Coöperatief leren

Lesstof krijgt meer betekenis als leerlingen van elkaar leren. Coöperatief of samenwerkend leren werpt dus vruchten af. Maar hoe organiseer en begeleid je groepswerk? En wat doe je als leerlingen moeite hebben met samenwerken? Als expert in coöperatief leren kies jij steeds de juiste werkvorm, structureer en begeleid je het groepsproces en coach je leerlingen bij samenwerkingsproblemen.

Coöperatief leren in tweetallen of in groepjes is leerzaam voor alle type leerlingen. Leerlingen die moeite hebben met de lesstof, leren van klasgenoten die de stof begrijpen. Deze laatste groep leert de stof op een hoger niveau te beheersen door het een ander uit te leggen. Door actief met een onderwerp bezig te zijn, elkaar aan te vullen en samen te werken, worden leerlingen cognitief en sociaal sterker. Daarmee verwerven ze essentiële vaardigheden om in de samenleving te kunnen functioneren.

Over de cursus

Wat je leert
Tijdens de cursus ‘Coöperatief leren’:

  • leer je welke coöperatieve werkvormen er zijn en welke voordelen ze bieden;
  • oefen je in het integreren van coöperatieve werkvormen in je dagelijkse lespraktijk;
  • ontdek je hoe je met samenwerkend leren kunt inspelen op de specifieke zorgbehoefte van leerlingen.

Werkvormen
Praktische oefeningen kenmerken de cursus ‘Coöperatief leren’. Veelvoorkomende klassituaties vormen hierbij de context. In de periode tussen de cursusmiddagen, werk je opdrachten uit. Zowel binnen als buiten je klas. Daarnaast verdiep je je in literatuur: reken op ongeveer twintig pagina’s. Deze theorie krijg je op cursusdagen uitgereikt. Heb je na afronding van de cursus behoefte aan coaching terwijl jij voor je eigen klas staat? Laat ons dat gerust weten. We kijken dan samen naar wat mogelijk is.

Thema’s bijeenkomsten
Onder meer de volgende onderdelen/thema’s komen tijdens de bijeenkomsten aan bod:

  1. Kenmerken en mogelijkheden coöperatief leren.
  2. Taken en rollen binnen verschillende werkvormen.
  3. Uitwisselen van ervaringen aan de hand van presentaties.
  4. Tonen (via presentatie/verslag) dat je je leerlingen coöperatief kunt laten leren.

Studieduur en –belasting
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van een dagdeel. De totale studiebelasting is 36 uur.

Data les lestijden
De bijeenkomsten vinden plaats in Zwolle, op woensdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur.
Deze cursus kun je ook op locatie volgen met je team.

Kosten
Voor je deelname aan de cursus ‘Coöperatief leren’ betaal je €455,00. Je krijgt van ons een handige werkmap met beschrijvingen van verschillende coöperatieve werkvormen.

Certificering
Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van Viaa.

Docent
Docent van de cursus ‘Coöperatief leren’ is Wiep Hoksbergen, docent en adviseur van de Educatieve Academie. Naast onderwijskundige, is Wiep gecertificeerd trainer ‘Coöperatief leren’. Hij verzorgt cursussen, workshops, organiseert studiedagen en coacht leerkrachten. Ook doceert hij aan de pabo uit een module die hij zelf heeft geschreven.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de cursus? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar secretariaat nascholing. Wil je eerst meer informatie ontvangen of heb je vragen? Mail dan naar Wiep Hoksbergen of bel via 038- 425 55 42.

 

Meer informatie