Lesson Study

Een mega goede les ontwerpen. Zo één die de nieuwsgierigheid van je leerlingen enorm prikkelt. Waar ze veel van leren. En waar jij maximale voeldoening uithaalt. Zo’n ‘allerbeste’ les maak je met de methode Lesson Study. Dat betekent niets meer of minder dan samen met je collega’s een les voorbereiden, uitvoeren en weer aanpassen. Daarmee vergroot je elkaars professionaliteit. En stimuleer je van je leerlingen hun leeractiviteit. Lesson study: only beauty.

Lesson Study, letterlijk vertaald ‘lessen bestuderen’, is een effectieve vorm van teamleren. Volgens een stappenplan ontwerp je met een groepje leraren een les. Terwijl één van jullie deze les geeft, observeren de anderen de leerlingen. Dat kan live of via een camera in de klas. Zijn de instructies goed afgestemd op hun niveau en belevingswereld? Spreken de lesinhoud en de werkvormen de leerlingen aan? Verhoogt het handelen van de leraar de betrokkenheid en de leeropbrengsten? Na de les volgt een bespreking, waarna jullie de les verder optimaliseren. Jullie les nadert de perfectie!

Over de cursus

Wat je leert
Tijdens de cursus ‘Lesson Study’:

  • leer je wat Lesson Study inhoudt, wat de theoretische achtergronden ervan zijn en hoe je deze methode kunt gebruiken op jouw school;
  • verbeter jij je onderwijs door je lessen effectiever, leerzamer en innovatiever te maken;
  • leer je je instructies aan te passen aan je doelgroep, om zo de betrokkenheid te vergroten;
  • deel jij je kennis met collega’s en versterk je de samenwerking in je team.

Doelgroep
De cursus ‘Lesson Study’ is gericht op docenten van het primair onderwijs.

Werkvormen
De cursus ‘Lesson Study’ staat in het teken van teamleren. Daarom vormen jullie werkgroepen, van waaruit jullie lessen ontwikkelen, uitvoeren, observeren, bijstellen en opnieuw uitvoeren. Jullie maken daarbij gebruik van video-opnames en observatielijsten. Een procesbegeleider van Viaa ondersteunt jullie hierbij.

Thema’s bijeenkomsten
De vijf bijeenkomsten staan in het teken van het doorvoeren van de methode Lesson Study op jouw school. De volgende thema’s staan centraal:

  1. Lesson Study: wat houdt het in? Welke leergroepen kun jij binnen jouw school vormen?
  2. Samen met jouw leergroep bereid je een les voor. Op welk onderdeel en op welke leerlingen leggen jullie de focus? Jullie baseren je hierbij op gelezen literatuur
  3. Jullie bekijken een video-opname van een les die een van jullie heeft gegeven. Jullie bepalen de effectiviteit van de aanpak van de leerkracht, door het gedrag van leerlingen te observeren.
  4. Jullie verbeteren de les op basis van de evaluatie van de filmopnames en de observatielijsten.
  5. Jullie observeren de bijgestelde les, gegeven door andere deelnemer. Of jullie observeren een vervolgles waarbij dezelfde didactiek en focus is gebruikt als in de eerste les.
  6. Jullie evalueren de bijgestelde les of de vervolgles en stellen verbeterpunten op.

Studieduur en -belasting
De cursus ‘Lesson Study’ bestaat uit vijf bijeenkomsten. De totale studiebelasting is voor één cyclus van vier bijeenkomsten is 12 uur. Het totaal aantal uren hangt af van hoeveel cyclussen jij of je school willen doorlopen.

Data en lestijden
De cursus ‘Lesson Study’ wordt op aanvraag gegeven. De bijeenkomsten plaats op woensdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur.

Kosten
Voor je deelname aan de cursus ‘Lesson Study’ betaal je €555,00 (prijs per deelnemer, inclusief materialen).

Certificering
Na afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van Viaa.

Docent
De cursus ‘Lesson Study’ wordt gegeven door Truus Visser en Henk Averesch. Truus is naast docent en onderwijsadviseur van de Educatieve Academie, al tien jaar adviseur voor de onderbouw. Ze heeft veel ervaring met lesgeven in de onderbouw van de basisschool. Het maken van een koppeling van theorie naar praktijk is voor haar dan ook een vanzelfsprekendheid. Truus verzorgt veel nascholingscursussen, waaronder ‘Lesson Study’.

Henk is docent ICT en moderne media, Onderzoeksvaardigheden en Natuuronderwijs bij Viaa. Ook is hij docent van de Master Leren en Innoveren. Als docent en onderwijsadviseur is Henk expert op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren binnen de context wetenschap en technologie. Op dit gebied verzorgt hij regelmatig allerlei trainingen en cursussen, waaronder ‘Lesson Study’.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de cursus? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met Truus Visser of Henk Averesch. Zij helpen je graag verder.

Meer informatie