Theologie

Houd jij je graag bezig met de bijbel en inspireert religie je? Wil je wat betekenen voor mensen? Hen helpen? En doe je dit het liefst door handvatten te vinden in geloof? Start met de voltijd bachelor Theologie bij Hogeschool Viaa in Zwolle.

Wij bieden je tijdens de opleiding alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Je ontdekt het brede werkveld en gaat aan de slag met de competenties die je daar nodig hebt. Het doel? Uitgroeien tot een innovatieve, onderzoekende, creatieve professional die weet wat er leeft binnen de kerk en de samenleving.

Na de opleiding hbo Theologie verbind je als pastoraal werker het evangelie met de dagelijkse praktijk. Binnen, maar ook buiten de kerk. Je voert geloofsgesprekken, geeft advies bij organisatievraagstukken of zet activiteiten op om mensen in beweging te brengen. Bij dit alles handel je vanuit de Bijbel: de bron die jou steeds weer van nieuwe inspiratie voorziet.

Ga snel naar:

Hogeschool Viaa en het onderwijs in de Corona periode

Waarom Theologie bij Hogeschool Viaa?

Wat is theologie? Het is één van de meest interessante wetenschappen om te studeren. Waarom? Levensbeschouwelijke thema’s komen overal in de samenleving voor. Er is steeds meer aandacht voor zingeving en religie. Theologen spelen een belangrijke rol in de maatschappij. Ze staan zorgverleners in zorginstellingen en thuiszorg bij over wat mensen meemaken in hun leven. Tijdens onze hbo opleiding Theologie leer je een professionele en volwaardige gesprekspartner te zijn. Wij scholen je tot bekwaam theoloog die mensen begeleidt in hun levensvragen.

Beroepsperspectief

Een veelgestelde vraag is “Wat doet een theoloog?”. Na de opleiding Theologie heb je allerlei opties qua beroepen. Meer nog dan je misschien denkt. Je hebt geleerd kansen te zien en weet hoe je van toegevoegde waarde bent voor mensen of organisaties. Vanuit die ondernemende houding is er altijd wat te doen. Ga aan de slag als:

  • pastoraal werker
  • evangelisch voorganger
  • jeugdwerker
  • beleidsmaker
  • missionair werker
  • geestelijk verzorger (ziekenhuis, gevangenis, onderwijs
  • docent godsdienst en levensbeschouwing
  • aalmoezenier, defensie
  • levenscoach
  • ritueelbegeleider

Heb je tijdens de opleiding de minor Godsdienstleraar gevolgd, dan is het bovendien mogelijk om in één jaar tijd een tweedegraads onderwijsbevoegdheid te halen.

Ontbijten met...

Tijdens je opleiding

Het eerste jaar heeft de opleiding Theologie een oriënterend karakter en kenmerkt zich door vier leerlijnen. De eerste leerlijn is Praktijk en Innovatie, waarbij je het werkveld verkent. Methodiek staat in het teken van vaardigheden, zoals gespreksvaardigheden of werken met groepen. Bij het onderdeel Beroepshouding werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Theorie en visie gaat in op jouw kennis over de Bijbel, de mens, de samenleving, de kerk en over hoe je God ter sprake brengt. Studenten van de opleiding Godsdienstleraar volgen hetzelfde programma, het enige verschil is dat jouw eerste stage bij een kerk of instelling plaatsvindt.

In het tweede jaar loop je een uitgebreide stage, waarbij je kennismaakt met alle aspecten binnen het godsdienst-pastoraal werk. Je voert geloofsgesprekken, denkt mee over beleid en bent betrokken bij het organiseren van activiteiten. We koppelen deze werkzaamheden aan de vier leerlijnen, zodat je je op verschillende vlakken steeds verder in jouw vak als godsdienst-pastoraal werker verdiept.

In jaar drie van de opleiding Theologie geef je jouw loopbaan kleur. Je kiest een stage die aansluit bij de richting die je aanspreekt. Dit kan bij een kerk of een instelling zijn. In Nederland, maar ook daarbuiten. Tijdens supervisie reflecteer je in een kleine groep op je stage-ervaringen. Op je stage voer je een onderzoek uit waarmee je jouw opdrachtgever verder helpt. Daarnaast volg je modules als Ethiek, Kerkgeschiedenis en Bijbelse hermeneutiek.

In het laatste jaar verrijk je je cv door je te specialiseren met een theologische verdiepingsminor.
Een minor volgen op een andere hogeschool in binnen- of buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. Aan het eind van de opleiding schrijf je een persoonlijk beroepsprofiel, waarin je jezelf presenteert als godsdienst-pastoraal werker. Een mooie opstap naar de beroepspraktijk!

Verder studeren na Theologie

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op. Sommige functies vereisen een masteropleiding. Wil je jijzelf verder ontwikkelen na je studie Theologie? Met een hbo-diploma op zak is doorstromen en een masteropleiding volgen aan een universiteit heel gemakkelijk. De master Theologie bijvoorbeeld.

Praktische informatie

Toelatingseisen

Theologie studeren? Je hebt een havo- of vwo-diploma nodig om de opleiding Theologie te volgen. Instromen vanuit een mbo-opleiding niveau 4 is ook mogelijk. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Toelatingsexamen doen is dan een optie. Is jouw gemiddelde eindcijfer op de havo een 8 of beschik je over een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding versneld doen. Hetzelfde geldt wanneer je als vrijwilliger al relevante werkzaamheden uitvoert in de kerk of bij een instelling. Werk je als godsdienst-pastoraal werker en wil je de officiële papieren behalen? Zet dan jouw werkplek als stageplek in!

Lees meer over het toelatingsexamen
Vraag de voltijdfolder aan

Open dagen - Hogeschool Viaa

Tijdens de (online) open dagen van Hogeschool Viaa kom je ook meer te weten komen over de bacheloropleiding Theologie of onze andere hbo studies. Je bent van harte welkom bij onze webinars.

Benieuwd naar de opleiding Theologie?

Wil je meer weten over de inhoud van deze opleiding of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Henriët Homminga.

Meer informatie