Specialiseer je in onderwijs aan het jongere of het oudere kind bij de Pabo van Viaa

Wil jij je direct vanaf de start van de opleiding Pabo specialiseren in onderwijs aan het jongere of het oudere kind? Aan de Pabo van Hogeschool Viaa kun jij direct vanaf de start van jouw Pabo-opleiding kiezen om specialist te worden in lesgeven aan het jongere kind of het oudere kind.

Harjet vertelt je meer over de specialisatieroutes in dit filmpje

specialisatie Jongere Kind of Oudere Kind

Waarvoor word je opgeleid in deze specialisaties

Volg je de specialisatie jongere of oudere kind dan word je opgeleid tot óf de Jongere Kind Specialist voor de leeftijdsgroep 2-7 jaar of de Oudere Kind Specialist leeftijdsgroep 8-14 jaar. Als Jongere Kind Specialist word je dus ook opgeleid voor het begeleiden van kinderen in voor- en naschoolse opvang en je kan dan ook in een Integraal Kindcentrum (IKC) aan de slag.

Als Oudere Kind Specialist (Leeftijdsgroep 8-14 jaar) word je naast dat je ingezet kunt worden in het regulier onderwijs ook opgeleid voor begeleiding en onderwijs aan kinderen in de onderbouw van het vo en op tienerscholen.

Studenten die deze routes volgen richten zich ook op het ontwikkelen van interprofessionele vaardigheden.

 

Hoe ziet deze route eruit

Zowel bij de route voor Jongere Kind Specialist als bij de route voor Oudere Kind Specialist krijg je verdieping aangereikt op gebieden als:

  • de ontwikkeling van peuters en pubers;
  • belang van lerend spelen en instructiemodellen met daarbij passende begeleiding;
  • observatie om de ontwikkeling van het jongere kind te volgen, en manieren van toetsing bij oudere kinderen.

Je volgt deze route samen met andere studenten die ook gericht kiezen voor deze specialisatie. Zo kun je in deze groep ook ervaringen die je opdoet (bijv tijdens je stage) uitwisselen.

Breed aan de slag

Als je één van deze specialisaties gaat volgen, blijf je breed inzetbaar binnen het basisonderwijs en ben je na afronding gediplomeerd om les te geven in de hele basisschool. Je krijgt bijvoorbeeld in het eerste en tweede jaar van je studie ook lessen die op de brede basisschool zijn gericht. Daarnaast doe je een beperkt aantal dagen stage-ervaring op in zowel onder- als bovenbouw.

 “Binnen het onderwijs is er behoefte aan professionals die specifieke kennis hebben over de ontwikkeling van jongere én van oudere kinderen. En die tegelijkertijd interprofessioneel kunnen kijken en interprofessionele vaardigheden bezitten. Die specifieke kennis kan op deze manier goed worden ingezet. Tegelijkertijd hebben we als Pabo de opdracht om ervoor te zorgen dat studenten een brede kijk krijgen. Studenten in deze route volgen natuurlijk vakken als spelontwikkeling, ontwikkelingspsychologie digitale geletterdheid en taalontwikkeling, allemaal belangrijke inhouden die erbij horen”.

Ingrid Paalman-Dijkenga lector van het lectoraat Goede Onderwijspraktijken

Lees hier de ervaringen van student Niels de Roo over de route oudere kind specialist

‘Door deze specialisatie op de Pabo kan ik mij richten op de doelgroep die bij mij past’

Contact

Wil je meer weten wat het voor jou betekent als je als student voor één van deze specialisaties kiest en je opleiding start bij onze hogeschool? Heb je interesse om te starten met één van deze specialisaties bij onze Pabo maar wil je graag eerst meer informatie?
Neem dan contact op met Truus Visser via t.visser@viaa.nl of via telefoonnummer 038-425 55 42.