond was Marja Jager-Vreugdenhil, lector Samenlevingsvraagstukken van Hogeschool Viaa. De Lichte Kwelling zorgde met ludieke sketches voor hilariteit naast de serieuze kwesties. Vlada Lisinenko, visual artist, zorgde voor visuele notulen van het debat.

Bezoekers spraken na afloop van een informatieve avond, waarbij duidelijk werd wat de standpunten van de partijen waren.

Fragment van het debat op RTV Focus Zwolle