Groepsprocessen in de onderbouw

Een prettige, saamhorige sfeer in de klas. Een sfeer waarin fouten gemaakt mogen worden en waarin iedereen naar elkaar luistert en samen speelt. Dat is wat elke leerkracht wil voor zijn of haar leerlingen. Maar dan is er de praktijk. Silke duwt het bouwwerk van Amir omver. Juliette speelt de baas tijdens het buitenspelen. Nadat jij de cursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’ hebt gevolgd, begrijp je waarom dit gebeurt. En je krijgt tips om dit te voorkomen. 

In iedere klas is de groepsdynamiek anders. Verschillen in bijvoorbeeld karakter, geslacht, cultuur en opvoeding hebben invloed op hoe kinderen zich gedragen. Door deze verschillen te herkennen, hier adequaat mee om te gaan en door de zelfsturing van kinderen te bevorderen, creëer je een prettige sfeer in de klas. En ontstaat er ruimte om kinderen individueel of in groepjes te begeleiden.

Over de cursus

Wat je leert
Tijdens de cursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’:

  • krijg je inzicht in hoe groepsprocessen – en de gedragingen van kleuters hierin – verlopen;
  • leer je hoe je een sociogram maakt en hoe je de resultaten vertaalt naar een groepsaanpak;
  • definieer je de verschillen tussen jongens en meisjes en ontdek je hoe je specifieke activiteiten kunt inzetten om tegemoet te komen aan deze verschillen;
  • leer je welke differentiërende, coöperatieve werkvormen je in de onderbouw kunt gebruiken om de sociale cohesie te bevorderen;
  • Leer je hoe je kinderen bewust kunt laten worden van hun eigen gedrag;
  • Leer je de executieve functies van kinderen te herkennen en deze gericht te stimuleren. Doel is om de zelfsturing van leerlingen te bevorderen.

Doelgroep
De cursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’ is gericht op leerkrachten van groep 1, 2 en 3 van de basisschool.

Werkvormen
– Allerlei coöperatieve werkvormen die geschikt zijn voor kleuters, zoals Ping-pongen, Bingo, Mix- en – Koppel
– Gezelschapsspelen die de executieve functies bevorderen
– Quiz over de verschillen tussen jongens en meisjes

Thema’s bijeenkomsten
De volgende thema’s staan tijdens de bijeenkomsten centraal:

  1. Groepsprocessen, bewustwording eigen gedrag en maken sociogram onderbouw
  2. Bevordering van samenwerken en coöperatief leren in de onderbouw
  3. Verschillen tussen jongens en meisjes (in de klas)
  4. Executieve functies/bevorderen van zelfsturing

Studieduur en -belasting
De basiscursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’ bestaat uit vier bijeenkomsten van elk drie uur. De totale studiebelasting is 40 uur.

Data en lestijden
De cursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’ vindt plaats op woensdag van 14:00 tot 17:00 uur in het gebouw van Viaa. Wil je de cursus op locatie en met je team volgen? Dat kan! Als je ons jouw wensen aan ons doorgeeft, nemen we contact met je op.

Kosten
Voor je deelname aan de cursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’ betaal je €455,00 (prijs per deelnemer). Je kunt zich ook per bijeenkomst inschrijven: per bijeenkomst betaal je dan € 155,00.

Certificering
Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van Viaa.

Docent
De cursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’ wordt gegeven door Truus Visser. Naast docent en onderwijsadviseur van de Educatieve Academie, is zij al vijftien jaar adviseur voor de onderbouw. Truus heeft veel ervaring met lesgeven in de onderbouw van de basisschool. Het maken van een koppeling van theorie naar praktijk is voor haar dan ook een vanzelfsprekendheid. Truus verzorgt veel nascholingscursussen, waaronder cursussen zoals de Kleine Kapitein waarin veel uitgebreider wordt ingegaan op het trainen van de executieve functies.

 

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de basiscursus ‘Groepsprocessen in de onderbouw’? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met Truus Visser. Zij helpt je graag verder.

 

Meer informatie