Wat is zingeving?

We zijn er allemaal naar op zoek en het drijft ons (professionals in zorg, welzijn en onderwijs) in wat we doen. Echter, in de hectiek van alledag vervallen we vaak in afspraken, het maken van planningen en het oplossen van alledaagse problemen. Daarnaast vinden we het vaak ingewikkeld om hoopvol of verlichtend te zijn in onafwendbare moeilijke of pijnlijke situaties.
Wat zeg of doe je bijvoorbeeld als een kind in het weekend heeft gehoord dat zijn of haar ouders gaan scheiden. Of wat doe of zeg je als iemand heeft gehoord dat hij of zij ongeneeslijk ziek is en op relatief korte termijn afscheid zal moeten nemen van het leven. Vaak weten we niet goed wat we moeten zeggen of doen in het hier en nu. Dit wordt versterkt door de drukte en gejaagdheid die vele professionals tegenwoordig ervaren.

Op Hogeschool Viaa bieden we studenten handvaten aan om op die diepere laag te komen, om echt van betekenis te zijn. Dit draagt ook bij aan jouw voldoening in het werk. Wij weten hoe je op kleine en korte momenten contact kunt maken op een diepere laag, waardoor een échte verbinding wordt ervaren.