Pabo

Voel je welkom op de Pabo van Hogeschool Viaa

Denk eens terug aan jouw eigen basisschooltijd. Herinner jij je die leuke juf of meester? Omdat hij of zij heel lief was, grappig, geduldig of om een andere reden indruk heeft gemaakt. Zulke herinneringen draag je je hele leven met je mee. Een goede juf of meester kan echt verschil maken in het leven van een kind. Wil jij ook lesgeven in het basisonderwijs? Het team van de Pabo van Hogeschool Viaa helpt je jouw kracht als leerkracht te ontdekken en jouw eigen stijl van lesgeven te ontwikkelen.

Ga snel naar:

 • Waarom Pabo bij de Viaa?
 • Ontbijten met Pabostudent Christian
 • Tijdens je opleiding – Hoe ziet de opleiding eruit?
 • Na je opleiding – Wat wil je worden?
 • Toelatingseisen
 • Neem contact op
 • Afwisseling

  Je leven als leerkracht zit boordevol afwisseling. Geen dag is hetzelfde en ieder kind is anders. Het onderwijs is zoveel meer dan kinderen kennis en vaardigheden bijbrengen. De bacheloropleiding in Zwolle besteedt uitgebreid aandacht aan alle aspecten die je nodig hebt in het onderwijs. De Pabo aan Hogeschool Viaa is een kleine opleiding, waardoor heel persoonlijk onderwijs mogelijk is.

  “Ik heb echt het gevoel dat hier veel mensen om me heen staan die zich er hard voor maken mij op te leiden tot een goede juf.”

  Debora Brand, tweedejaars voltijdstudent Pabo Viaa

  Christelijke identiteit

  Hogeschool Viaa heeft een christelijke identiteit. Wij leiden christen-professionals op die in hun werk willen getuigen van Gods liefde. Dat houdt in dat je kinderen in jouw klas vanuit Bijbels perspectief hoop biedt en hen leert dat ze een rol hebben in Gods wereld. Door goed om te gaan met anderen, met de natuur en met de schepping. Op de Pabo van Viaa krijg je de handvatten om op aansprekende wijze godsdienstonderwijs te geven: Hoe je werkt aan een christelijke sfeer in de klas, hoe je Bijbelverhalen vertelt en hoe je vieringen organiseert.

  Leren in de praktijk

  Zelfverzekerd voor de klas staan, leer je vooral door het veel te doen. Daarom leggen we bij de Pabo zoveel nadruk op ‘werkplekleren’. Met veel aandacht voor stages. Maar werkplekleren is méér dan stagelopen alleen. We vragen je ook om op je opleidingsschool een bijdrage te leveren aan beter onderwijs en klasoverstijgende activiteiten. Daarnaast organiseren we geregeld excursies voor onze studenten. Bijvoorbeeld een internationale week waarbij we onderwijsinstellingen in een Europese stad bezoeken.

  Professionaliseren

  Voor een hoge kwaliteit van de stage zorgen wij voor intensieve begeleiding. Dat doen we vanuit het samenwerkingsverband Scope. Daarin werken we met verschillende christelijke basisscholen in Nederland samen aan professionalisering van beginnende leerkrachten.

  Mannen opgelet!

  De verhouding man-vrouw in het onderwijs is 1 op 10. Het aantal mannen in het onderwijs is afgenomen. Eerder was dit 2 op 10. Bij Hogeschool Viaa is 66% van de eerstejaars studenten een vrouw.  Het is voor kinderen goed om een mix van meesters en juffen voor de klas te zien. We nodigen dan ook van harte mannen uit om eens een kijkje te komen nemen op de opleiding en te gaan voor een meesterbaan!

  “Ik heb nu een aantal echte rouwdouwers in de klas. Die hebben af en toe een stoeipartijtje nodig in plaats van een gesprek waarom ze iets doen. Ik zeg niet dat ik het als meester beter aanpak dan een juf, maar anders. En juist die diversiteit is goed voor kinderen, jongens én meisjes.”

