Verpleegkunde

Wil je jouw kennis vergroten en je verder verdiepen in de zorg? Groei naast je werk door tot hbo-verpleegkundige met de deeltijdopleiding Verpleegkunde bij Hogeschool Viaa in Zwolle. Wij leiden je in 2,5 jaar op tot een allround verpleegkundige. Een baan die er écht toe doet!

Tijdens de opleiding leer jij je denken en handelen vanuit diverse rollen. Je houdt je bezig met actuele ontwikkelingen: van klinisch redeneren tot projecten implementeren. Hierbij staat de persoon achter de patiënt centraal. Luisteren, meedenken en een grapje op zijn tijd maken het verschil. Voor de patiënt, maar ook voor jou. Je krijgt er namelijk veel voor terug. Een wijze les en waardering bijvoorbeeld.

Hogeschool Viaa en het onderwijs in de Corona periode

Waarom de deeltijdopleiding Verpleegkunde hbo

De vraag naar verpleegkundigen is groot. Een baan vinden na de deeltijd opleiding Verpleegkunde is dus geen enkel probleem. Samen met andere professionals zet jij zorg in om van grote betekenis te zijn voor patiënten. Geen dag is hetzelfde als verpleegkundige. De ene keer voer je basistaken als wassen en verschonen uit. Even later heb je te maken met wondverzorging en andere complexe behandelingen. Kortom: je bent breed inzetbaar binnen allerlei zorgsituaties.

Tijdens je opleiding

Hogeschool Viaa leidt je in 2,5 jaar op tot een deskundige, sociale, allround verpleegkundige. Het Neuman Systems Model vormt de basis van de hbo opleiding Verpleegkunde. Je leert bij dit model niet alleen oog te hebben voor iemands probleem, maar voor het volledige gestel, de spirituele achtergrond én het sociale netwerk. Om dat te kunnen, moet je jezelf eerst leren kennen.

We besteden daarom veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Ook kennis en vaardigheden spelen uiteraard een grote rol. Je volgt een afwisselend en uitdagend onderwijsprogramma en krijgt in relatief korte tijd de benodigde verdieping om af te studeren als hbo-verpleegkundige.

Lees meer over het NSM

De deeltijdopleiding Verpleegkunde hbo start met de competenties die je als hbo-verpleegkundige nodig hebt. Eerst volg je het basisblok. Vervolgens ga je verder met vakinhoudelijke blokken. Deze staan in het teken van acute, preventieve, chronische en intensieve zorg. Eén dag per week heb je les en daarnaast doe je veel aan zelfstudie. De totale studiebelasting van zo’n 25 uur combineer je met een werkweek van minimaal 16 uur. Belangrijk, want wat je op je werk ervaart, is van grote waarde voor je studie. Wat je tijdens de lessen leert, pas je direct toe in de praktijk.

In het tweede deel van de opleiding Verpleegkunde blijf je 16 uur per week werken. Ook verdiep je je theoretische kennis. Je kiest een minor, waarbij je de keuze hebt uit onder meer transculturele zorg, aandachtsvelder zingeving en palliatieve zorg. Daarnaast leer je meer over protocollen, richtlijnen, kwaliteitsverbetering en de visie op verplegen. Tot slot doe je een afstudeeronderzoek of een project in de praktijk. Daarmee laat je zien dat je jezelf hebt ontwikkeld tot verpleegkundige op hbo-niveau.

Download de deeltijdfolder

Ontbijten met Willy

Na je opleiding

Als hbo-verpleegkundige ligt de wereld aan je voeten. Na de hbo Verpleegkunde heb je de optie om stappen te zetten binnen je huidige baan. Liever je horizon verbreden? Ziekenhuizen, revalidatieklinieken, consultatiebureaus en huisartsenpraktijken; allemaal hebben ze verpleegkundigen op hbo-niveau nodig. Ook de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en psychiatrie vallen binnen jouw werkterrein.

Wil je blijven leren? Veel studenten kiezen voor een opleiding tot Praktijkverpleegkundige bij de huisarts. Een andere mogelijkheid is om aan de universiteit een Master Advanced Nursing Practice, Verplegingswetenschappen of Gezondheidswetenschappen te volgen.

Praktische informatie

De deeltijdopleiding Verpleegkunde duurt 2,5 jaar. Je mag de opleiding volgen met een mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4) of inservice A, B of Z. Daarnaast heb je een werkplek nodig waar je minimaal 16 uur per week werkzaamheden op hbo-niveau kunt uitvoeren. Het is vaak mogelijk om hier je huidige baan voor in te zetten. Sluit je je aan bij een ontwikkelgroep, dan heb je meer dan genoeg opties om opdrachten uit te voeren. Bij vragen over je werkplek helpen we je graag.

De opleiding kent twee instroommogelijkheden: je kunt starten per 1 september of per 1 februari.

De opleiding Verpleegkunde bij Hogeschool Viaa is al acht jaar op rij verkozen tot topopleiding door De Keuzegids. Iets waar we erg trots op zijn!

Wil je meer weten over de verschillende routes en instroommogelijkheden? Bekijk dan de mogelijkheden via de link hieronder.

Lees meer over de verschillende routes

Tijdens de opleiding krijg je veel te maken met literatuur en artikelen in het Engels. Om goed deel te kunnen nemen, moet je Engels dus op niveau zijn.

Lees meer over Engels tijdens de opleiding

Collegegeld en subsidie

Als je gaat studeren in het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen. Wat de hoogte hiervan is, hangt af van verschillende factoren. Via de link hieronder vind je alles wat je moet weten over collegegeld voor deze opleiding Verpleegkunde deeltijd.

Meer info over het collegegeld

Werk je al in de zorg? Het is dan voor je werkgever mogelijk om een subsidie uit de sector plusgelden aan te vragen voor de bekostiging van jouw opleiding.

Meer informatie over de subsidiemogelijkheden

Studiekeuzecheck

Na je inschrijving ontvang je geen studiekeuzecheck, maar wil je toch zeker weten dat je de juiste richting kiest, stuur dan een e-mail naar Studentenzaken@viaa.nl.

Lees meer over de studiekeuzecheck

Brugmodule

Beschik je over een mbo-diploma en twijfel je of onze hbo V opleiding iets voor jou is? Dan kun je een speciale brugmodule doen. Deze module helpt je in vier dagdelen bij de stap naar het hbo.

Lees meer over de brugmodule

Benieuwd naar Verpleegkunde deeltijd?

Heb je nog vragen over de hbo Verpleegkunde deeltijd? Neem dan contact op met onze opleidingsvoorlichter.

Meer informatie