Theologie

Je wilt mensen helpen. En dat doe je het liefst door je geloof te delen. Na de opleiding hbo Theologie verbind je als pastoraal werker het evangelie met de dagelijkse praktijk. Binnen, maar ook buiten de kerk. Je voert geloofsgesprekken, geeft advies bij organisatievraagstukken of zet activiteiten op om mensen in beweging te brengen. Bij dit alles handel je vanuit de Bijbel: de bron die jou steeds weer van nieuwe inspiratie voorziet.

Hogeschool Viaa biedt een opleiding hbo Theologie waarin je alle ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Je ontdekt het brede werkveld en gaat aan de slag met de competenties die je daar nodig hebt. Doel is dat je uitgroeit tot een innovatieve, onderzoekende, creatieve professional die weet wat er leeft in de kerk en de samenleving. Van daaruit geef je handen en voeten aan het geloof en ben je van toegevoegde waarde in de dagelijkse praktijk.

Ga snel naar:

Ontbijten met...

Tijdens je opleiding

Het eerste jaar heeft een oriënterend karakter en wordt gekenmerkt door vier leerlijnen. De eerste leerlijn is Praktijk en innovatie, waarbij je het werkveld verkent. Methodiek staat in het teken van vaardigheden, zoals bijvoorbeeld gespreksvaardigheden of werken met groepen. Bij het onderdeel Beroepshouding werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Theorie en visie gaat in op jouw kennis over de Bijbel, de mens, de samenleving, de kerk en over hoe je God ter sprake brengt. Studenten van de opleiding Godsdienstleraar volgen hetzelfde programma, enige verschil is dat jouw eerste stage bij een kerk of instelling plaatsvindt.

In het tweede jaar loop je een uitgebreide stage, waarbij je kennismaakt met alle aspecten binnen het godsdienst-pastoraal werk. Je voert geloofsgesprekken, denkt mee over beleid en bent betrokken bij het organiseren van activiteiten. Deze werkzaamheden worden gekoppeld aan de vier leerlijnen, zodat je je op verschillende vlakken steeds verder in jouw vak als godsdienst-pastoraal werker verdiept.

In jaar drie geef je jouw loopbaan kleur. Je kiest een stage die aansluit bij de richting die je aanspreekt. Dit kan bij bijvoorbeeld een kerk of een instelling zijn. In Nederland, maar ook daarbuiten. Tijdens supervisie reflecteer je in een kleine groep op je stage-ervaringen. Op je stage doe je een onderzoek waarmee je jouw opdrachtgever verder helpt. Daarnaast volg je modules als Ethiek, Kerkgeschiedenis en Bijbelse hermeneutiek.

In het laatste jaar verrijk je je cv door je te specialiseren met een theologische verdiepingsminor. Je kunt ook een minor volgen op een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Aan het eind van de opleiding schrijf je een persoonlijk beroepsprofiel, waarin je jezelf presenteert als godsdienst-pastoraal werker. Een mooie opstap naar de beroepspraktijk!

Na je opleiding

Wat wil jij later worden?

Na de opleiding Theologie kun je allerlei kanten op. Meer nog dan je misschien denkt. Je hebt geleerd kansen te zien en weet hoe je van toegevoegde waarde kunt zijn voor mensen of organisaties. Vanuit die ondernemende houding is er altijd wat te doen. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als pastoraal werker, evangelisch voorganger, jeugdwerker, beleidsmaker of als missionair werker in binnen- of buitenland. Heb je tijdens de opleiding de minor Godsdienstleraar gevolgd, dan is het bovendien mogelijk om in één jaar tijd een tweedegraads onderwijsbevoegdheid te halen.

Praktische informatie

Toelatingseisen

Je hebt een havo- of vwo-diploma nodig om de opleiding Theologie te volgen. Ook kun je instromen vanuit een mbo-opleiding niveau 4. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je het toelatingsexamen doen. Maar is jouw gemiddelde eindcijfer op de havo een 8 of beschik je over een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding versneld doen. Hetzelfde geldt wanneer je als vrijwilliger al relevante werkzaamheden uitvoert in de kerk of bij een instelling. Werk je als godsdienst-pastoraal werker en wil je de officiële papieren behalen? Dan kun je jouw werkplek als stageplek inzetten.

Lees meer over het toelatingsexamen
Vraag de voltijdfolder aan

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding Theologie? Neem dan contact op Henriët Homminga.

Meer informatie