Coördinator Taal

Als taalcoördinator bevorder en bewaak je de kwaliteit van het taalonderwijs op jouw school. Je ontwikkelt een taalbeleidsplan dat inhoudelijk én praktisch uitvoerbaar is. Samen met je collega’s voer je dit plan uit. Ondertussen fungeer je als vraagbaak, begeleider, stimulator,… als portaal.

Taal speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat kinderen zich treffend kunnen uitdrukken. Dus: dat ze kunnen zeggen wat ze bedoelen. Daarnaast zijn kinderen beter in staat kennis op te doen, als ze goed kunnen lezen en schrijven. Taal is daarmee een cruciale bouwsteen voor alle vakken die een kind op school krijgt.

Over de opleiding

Wat je leert
Tijdens de post-hbo-opleiding ‘Coördinator Taal’ leer je:

  • taalbeleid op maat te ontwikkelen;
  • interactief en vernieuwend taalonderwijs op te zetten;
  • je collega’s mee te nemen in het doorvoeren van een verandertraject.

Doelgroep
Heb je naast enkele jaren ervaring, affiniteit met taalonderwijs en heb je belangstelling voor een middenmanagementfunctie? Dan is deze opleiding iets voor jou. Herken je je niet volledig in deze beschrijving, maar heb je wel interesse in de opleiding? Mail of ons gerust om van gedachten te wisselen!

Werkvormen
Om je collega’s straks effectief te kunnen begeleiden in (taal)verandertrajecten, kun je gebruikmaken van verschillende werkvormen: bijvoorbeeld intervisie en ‘maatjeswerk’. Tijdens de opleiding oefen jij zelf ook met deze en andere werkvormen. Je ervaringen en vorderingen houd je vervolgens bij in een digitaal portfolio. Zijn je portfolio en beleidsplan goedgekeurd? Dan ontvang je een getuigschrift op basis waarvan je jezelf ‘taalcoördinator’ mag noemen!

Thema’s bijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomsten staan de volgende thema’s centraal:
1. Taalbeleid en organisatie van de opleiding
2. Taalonderwijs en visie
3. Mondelinge taalvaardigheid (deel 1 en 2)
4. Woordenschatonderwijs
5. Ontluikende en beginnende geletterdheid
6. Gevorderde geletterdheid: technisch lezen
7. Gevorderde geletterdheid: leesbeleving en begrijpend lezen
8. Gevorderde geletterdheid: schrijven
9. Gevorderde geletterdheid: spellen
10. Taalbeschouwing
11. Rol van methodes
12. Werken aan verandering
13. Taal bij de vakken
14. Presentaties
15. Presentaties en afronding

Studieduur en -belasting
In twee jaar tijd doorloop je de opleiding ‘Coördinator Taal’. In het eerste jaar neem je deel aan acht bijeenkomsten, in het tweede jaar aan zes. De totale studiebelasting is 300 uur.

Data en lestijden
In het eerste opleidingsjaar van de opleiding vinden de bijeenkomsten op woensdag van 14:00 tot 17:00 uur in het gebouw van Viaa. De data zijn op aanvraag beschikbaar.

Kosten
Voor de tweejarige post-hbo-opleiding ‘Coördinator Taal’ betaal je €1.950,00 (inclusief materialen).

Certificering
Na afronding van deze post-hbo-opleiding ontvang je van het CIPION het diploma Post HBO Nederland en word je ingeschreven in het Abituriëntenregister.

Docent
De opleiding ‘Coördinator Taal’ wordt gegeven door Henk Huizenga, docent en taaladviseur bij de Educatieve Academie. Henk begeleidt verschillende scholen op het gebied van taal- en leesonderwijs.  Als specialist in taaldidactiek schreef hij mee aan verschillende taalmethoden voor het basisonderwijs. Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van de keuzegids voor taalonderwijs van de SLO.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de opleiding ‘Coördinator Taal’? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Wij nemen dan contact met je op om met jou en met de directie van jouw school een intakegesprek in te plannen. Wil je eerst meer informatie ontvangen of heb je vragen? Mail dan naar Henk Huizenga, of bel via (038) 42 555 42.

NB De opleiding ‘Coördinator Taal’ is gevalideerd door het registerleraar.

 

 

Meer informatie