Professionals in de zorg

Mensgerichte zorg raakt ook aan de bezieling van jou als zorgverlener. Jij ontleent de motivatie in jouw werk voor een belangrijk deel aan de persoonlijke aandacht die jij wilt hebben voor de zorgvrager. Jij hebt niet alleen aandacht voor de ziekte, maar ook voor de persoonlijke betekenis die de zorgvrager daaraan geeft.

Wat doen we voor jou?

Als je in de zorg werkt heb je veel te doen. Hoe geef je dan ook nog ondersteuning aan de zingeving van patiënten, cliënten, en bewoners? Want het hoort wel bij je beroepsverantwoordelijkheid voor goede zorg. Het lectoraat onderzoekt welke kennis, houding en vaardigheden je hiervoor nodig hebt, in verschillende velden van de zorg.

Zo is er aandacht nodig voor overstijgende activiteiten als het organiseren van overleg en scholing. En er is aandacht nodig voor jouw eigen visie, ervaring en motivatie. Maar niet in de laatste plaats is er aandacht nodig voor jouw handelingsrepertoire en competenties. Het lectoraat onderzoekt wat de inhouden en leerstrategieën zijn die hierbij passen. Een voorbeeld hiervan lees je hier.

Nut en noodzaak van zorg en zingeving

Niet alleen ziekzijn maar ook verzorgd worden kan de zorgvrager confronteren met levensvragen. Hoe moet ik verder, waarom overkomt mij dit, hoe kan ik verder? Je kunt dit opmerken bij een intake of door opmerken van signalen als zuchten, staren en huilen. Een goede zorgverlener neemt de zorgvrager op dit punt serieus en biedt een opening voor ondersteuning en eventueel verwijzing.

Dit kun je leren. Het lectoraat doet hier onderzoek naar en kan daarop het beroep, de praktijk en het onderwijs helpen ontwikkelen. Een goed voorbeeld is het boek Zingeving in zorg en welzijn. Of bekijk onze andere publicaties.

Ga direct naar