Pabo in deeltijd

Werk je al in het onderwijs, maar wil je graag verder leren? Of werk je binnen een heel ander vakgebied, maar wil je je graag laten omscholen tot juf of meester in het basisonderwijs? Dan is de deeltijdopleiding Pabo van Hogeschool Viaa iets voor jou.

Routes

Wil willen graag aansluiten bij jouw diploma’s en ervaring. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring doorloop je de deeltijdopleiding Pabo van Viaa in 2,5 jaar, 3 jaar of 4 jaar of volg je het 2-jarig traject voor zij-instromers.

2,5 jarig traject – verkort deeltijdprogramma
Voor dit traject heb je een afgeronde hbo of wo-opleiding nodig. De verkorting houdt in dat je minder studiepunten gaat halen en dat het programma ook versneld wordt. Dit vraagt dus heel wat van je discipline en zelfsturing. Ontdek het verkort deeltijdprogramma.

Vanaf het tweede jaar zijn er mogelijkheden om al zelfstandig en betaald voor de klas te staan.

4 jarig traject – met mogelijkheid om te versnellen
Voor dit traject heb je een mbo-opleiding of afgeronde havo-opleiding nodig. Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring is er de mogelijkheid om te versnellen en de Pabo in 3 jaar af te ronden. Vraag naar de mogelijkheden.

2-jarig traject –   zij-instroom programma
Voor dit traject is een afgeronde hbo of wo-opleiding nodig. Daarnaast moet je in dienst worden genomen door een school of scholencluster. Je werkt in deeltijd bij de school en maakt gebruik van de subsidieregeling voor zij-instromers. Je rondt het traject af in twee jaar en ontvangt de bevoegdheid om les te geven. Bij dit traject ontvang je geen diploma. Ontdek het 2-jarig traject.

 

Een intensief programma

Deeltijd studeren is intensief, zeker als je het doet naast een baan of een gezin. We vragen dan ook om een forse inzet. Maar daar krijg je het driedubbele voor terug. Afwisseling bijvoorbeeld. Ontwikkeling. En veel voldoening.

‘Toen de pabo naar voren kwam, voelde dat als een soort eurekamoment: dat ik daar nooit eerder aan had gedacht.
Download de deeltijdfolder

Ontbijten met...

Toelatingseisen

Heb je een havo-diploma of een diploma op mbo-niveau 4 dan ben je welkom bij ons op de opleiding. Wel moet je aantonen dat jouw kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek op peil is. Dat kun je doen door aan te tonen dat je in deze vakken op de havo eindexamen hebt gedaan.

Met een vwo-diploma of bachelor-diiploma (hbo of wo) ben je vrijgesteld van de toelatingseisen.

Mocht je in een van deze drie vakken geen eindexamen hebben gedaan dan moet je daar alsnog een certificaat/certificaten voor halen. Voor natuur en techniek geldt dat je voldoet aan de toelatingseisen wanneer je recent havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde, biologie of nlt (natuur, leven en technologie). De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4. Heb je hulp nodig bij je voorbereiding op de toelatingstoetsen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Lees op www.viaa.nl/toelatingpabo meer over de toelatingseisen.

Zij-instroomtraject

Ben je al in het bezig van een hbo- of wo-diploma dan kun je via het zij-instroomtraject de Pabo in twee jaar afronden.

Lees hier de factsheet over de zij-instroom
Lees hier de ervaringen van zij-instromers Ilse en Pieter tijdens het zij-instroomtraject

Collegegeld en subsidie

Als je gaat studeren in het hoger onderwijs ben je collegegeld verschuldigd. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van verschillende factoren. Via de link hieronder kun je meer lezen over het bedrag dat jij moet betalen.

Meer info over het collegegeld

Na je opleiding

Na je pabo-opleiding kun je doorstuderen en diverse post-hbo- opleidingen, nascholingscursussen, trainingen en masterstudies bij Hogeschool Viaa volgen.

Meer over nascholingscursussen van Viaa
Meer over masters bij Viaa
Meer over post-hbo-opleidingen van Viaa

Praktische informatie

Inhoud van de studie

Eén dag in de week volg je colleges bij Viaa. De voorbereiding van deze colleges doe je thuis. Daarnaast ben je een dag in de week in het klaslokaal te vinden voor je stage. Elk studiejaar minstens dertig tot veertig dagen.

Zo ziet een collegedag eruit
Tijdens je collegedag volg je vooral pedagogisch-didactische vakken. Docenten behandelen in colleges, presentaties en workshops alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor de klas. Ook word je ondersteund in je persoonlijke en professionele vorming.

Lesdag
De lesdag van de februari-instroom is vanaf 1 februari 2020 op de donderdag.

Stage
In overleg kan je stagelopen bij een school die ook je werkgever is. Voor de stage zijn een aantal leeruitkomsten geformuleerd die richting geven aan de stage-activiteiten.

Instroommomenten

Vanaf 1 februari 2020 is het mogelijk om bij de deeltijdvarianten van de Pabo van Viaa ook in februari in te stromen. Er wordt voor de februari-instroom lesgegeven op de donderdag.

Kosten en collegegeld

Om je opleiding te kunnen doen, betaal je collegegeld. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van diverse factoren. De meeste studenten betalen wettelijk collegegeld. Als je voor het eerst op het hbo gaat studeren dan heb je recht op halvering van het collegegeld in de eerste twee studiejaren. Als zij-instromer betaal je geen collegegeld. Ben je in dienst als onderwijsassistent dan kan je werkgever subsidie voor je opleiding aanvragen en jouw collegegeld vergoeden. Je leest meer over deze subisidie in de factsheet Subsidie onderwijsassistenten.

Naast collegegeld zijn er nog andere kosten. Een belangrijke kostenpost zijn de studieboeken en leermiddelen. Het totale boekenpakket voor de hele opleiding ligt rond de €1600, er vanuit gaande dat je alle boeken nieuw koopt. En vergeet niet de eventuele reiskosten naar Viaa en naar je leerwerkplek. Er kunnen nog kleine aanvullende kosten zijn voor bijvoorbeeld excursies en het printen op de hogeschool.

kun je vinden op onze website bij Studentenzaken en collegegeld.

Meer informatie over het collegegeld bij Viaa en hoe je je studie kunt financieren

Heb je nog vragen?

Meer weten en contact

Wil je meer weten over de opleiding Pabo in deeltijd, het zij-instroomtraject of één van de andere routes? Neem dan contact op met opleidingsvoorlichter Martijn van Nieuwenhuizen.

Of bel en stel je vraag rechtstreeks aan één van onderstaande docenten over onze verschillende routes:

Verkorte deeltijd Pabo              –  Jolande Kelder     Tel nr.     038 – 2024581

Zij-instroom                                – Els Mulckhuyse    Tel nr.      038 – 2024720

Universitaire Pabo en
Praktijkpabo                                – Jan Jaap Zijlstra  Tel nr.     038 – 2024509

Deeltijd regulier en versneld   – Erik Janssen          Tel nr.     038 – 2024736

Meer informatie