  Gertjan van Tol, oud-student Pabo Viaa

  Waarom kiezen voor de Pabo van Viaa

  Het is niet eenvoudig een studiekeuze te maken. Het is bovendien iets dat je weloverwogen moet doen. Waarom kiezen anderen voor de Pabo aan Hogeschool Viaa? We vroegen het enkele van onze studenten. Dit zijn hun argumenten:

  • ‘Ik wist dat de Pabo van Viaa erg hoog aangeschreven staat.’
  • ‘Uit mijn omgeving hoorde ik veel positieve berichten over de school.’
  • ‘Ik vind het belangrijk dat ik handvatten in mijn studie zou krijgen om kinderen in geloofszaken te onderwijzen.’
  • ‘Viaa is een kleine school met betrokken docenten die je echt kennen.’
  • ‘Er is veel aandacht voor de praktijk.’
  • ‘Zwolle is een leuke, gezellige studentenstad.’

  Meer te weten komen over de Pabo van Viaa

  Wil jij een goed beeld hebben van wat het beroep van leerkracht zoal inhoudt? Loop dan eens een dagje mee op een basisschool, tijdens een praktijkdag of kom naar een open dag! Natuurlijk kun je ook een dagje meelopen bij de Pabo.

  In de WhatsApp groep Pré Pabo kun je vragen stellen aan ouderejaars studenten en vakdocenten van de opleiding. Bijv. over:

  • literatuur die je kunt gebruiken om de toelatingstoets goed te leren;
  • tips om de lesstof van de toelatingstoetsen je eigen te maken of
  • om eens te vragen hoe je je goed voorbereid aan een student die er ook voor heeft moeten zweten.

  Daarnaast kun je direct in contact komen met anderen die ook willen starten aan de Pabo van Viaa. Stuur een berichtje aan ons via WhatsApp (06 – 288 00 710) en we voegen je toe in de Pré Pabo appgroep.

  Ontbijten met...

  Tijdens je opleiding

  De eerste twee leerjaren van de Pabo zijn verdeeld in vier blokken van tien weken. Een blok beslaat zes lesweken, een stageweek, een studieweek en een toetsweek. In elke lesweek loop je twee dagen stage. Hier zie je hoe de opleiding is opgebouwd:

  Propedeuse

  In het eerste jaar volg je de belangrijkste basisschoolvakken. Je leert hoe je met een klas omgaat en hoe je een band opbouwt met je leerlingen. Ook de samenwerking met een schoolteam komt aan bod. Stagelopen vormt een belangrijk onderdeel: twee dagen per week en daarnaast één week per blok. Op je stageschool krijg je ondersteuning van je werkplekcoach. Deze begeleider beoordeelt ook jouw functioneren. Daarnaast begeleidt je PPO-docent je in jouw professionele ontwikkeling.

  Lesgeven

  Didactiek staat centraal in het tweede jaar. Je leert hoe je een les of lessenserie voorbereidt, uitvoert en evalueert. In theorie en in de praktijk, want ook dit jaar loop je twee dagen stage per week. Bij vragen of problemen kun je altijd terugvallen op je PPO-docent. Tijdens de PPO-lessen en binnen de stagelijn bespreek je met studenten en docenten jouw functioneren tijdens de stage. Naast begeleiding vanuit Viaa, krijg je ook intensieve begeleiding vanuit je stageschool. Aan het einde van dit jaar kies je voor de specialisatie onder- of bovenbouw.

  Start hoofdfase-verdieping

  Hoe geef je onderwijs, hoe ga je om met verschillen tussen leerlingen, hoe beïnvloed je een klassenklimaat en hoe werkt een schoolorganisatie? Vragen over het onderwijsproces komen aan de orde in het derde jaar. Ook kies je dit jaar voor een van de drie vakprofielen: Bewegen, Kunstzinnige oriëntatie of Wereldoriëntatie, Wetenschap & Techniek.
  Daarnaast kies je voor een minor: een kleinere leereenheid die je kunt laten aansluiten bij je profiel. Voorbeelden van minoren zijn ‘onderzoek en innovatie’ en ‘onderwijs in het buitenland’. Door al deze theoretische kennis te combineren met praktijkervaring, bouw je aan een stevige ondergrond. Je PPO-docent volgt jouw studieresultaten.

