Tijdens je opleiding

Hogeschool Viaa leidt je in 2,5 jaar op tot een deskundige, sociale, allround verpleegkundige. Het Neuman Systems Model vormt de basis van de hbo opleiding Verpleegkunde. Je leert bij dit model niet alleen oog te hebben voor iemands probleem, maar voor het volledige gestel, de spirituele achtergrond én het sociale netwerk. Om dat te kunnen, moet je jezelf eerst leren kennen.

We besteden daarom veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Ook kennis en vaardigheden spelen uiteraard een grote rol. Je volgt een afwisselend en uitdagend onderwijsprogramma en krijgt in relatief korte tijd de benodigde verdieping om af te studeren als hbo-verpleegkundige.

De deeltijdopleiding Verpleegkunde hbo start met de competenties die je als hbo-verpleegkundige nodig hebt. Eerst volg je het basisblok. Vervolgens ga je verder met vakinhoudelijke blokken. Deze staan in het teken van acute, preventieve, chronische en intensieve zorg. Eén dag per week heb je les en daarnaast doe je veel aan zelfstudie. De totale studiebelasting van zo’n 25 uur combineer je met een werkweek van minimaal 16 uur. Belangrijk, want wat je op je werk ervaart, is van grote waarde voor je studie. Wat je tijdens de lessen leert, pas je direct toe in de praktijk.

In het tweede deel van de opleiding Verpleegkunde blijf je 16 uur per week werken. Ook verdiep je je theoretische kennis. Je kiest een minor, waarbij je de keuze hebt uit onder meer transculturele zorg, aandachtsvelder zingeving en palliatieve zorg. Daarnaast leer je meer over protocollen, richtlijnen, kwaliteitsverbetering en de visie op verplegen. Tot slot doe je een afstudeeronderzoek of een project in de praktijk. Daarmee laat je zien dat je jezelf hebt ontwikkeld tot verpleegkundige op hbo-niveau.