De Kleine Kapitein

Je hebt er waarschijnlijk een paar van in je klas: slimme kinderen die tóch worstelen met ogenschijnlijk simpele taken. Zoals op tijd komen, opruimen, of omgaan met tegenvallers. Grote kans dat bij deze kinderen de zelfsturing of executieve functies niet goed zijn ontwikkeld. Bij jonge kinderen kun je deze functies ontwikkelen door ze te laten spelen, zodat ze als een kleine kapitein aan hun eigen roer kunnen staan.

Executieve functies: die functies die er voor zorgen dat je tegelijkertijd sociaal en doelgericht gedrag kunt laten zien. Inzicht in executieve functies helpt je als leerkracht of leidster om je peuters/leerlingen zelfstandiger te maken. En trotser! Bijvoorbeeld door bepaalde regels routine te laten worden, door de kinderen zelf te laten leren plannen en door te leren werken met een teken voor uitgestelde aandacht. De Kleine kapitein is gebaseerd op het Amerikaanse programma ‘Tools of the Mind’, maar helemaal aangepast aan de Nederlandse context.

Over de cursus

Wat je leert
Tijdens de cursus ‘De Kleine Kapitein’ leer je:

  • wat executieve functies en zelfsturing inhouden
  • sturingsdoelen op te stellen waaraan je met peuters of kleuters kunt werken
  • spellen aan te bieden waarmee kinderen hun executieve functies kunnen verbeteren
  • hoe je onderwijsaanbod gericht op executieve functies kunt implementeren in jouw school en hoe je je collega’s daarbij betrekt

Doelgroep
‘De Kleine Kapitein’ is vooral gericht op leidsters en leerkrachten van kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.

Werkvormen
Theorie en praktijk wisselen elkaar af. We doen gezelschapsspelletjes, maken muziek en leren verschillende (coöperatieve) werkvormen die de executieve functies bevorderen. Wat je hebt geleerd, pas je vervolgens toe in je eigen klas. Uiteenlopende casussen, door Iedereen ingebracht, vormen hierbij de basis.

Thema’s bijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomsten staan de volgende onderwerpen/thema’s centraal:

  1. Executieve functies/zelfsturing: wat is het en waarom is aandacht hiervoor noodzakelijk.
  2. Doelen, ontwikkelingslijnen en bijpassende spelvormen om de ontwikkelingsgebieden en zelfsturingsdomeinen van leerlingen te stimuleren/activeren.
  3. Vanuit meegebrachte casussen bespreken we hoe we de ontwikkeling van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften kunnen bevorderen.
  4. Integreren van zelfsturing in de groepsplannen van jouw school. Borging van aandacht voor executieve functies in de organisatie/school waar jij werkt.

Studieduur en -belasting
De cursus ‘De Kleine Kapitein’ bestaat uit vier bijeenkomsten die elk een dagdeel in beslag nemen. De totale studiebelasting is 40 uur.

Data en lestijden
De cursus ‘De Kleine Kapitein’ volg je op woensdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur in het gebouw van Viaa.

Kosten
Voor deelname aan de cursus ‘De Kleine Kapitein’ betaal je €525,00 (per deelnemer).

Certificering
Via Sardes ontvang je een certificaat waaruit blijkt dat je hebt deelgenomen aan de cursus en de opdrachten uitgevoerd hebt.

Docent
De cursus ‘De Kleine Kapitein’ wordt gegeven door Truus Visser en/of Jolande Kleder. Truus is naast docent en onderwijsadviseur van de Educatieve Academie, al vijftien jaar adviseur voor de onderbouw. Ze heeft veel ervaring met lesgeven in de onderbouw van de basisschool. Het maken van een koppeling van theorie naar praktijk is voor haar dan ook een vanzelfsprekendheid. Truus verzorgt veel nascholingscursussen, waaronder ‘De Kleine Kapitein’.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de cursus? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met Truus Visser. Zij helpt je graag verder.

 

Meer informatie