Online nascholing Pedagogisch Medewerkers
Door coronatijd is het online lesgeven in een stroomversnelling geraakt. Ook bij Hogeschool Viaa. Maar werkt het online lesgeven ook voor nascholing van pedagogisch medewerkers (PM) en leerkrachten? Hoe oefen je met elkaar en hoe maak je de stof eigen? Jolande Kelder, docent Pabo bij Hogeschool Viaa deelt haar ervaringen.
Weblectures en werkcolleges combineren
“In coronatijd kregen we een nascholingsvraag vanuit een school in Amsterdam voor hun PM-ers. Dit moest uiteraard online. Dus we gingen aan de slag met het opnemen van drie weblectures (online lessen), met drie verschillende thema’s: zelfsturing van jonge kinderen, oudercontact en ontwikkelingspsychologie bij jonge kinderen. Het was onze eerste keer dat we op deze manier nascholing gaven. Wat we belangrijk vonden was dat het kwalitatief goede lessen zouden worden, waarbij inhoudelijke input en zelf aan de slag gaan, om de stof eigen te maken, afgewisseld zouden worden. En dat is echt heel goed en professioneel gelukt.
Individueel coachen
De weblectures en werkcolleges spreidden we uit over drie maanden. Tijdens het werkcollege gingen de PM-ers online in groepjes uiteen en deden dan samen opdrachten of spraken door over het thema. De thuisopdrachten werden middels filmpjes opgenomen, zoals het voorlezen van een prentenboek. Zo konden we als docenten toch goed meekijken en feedback geven. We sloten af met een online individuele coaching van een uur, dat tegelijk een toets was of ze de aangeboden leerstof goed beheersten. Naderhand ontvingen alle deelnemers een certificaat van deelname.
Toen we de vraag kregen hadden we niet verwacht dat dit maakproces zo gemakkelijk ging. En van de deelnemende PM-ers kregen we terug ze veel aan deze manier van lesgeven hebben gehad. Dus toen we daarna vanuit een school in Groningen de vraag kregen of we iets voor hen konden betekenen in de doorgaande lijn van peuter en kleuter en een ononderbroken ontwikkeling, hoefden we niet lang na te denken.
Lessen volgen op een moment dat uitkomt
Wat ik het voordeel van een weblecture vind, is dat je de lessen kan volgen op een moment dat het jou uitkomt. En je kan makkelijk de les nog eens bekijken of even terugspoelen als je iets niet begrijpt. Ik merk dan ook dat de deelnemers de lessen al goed begrijpen als ik ze spreek.
Doorgaande lijn waarborgen
In Rijssen hebben we ook een prachtige combinatie gevonden van online én fysiek lesgeven: Het goede van de online weblectures nemen we mee én we combineren het met drie fysieke werkbijeenkomsten op locatie. Ook dit keer afgesloten met een individueel coaching gesprek online voor elke deelnemer.
Het is een groep van acht Pedagogisch Medewerkers en acht leerkrachten van groep 1 en 2. De thema’s zijn rond zelfsturing; zelfsturing en taal, zelfsturing en spel, zelfsturing en regels en routines. Hierin bespreken en waarborgen we ook de doorgaande lijn. Ik zie dat er veel wordt geleerd van en met elkaar. We delen bijvoorbeeld ‘good practises’ met elkaar en bespreken vragen als: welke boeken heb jij in de klas, wat is jouw leesmoment in de klas en hoe doe jij het prentenboek. Hierin is veel herkenning. Dat is mooi en waardevol om te zien. We willen initiatieven en lesvragen als deze zeker gaan uitbouwen!”