De intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De rol van de intern begeleider is aan het veranderen. In deze nieuwe rol werkt de ib’er als leercoördinator, trendanalist en zorgregisseur. Dit vraagt om een brede focus op onderwijskwaliteit en schoolontwikkeling naast de zorgcoördinerende taak.

Hierin wordt van jou als ib’er een andere manier van werken, denken en samenwerken met jouw team en directeur verwacht. In de training De intern begeleider als kwaliteitscoördinator maak je kennis met deze rollen en maken we de vertaalslag naar jouw praktijk.

Wat houdt dit in?

De intern begeleider als kwaliteitscoördinator in de school richt zich op het creëren van een optimaal leerklimaat voor leraren en leerlingen door versterking van de onderwijskwaliteit in een professionele leercultuur met een inclusieve ondersteuningsstructuur. Daarbij baseert zij/hij zich op data- en trendanalyses die gekoppeld zijn aan de ambities van de school.

Tijdens de training ontvang je theoretische modellen, achtergrondinformatie en voorbeelden van praktische toepassingen. Tijdens elke bijeenkomst ga je de informatie koppelen aan je eigen praktijk. Het is learning-by-doing! Gedurende de training ontwikkel je een persoonlijk plan van aanpak voor jouw werksituatie. Dit plan van aanpak is concreet gericht op het verbeteren van de onderwijskwaliteit en het leerklimaat binnen jouw school en beschrijft daarnaast wat dit vraagt van jou als intern begeleider.

Het doorontwikkelen van intern begeleider naar kwaliteitscoördinator zal wat doen met je als persoon, maar ook met het team en de directeur. Kortom, de hele school zal (moeten) gaan doorontwikkelen wil een school staan voor kwalitatief goed onderwijs.

Over de training

Tijdens de training De intern begeleider als kwaliteitscoördinator ontwikkel je je verder op gebied van de drie domeinen van de kwaliteitscoördinator, namelijk leercoördinator, trendanalist en zorgregisseur. Tijdens het programma bekijk je jouw rol als intern begeleider/kwaliteitscoördinator kritisch door middel van een breed aanbod aan thema’s. Gedurende het programma krijg je handvatten om je rol als  ib’er invulling te geven richting de rol van kwaliteitscoördinator in jouw organisatie.

Praktische informatie

De training is bedoeld voor intern begeleiders die:

  • Willen professionaliseren in lijn met de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.
  • De rol van onderwijskundige partner van de schoolleider verder willen ontwikkelen.
  • Willen bijdragen aan de kwaliteitsontwikkeling in het onderwijsaanbod.

Data

In september 2024 start op Hogeschool Viaa de training De intern begeleider als kwaliteitscoördinator. De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 9.00-16.00 uur. De data & thema’s voor de bijeenkomsten van aankomend studiejaar zijn:

  1. Dinsdag 17 september 2024 – Jouw rol onder de loep
  2. Dinsdag 15 oktober 2024 – Jouw rol als leercoördinator
  3. Dinsdag 19 november 2024 – Jouw rol als zorgregisseur 
  4. Dinsdag 10 december 2024 – Jouw rol als trendanalist 
  5. Dinsdag 14 januari 2025 – Kwaliteitszorg en intervisie
  6. Dinsdag 11 maart 2025 – Tandem directie-IB en eindpresentatie

Studiebelasting en kosten

De studiebelasting zal 60 uur zijn.

Voor je deelname aan de training Van intern begeleider naar kwaliteitscoördinator betaal je € 1800,00 (prijs per deelnemer).

Docenten
Deze training wordt gegeven door Riana Fikse en Cindy van Raalten. Riana en Cindy werken als docent pedagogiek en didactiek op Hogeschool Viaa. Daarnaast hebben zij beiden jarenlange ervaring als intern begeleider en kwaliteitscoördinator in het basisonderwijs. Cindy werkt daarnaast als onderwijsadviseur en begeleidt scholen op gebied van kwaliteitszorg.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de training De intern begeleider als kwaliteitscoördinator of heb je interesse in een incompany training? Neem dan contact op met Cindy van Raalten.

Wil je je aanmelden voor deze training? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Voor aanvang van de training zal je uitgenodigd worden voor een online kennismakingsgesprek.