Bart Cusveller nieuwe lector lectoraat Zorg en Zingeving Hogeschool Viaa

Bart Cusveller is benoemd als nieuwe lector Zorg en Zingeving bij Hogeschool Viaa. Hij volgt René van Leeuwen op, die per 1 november vertrekt in verband met zijn pensionering.

Cusveller was sinds 2015 docent-onderzoeker van het lectoraat en verdiende zijn sporen met praktijkonderzoek in de zorg naar zingeving en daarnaast ook ethiek. Zo maakt hij deel uit van onderwijs en onderzoek over de ‘verpleegkundige aandachtsvelder zingeving’ in opleiding en praktijk. Hij was ook betrokken bij de ontwikkeling van verpleegkundige competenties voor ondersteuning van zingevingsbehoeften. Recent rondde hij een postdoc studie af naar professionele integriteit in de mensgerichte beroepen. Naast een leerboek ethiek voor verpleegkundigen schreef hij onlangs een boek over een christelijke filosofie van de ethiek.

Cusveller werkte eerder als wetenschappelijk medewerker aan het Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut, centrum voor medische ethiek, en promoveerde op een filosofisch proefschrift over de relatie tussen levensbeschouwing en zorg in de verpleegkunde. Sinds 2015 werkt hij als docent en onderzoeker in verpleegkunde en zorgethiek aan de academie Health Care van Hogeschool Viaa.

Bart Cusveller is lid van de commissie Wetenschappelijke integriteit binnen het Radiant-verband van hogescholen. Ook is hij lid van de bestuurscommissie Ethiek van de landelijke beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Met de kenniskring van het lectoraat Zorg en Zingeving van Hogeschool Viaa gaat Bart de komende jaren inhoud geven aan het vierjarenplan dat zich richt op ondersteuning van zingevingsbehoeften in de zorg.