Pabo in deeltijd

Werk je al in het onderwijs, maar wil je graag verder leren? Of werk je binnen een heel ander vakgebied, maar wil je je graag laten omscholen tot juf of meester in het basisonderwijs? Dan is de deeltijdopleiding pabo van Hogeschool Viaa iets voor jou.

Afhankelijk van je vooropleiding en ervaring doorloop je de deeltijd opleiding in drie of vier jaar, of volg je een verkort tweejarig zij-instroomprogramma.

Een intensief programma

Deeltijd studeren is intensief, zeker als je het doet naast een baan of een gezin. We vragen dan ook om een forse inzet. Maar daar krijg je het driedubbele voor terug. Afwisseling bijvoorbeeld. Ontwikkeling. En veel voldoening.

‘Toen de pabo naar voren kwam, voelde dat als een soort eurekamoment: dat ik daar nooit eerder aan had gedacht.
Download de deeltijdfolder

Ontbijten met...

Instroommogelijkheden

Heb je een Havo-diploma of een diploma MBO niveau 4 dan ben je welkom bij ons op de opleiding. Wel moet je aantonen dat jouw kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek op peil is. Dat kun je doen door aan te tonen dat je in deze vakken op de Havo eindexamen hebt gedaan.

Mocht je in een van deze drie vakken geen eindexamen hebben gedaan dan moet je daar alsnog een certificaat/certificaten voor halen. Voor natuur en techniek geldt dat je voldoet aan de toelatingseisen wanneer je recent havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie). De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4. Heb je hulp nodig bij je voorbereiding op de toelatingstoetsen? Viaa biedt hulp in de vorm van begeleidingsgroepen.

Ben je in het bezit van een hbo of wo-diploma?
Op basis van je studie-ervaring stellen we een verkort tweejarig programma samen. Je wordt natuurlijk goed begeleid. Maar we verwachten ook dat je zelfstandig een groot deel van de lesstof kunt verwerken.

Wil je hulp bij het voorbereiden op de toelatingstoetsen? Viaa biedt begeleidingsgroepen aan

Zij-instroomtraject

Ben je al in het bezig van een hbo- of wo-diploma dan kun je via het zij-instroomtraject de Pabo in twee jaar afronden.

De colleges voor de tweejarige route zijn op donderdag. Daarnaast loop je 40 dagen per jaar stage in de tweejarige route. Deze stagedagen kan je zelf inplannen. In de regel is het op de maandag of de dinsdag.

In overleg kan een werkcontext ook als stage gelden. Voor de stage zijn een aantal kenmerkende situaties geformuleerd die richting geven aan de stage-activiteiten.

Wil je meer weten over het zij-instroomtraject van de Pabo van Hogeschool Viaa neem dan contact op met coördinator Martijn van Nieuwenhuizen.

Na je opleiding

Na je pabo-opleiding kun je doorstuderen en diverse post-hbo- opleidingen, nascholingscursussen, trainingen en masterstudies bij Hogeschool Viaa volgen.

Meer over nascholingscursussen van Viaa
Meer over masters bij Viaa
Meer over post-hbo-opleidingen van Viaa

Praktische informatie

Inhoud van de studie

Inhoudelijk volg je hetzelfde programma als de voltijdstudenten. Alleen is nu de organisatie anders. Eén dag in de week volg je colleges bij  Viaa op donderdag. De voorbereiding van deze colleges doe je thuis. Daarnaast ben je een dag in de week een stagedag naar keuze in het klaslokaal of in een onderwijsinstelling te vinden. Elk studiejaar minstens dertig tot veertig dagen.

Zo ziet een collegedag eruit
Tijdens je collegedag volg je vooral pedagogisch-didactische vakken. Maar ook zorgverbreding maakt deel uit van het theorieprogramma. Je leert om kinderen met leer- en gedragsproblemen verder te helpen. Bovendien krijg je basisschoolvakken als rekenen, taal, Bijbelvertelling, biologie en tekenen.

Onbetaalbaar?
In de media is er veel aandacht voor het feit dat het doen van een tweede bachelor bijna onbetaalbaar is geworden als gevolg van het instellingscollegegeld. Dit geldt echter in de meeste gevallen niet voor de tweejarige opleiding Pabo deeltijd. Wil je meer weten of weten om welke kosten dit in jouw geval gaat? Neem dan contact op met de afdeling studentenzaken van Viaa

Heb je nog vragen?

Meer weten?

Wil je meer weten over de opleiding Pabo in deeltijd of het zij-instroomtraject? Neem dan contact op met opleidingsvoorlichter Martijn van Nieuwenhuizen. Je kunt je ook opgeven voor een meeloopdag.

Meer informatie