Verpleegkunde

Als verpleegkundige wil je iets betekenen voor een ander. Je biedt zorg bij fysieke en mentale problemen, zoals diabetes, alzheimer of een gebroken been. Maar bovenal heb je oog voor de persoon daarachter. Je luistert naar een verhaal over iemands kinderen, voert een gesprek over een zwaar behandeltraject of maakt een lolletje tussendoor. Extra zorg waarvoor je minstens zoveel terugkrijgt. Een glimlach of een wijze les bijvoorbeeld.

Ga snel naar:

Hogeschool Viaa leidt je op tot een deskundige, sociale, allround verpleegkundige. Het Neuman Systems Model vormt de basis van de opleiding. Bij dit model leer je niet alleen oog te hebben voor iemands probleem, maar voor het volledige gestel, de spirituele achtergrond én het sociale netwerk. Om dat te kunnen, moet je jezelf eerst leren kennen. Daarom besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Ook kennis en vaardigheden spelen uiteraard een grote rol. Door een afwisselend en uitdagend onderwijsprogramma te volgen, ontdek je vanzelf waar in de zorg jij op je plek bent.

Lees meer over NSM

Ontbijten met...

Tijdens je opleiding

De opleiding Verpleegkunde start met de belangrijkste basiskennis. Je leert hoe de zorg in elkaar zit, maakt kennis met verpleegtechnische handelingen en ontwikkelt sociale vaardigheden.

De opleiding Verpleegkunde start met de belangrijkste basiskennis. In het eerste jaar leer je hoe de zorg in elkaar zit, maak je kennis met verpleegtechnische handelingen en ontwikkel je sociale vaardigheden. Daarna volg je een blok Chronische zorg. Je leert kijken naar de zorg vanuit de zeven rollen die een verpleegkundige invult, de CANmeds rollen.

Je krijgt hoorcolleges en werkt met medestudenten in een werkgroep, waar je op basis van een casus zelf op zoek gaat naar antwoorden. Die antwoorden bespreek je met de klas, zodat je de casus vanuit verschillende perspectieven leert bekijken. Om de praktijk te ontdekken, loop je tien weken stage.

Jaar twee is verdeeld in blokken, die steeds over een ander thema gaan. Denk aan Intensieve, Acute en Preventieve zorg. Net als in het eerste jaar krijg je hoorcolleges en ga je met medestudenten aan de slag in een werkgroep. Om de verschillende richtingen binnen de zorg nog beter te leren kennen, loop je weer een stage van tien weken. Dit doe je in de algemene, maatschappelijke of geestelijke gezondheidszorg.

Het derde jaar staat in het teken van een grote stage van twintig weken. Je mag de stage in zowel binnen- als buitenland volgen. Ook verdiep je je theoretische kennis en kies je een minor, zoals Transculturele verpleegkunde, Zorg en zingeving, Ouderenzorg, Zorg om kind en jeugd, Palliatieve zorg of De verbindende wijkprofessional.

Je sluit de opleiding af met een afstudeerstage van twintig weken en een afstudeerproject bij een opdrachtgever in de zorg. Een leerzame periode, waarin je alle ruimte krijgt om jouw passie voor de zorg in de praktijk te brengen.

Na je opleiding

Als allround verpleegkundige ligt de wereld aan je voeten. Je kunt letterlijk de landsgrenzen overgaan, maar ook in Nederland is meer dan genoeg te doen. Van ziekenhuizen tot revalidatieklinieken, consultatiebureaus en huisartsenpraktijken, allemaal hebben ze verpleegkundigen nodig. Daarnaast vallen gehandicaptenzorg, jeugdzorg en psychiatrie binnen jouw werkterrein. Welke richting je ook opgaat, op basis van jouw brede opleiding kun je je in de praktijk verder specialiseren. Wil je liever nog even doorleren? Veel studenten kiezen voor een opleiding tot Praktijkverpleegkundige bij de huisarts. Ook kun je aan de universiteit een Master Advanced Nursing Practice, Verplegingswetenschappen of Gezondheidswetenschappen volgen.

Praktische informatie

De opleiding Verpleegkunde duurt vier jaar. Je hebt een havo- of vwo-diploma nodig om de opleiding te volgen. Ook kun je instromen vanuit een mbo-opleiding niveau 4. Twijfel je of een hbo-opleiding iets voor jou is? Dan kun je als mbo-opgeleide of al werkzame verpleegkundige een speciale brugmodule doen. Deze module helpt jou in vier dagdelen bij de stap naar het hbo.

Brugmodule Verpleegkunde

Versnelde en verkorte routes

Op basis van de ervaring die je al hebt, is het bovendien mogelijk om de opleiding Verpleegkunde versneld af te ronden. Ook bieden we een speciale versnelde route aan vwo’ers en goede havisten en een verkorte route voor mbo’ers.

Lees meer over de verschillende routes

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding Verpleegkunde? Neem dan contact op met onze opleidingsvoorlichter.

Vraag de voltijdfolder aan

Meer informatie