Coöperatief leren
Coöperatief leren
Lesstof krijgt meer betekenis als leerlingen van elkaar leren. Coöperatief of samenwerkend leren werpt dus vruchten af. Maar hoe organiseer en begeleid je dat? En wat doe je als leerlingen moeite hebben met samenwerken? Als expert in coöperatief leren kies jij steeds de juiste werkvorm, structureer en begeleid je het groepsproces en coach je leerlingen bij samenwerkingsproblemen.
Coöperatief leren in tweetallen of in groepjes is leerzaam voor alle type leerlingen. Leerlingen die moeite hebben met de lesstof, leren van klasgenoten die de stof begrijpen. Deze laatste groep leert de stof op een hoger niveau te beheersen door het een ander uit te leggen. Door actief met een onderwerp bezig te zijn, elkaar aan te vullen en samen te werken, worden leerlingen cognitief en sociaal sterker. Daarmee verwerven ze essentiële vaardigheden om in de samenleving te kunnen functioneren.
Over de cursus
Wat je leert
Tijdens de cursus ‘Coöperatief leren’:
• maak je kennis met veel coöperatieve werkvormen
• oefen je in het integreren van coöperatieve werkvormen in je dagelijkse lespraktijk;
• leer je niet alleen werkvormen, maar ook andere aspecten van coöperatief leren toepassen
• ontdek je hoe je met samenwerkend leren kunt inspelen op de specifieke zorgbehoefte van leerlingen.
Werkvormen
Praktische oefeningen kenmerken de cursus ‘Coöperatief leren’. Veelvoorkomende klassituaties vormen hierbij de context. In de periode tussen de cursusmiddagen werk je opdrachten uit. Daarnaast verdiep je je in literatuur; reken op ongeveer twintig pagina’s. Deze theorie krijg je op cursusdagen uitgereikt. Heb je na afronding van de cursus behoefte aan coaching terwijl jij voor je eigen klas staat? Laat ons dat gerust weten. We kijken dan samen naar wat mogelijk is.
Thema’s bijeenkomsten
Onder meer de volgende onderdelen/thema’s komen (door middel van coöperatieve werkvormen) tijdens de bijeenkomsten aan bod:
1. Meerwaarde en mogelijkheden coöperatief leren.
2. Taken en rollen binnen verschillende werkvormen.
3. Samenwerkingsvaardigheden van kinderen.
4. Uitwisselen van ervaringen.
5. Kinderen met speciale leerbehoeften.
6. De borging: hoe geef je Coöperatief Leren een vaste plek in het onderwijs op jouw school?.
Studieduur en –belasting
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van een dagdeel. De totale studiebelasting is 36 uur.
Data en tijden
De cursus wordt op je eigen school gegeven: aan een team van minimaal 12 personen.
De cursus omvat vier dagdelen van 3 à 3½ uur. Data en tijden zijn in overleg.
Kosten
De totale kosten voor de cursus zijn € 2760,- (inclusief materialen; exclusief reistijd en –kosten).
Certificering
Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van Viaa.
Docent
Docent van de cursus ‘Coöperatief leren’ is Wiep Hoksbergen, docent en adviseur van de Educatieve Academie. Naast onderwijskundige, is Wiep gecertificeerd trainer ‘Coöperatief leren’. Hij verzorgt cursussen, workshops, organiseert studiedagen en coacht leerkrachten.
Meer informatie en aanmelden
Wil je je aanmelden voor de cursus? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar secretariaat nascholing. Wil je eerst meer informatie ontvangen of heb je vragen? Mail dan naar Wiep Hoksbergen of bel via 038- 425 55 42.