  Afstuderen

  In het vierde en laatste studiejaar komen theorie en praktijk samen. Je bent nu lio, leraar-in-opleiding. Als lio loop je maar liefst 19 weken stage. Je hebt de verantwoordelijkheid voor een eigen klas en geeft hele dagen les. Je studeert af op je eigen profiel en gekozen minor(en). De pabo van Viaa biedt zelf vijf minoren aan. Eventueel kun je ook kiezen voor een minor buiten de opleiding. De begeleiding ligt in handen van een van je collega-leerkrachten en je studieloopbaanbegeleider.

  Na je opleiding

  Verreweg de grootste groep afstudeerders van de pabo van Viaa vindt een baan als meester of juf op de basisschool in regulier of bijzonder onderwijs. Maar er zijn ook oud-studenten die lesgeven op een middelbare school, in het praktijkonderwijs, aan volwassenen of allochtonen, of werken in ict, onderwijsadvies of educatiecentra. De onderwijswereld is even dynamisch als veelzijdig!

  Baankansen
  Je baankansen in het onderwijs groeien. De Algemene Onderwijsbond voorspelt zelfs een tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs tot en met 2025. Onze ervaring is dat 77% van de afgestudeerde studenten binnen anderhalf jaar een baan heeft gevonden.

  Je CV iets extra's meegeven

  Zijn je scores goed en wil je je graag extra verdiepen? We bieden je graag de ruimte om meer profielen te kiezen. Of een minor extra te doen, eventueel buiten de opleiding. Ook kun je je onderzoeks- of innovatietraject versterken met bijvoorbeeld een publicatie. Zo kun je jezelf een steviger positie verschaffen op de arbeidsmarkt. Informeer naar de mogelijkheden!

  Doorleren na de Pabo

  Als leerkracht ben je nooit uitgeleerd. Na de Pabo kun je doorleren binnen de Master Leren & Innoveren (MLI) of een post-hbo-opleiding volgen als taal-, reken- of onderbouwspecialist. Wil je graag leiding geven in het onderwijs? Dan is de Opleiding Schoolleider misschien iets voor jou. Bekijk hier de masters en andere post-hbo-studies die Viaa biedt.

  Lees meer over nascholingscursussen bij Viaa
  Lees meer over post-hbo-opleidingen bij Viaa
  Lees meer over masterstudies bij Viaa

  Praktische opleidingsinformatie

  Opleidingsvarianten

  Je kunt de Pabo bij Viaa in voltijd- of in deeltijd volgen. Ook zij-instromers die willen omscholen en willen gaan werken in het onderwijs kunnen bij de Pabo van Viaa terecht.

  Ben jij een VWO-er die zich maar wil verdiepen in Pedagogiek maar ook de wereld van de basisschool wil leren kennen? Dan kun je bij de Pabo van Viaa ook de universitaire pabo volgen. Je studeert dan aan de Pabo van Viaa maar volgt ook een gedeelte van je opleiding aan de VU in Amsterdam.

  Woon je in Midden- en West-Nederland dan kun je je opleiding gedeeltelijk via afstandsleren doen in de route PraktijkPabo West-Nederland

  Toelating tot de opleiding

  Ben je in het bezit van een VWO of een hbo-diploma, dan hoef je geen certificaten meer te halen. Met een VWO-diploma kun je kiezen voor de Pabo, maar ook de variant universitaire Pabo.

  Heb je een Havo-diploma of een diploma MBO niveau 4 dan ben je welkom bij ons op de opleiding.

  Wel moet je aantonen dat jouw kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek op peil is. Dat kun je doen door aan te tonen dat je in deze vakken eindexamen hebt gedaan. Heb je voor deze vakken of voor één vak geen eindexamen gedaan dan moet je daar alsnog een certificaat/certificaten voor halen.

  Voor natuur en techniek geldt dat je voldoet aan de toelatingseisen wanneer je recent havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie). De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4.

   

  Lees meer over de toelatingstoetsen, regionale bijspijkercursussen en het pabo toelatingsassessment
  Vraag de voltijdfolder aan

  Heb je nog vragen?

  Wil je meer weten over de Pabo? Bezoek dan één van onze open dagen, maakt een afspraak voor een meeloopdag of neem contact op met opleidingsvoorlichter Bert Kuiper.

  Meer informatie