Implementatie van KIJK! (basiscursus)

Je observeert de kinderen in hun spel aan de hand van ontwikkelingslijnen met bijbehorende observatiepunten. Terwijl je hen begeleidt in het werk of spel, geef je hen een impuls om het beste van zichzelf te laten zien en hier schrijf je wat over op. Constant monitoren is nodig om je leerlingen een beredeneerd aanbod te kunnen bieden. Het ontwikkelingsvolgmodel KIJK! helpt je daarbij. Gestructureerd en overzichtelijk. Twee keer per jaar vertaal je observaties naar KIJK! registratie. Om vervolgens een passend onderwijsaanbod voor je leerlingen te ontwerpen. 

KIJK! is een praktisch hulpmiddel voor het observeren en registeren van de ontwikkeling van je leerlingen. Om jou houvast te geven, is de ontwikkeling van kinderen onderverdeeld in ontwikkelingslijnen, met bijbehorende observatiepunten. De registraties die je twee keer per jaar doet, genereren de individuele rapporten en groepsoverzichten, zodat je de niveaus van alle kinderen kunt aflezen.  Overzichtelijk in hetzelfde systeem vind je alle tussendoelen, zodat je gericht doelen aan kinderen kunt koppelen. Tijdens de cursus leer je dit weer te koppelen aan geschikte activiteiten.

Over de cursus

Wat je leert
Tijdens de basiscursus ‘Implementatie KIJK!’:

  • leer je met behulp van KIJK! de ontwikkeling van ieder kind in kaart te brengen
  • Kun je van elk kind het niveau bepalen
  • leer je aan de hand van rapportages een verantwoord en uitdagend activiteitenaanbod voor je leerlingen te ontwerpen;

Doelgroep
De cursus ‘Implementatie Kijk!’ is met name geschikt voor leerkrachten onderbouw van het basisonderwijs.

Werkvormen
Tijdens de cursus ‘Implementatie KIJK!’ leer je door zelf te doen, de werkvormen ‘denken-delen-wisselen’ en ‘Vind iemand die…’ te gebruiken. Aan de hand van de basiskenmerkenbingo leer je hoe je het welbevinden kunt observeren. Verder oefen je met het computerprogramma van KIJK! De betrokkenheid van leerlingen bepaal je door videobeelden te analyseren.

Thema’s bijeenkomsten
Tijdens bijeenkomsten staan de volgende onderwerpen/thema’s centraal:

  1. Achtergrondinformatie over observeren, basiskenmerken en betrokkenheid.
  2. Risicofactoren, geschikte activiteiten om te observeren en het computerprogramma.
  3. Analyseren van de groepsrapporten en individuele rapporten, Kijk! Inzetten om een beredeneerd gedifferentieerd aanbod te ontwerpen.

Studieduur en -belasting
De basiscursus ‘Implementatie KIJK!’ bestaat uit drie bijeenkomsten van elk drie uur. De totale studiebelasting is 25 uur. Na deze basiscursus wordt er een vervolg aangeboden. Deze wordt op maat aangeboden op eigen school. De eerste drie bijeenkomsten zijn ook mogelijk door individuele inschrijving bij Viaa.

Data en lestijden
Op aanvraag.
Wil je de cursus op locatie en met je team volgen? Dat kan! Als je ons jouw wensen aan ons doorgeeft nemen we contact met je op.

Kosten
Voor je deelname aan de cursus ‘Implementatie KIJK!’ betaal je € 355,00 (prijs per deelnemer).

Certificering
Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van Viaa.

Docent
De cursus ‘KIJK!’ wordt gegeven door Truus Visser.  Naast docent en onderwijsadviseur van de Educatieve Academie, is zij al vijftien jaar adviseur voor de onderbouw. Truus heeft zelf ook gewerkt met het observatiesysteem ‘KIJK!  Het maken van een koppeling van theorie naar praktijk is voor haar dan ook een vanzelfsprekendheid. Truus verzorgt veel nascholingscursussen, waaronder de basis- en vervolgcursus ‘Implementatie KIJK!’, en Handelingsgericht werken met behulp van KIJK!.

Meer informatie en aanmelden

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor de basiscursus ‘Implementatie KIJK!’? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met Truus Visser. Zij helpt je graag verder.

Ook is het mogelijk om deze cursus op locatie te volgen met je team.

 

Meer informatie