Franse delegatie op duurzame ontdekkingsreis naar Hogeschool Viaa
Franse delegatie op duurzame ontdekkingsreis naar Hogeschool Viaa
Een gerespecteerde delegatie uit Frankrijk, bestaande uit lokale overheden, directeuren van bouwbedrijven, woningcorporaties en architectenbureaus, is op donderdag 30 november afgereisd naar Hogeschool Viaa in Zwolle. De Franse delegatie is geïnteresseerd in de innovatieve wijze waarop het schoolgebouw is gerenoveerd.
Het initiatief voor dit bezoek is tot stand gekomen via Energiesprong Global Alliance; een internationale beweging met market development teams in meerdere landen in Europa. Deze teams zetten zich in voor het duurzaam renoveren van bestaande woningen naar zogenoemde nul op de meter woningen. Hogeschool Viaa diende als mooi voorbeeld van hoe een openbaar gebouw is verduurzaamd van label G naar A+++.
Programma
Op de hogeschool werd de Franse delegatie welkom geheten door Gerdien Groen, lid college van bestuur Hogeschool Viaa. Vervolgens nam de eigenaar van adviesbureau VKZ – vastgoed en gebiedsontwikkeling, Wiebe Daalderop, het woord en nam de Fransen mee in het proces van de verbouwing. Hier lichtte Daalderop de opdracht toe, hoe de oude situatie was, de technische uitwerking, het kostenplaatje en natuurlijk het eindresultaat. Bert-Jan Jonker, teamleider huisvesting en facilitair en betrokken bij de renovatie namens Hogeschool Viaa, heeft verder op de avond de Franse delegatie rondgeleid door het schoolgebouw en een toelichting gegeven. Een diepgaand inzicht in de successen en uitdagingen van het project was de opbrengst aan het eind van de avond.
Van betonkolos naar duurzaam gebouw
Hogeschool Viaa wil graag bijdragen aan een duurzamere leefwereld. Mede daarom is in 2018 in samenwerking met VKZ, de architect, installateurs en vele andere stakeholders gestart aan de vernieuwing van het gebouw. De gevels, daken en entree zijn volledig opnieuw geïsoleerd en het gebouw is 564 zonnepanelen rijker. Ook de binnenkant van de school is flink verduurzaamd, met een warmtepomp voor verwarming en koeling, luchtbehandelingskasten voorzien van warmteterugwinning en toepassing van LED-verlichting met als uiteindelijk resultaat een energielabel A+++. De hogeschool kon voor deze duurzame oplossing kiezen met dank aan een gesubsidieerde lening van Energiefonds Overijssel.