Verpleegkunde

Heb jij een hart voor mensen en wil jij als verpleegkundige écht iets betekenen voor een ander? Dan is de hbo-bachelor Verpleegkunde bij Hogeschool Viaa in Zwolle echt iets voor jou!

Jij geeft patiënten de juiste zorg krijgen en hebt aandacht voor zingeving. Verpleegkunde gaat verder veel dan alleen medicijnen toedienen. Bij fysieke en mentale problemen, zoals diabetes, alzheimer of een gebroken been bied jij de juiste zorg. Maar bovenal heb je oog voor de persoon daarachter. Je luistert naar een verhaal over iemands kinderen, voert een gesprek over een zwaar behandeltraject of maakt een lolletje tussendoor. Extra zorg waarvoor je minstens zoveel terugkrijgt. Een glimlach of een wijze les bijvoorbeeld.

Ga snel naar:

Hogeschool Viaa en het onderwijs in de Corona periode

Hogeschool Viaa leidt je op tot een deskundige, sociale, allround verpleegkundige. Het Neuman Systems Model vormt de basis van de opleiding. Bij dit model leer je niet alleen oog te hebben voor iemands probleem, maar voor het volledige gestel, de spirituele achtergrond én het sociale netwerk. Om dat te kunnen, moet je jezelf eerst leren kennen. Daarom besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Ook kennis en vaardigheden spelen uiteraard een grote rol. Door een afwisselend en uitdagend onderwijsprogramma te volgen, ontdek je vanzelf waar in de zorg jij op je plek bent.

Lees meer over NSM

Waarom hbo Verpleegkunde bij Hogeschool Viaa?

Tegenwoordig is er veel behoefte aan professionals in de zorg. Verpleegkundigen die hoogwaardige, kwalitatieve en betrouwbare zorg bieden naar de behoeften van patiënten. Doordat we je breed opleiden, leer je het verpleegkundige vak in allerlei dimensies kennen. Als verpleegkundige verleen je zorg in complexe situaties en heb je een verbindende rol tussen verschillende hulpverleners. Je kunt in de hele gezondheidssector aan de slag, hebt afwisseling in arbeidsuren en betekent bovendien als verpleegkundige iets voor de maatschappij. Het is een zinvol en waardevol beroep. Je bent niet alleen zorgverlener, maar ook een steun en toeverlaat voor iemand. Daarnaast is de garantie op werkstelling relatief groot.

De aankomende jaren groeit het aantal ouderen binnen onze samenleving. Met deze vergrijzing stijgt ook de zorgvraag. Mensen hebben te maken met chronische aandoeningen, zoals nek- en rugklachten, artrose, dementie en diabetes. Ook meerdere aandoeningen tegelijkertijd komen vaker voor. Naast medische problemen nemen sociale issues toe. Ouderen wonen vaker alleen en het aantal eenzame ouderen wordt groter. Momenteel is er daarnaast in alle velden van de zorg vraag naar verpleegkundigen. Doordat mensen langer zelfstandig wonen is er werkgelegenheid voor hbo-verpleegkundige in de wijk. Ook in de psychiatrische zorg is er vraag naar hoogopgeleide verpleegkundigen. Dankzij jouw deskundigheid en vaardigheden, versterk je de kwaliteit van de zorg.

De opleiding Verpleegkunde bij Hogeschool Viaa is al acht jaar op rij verkozen tot topopleiding door De Keuzegids. Iets waar we erg trots op zijn!

Beroepsperspectief

Als allround verpleegkundige ligt de wereld aan je voeten. Je kunt letterlijk de landsgrenzen overgaan, maar ook in Nederland is meer dan genoeg te doen. Van ziekenhuizen tot revalidatieklinieken, consultatiebureaus en huisartsenpraktijken, allemaal hebben ze verpleegkundigen nodig. Daarnaast vallen gehandicaptenzorg, jeugdzorg en psychiatrie binnen jouw werkterrein. Welke richting je ook opgaat, op basis van jouw brede opleiding kun je je in de praktijk verder specialiseren. Er zijn meerdere mogelijkheden om invulling te geven aan deze functie in de beroepspraktijk. Denk aan:

  • verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis
  • ambulance verpleegkundige
  • kinderverpleegkundige
  • verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg
  • verpleegkundige in een woonvorm
  • wijkverpleegkundige (thuiszorg)
  • verpleegkundige verpleeghuis
  • woonbegeleider gehandicapten
  • woonbegeleider psychiatrie

Liever nog even doorleren? Veel studenten kiezen voor een opleiding tot Praktijkverpleegkundige bij de huisarts. Ook kun je aan de universiteit een Master Advanced Nursing Practice, Verplegingswetenschappen of Gezondheidswetenschappen volgen.

Ontbijten met...

Tijdens je opleiding

De voltijd hbo- opleiding Verpleegkunde duurt vier jaar. Het is een opleiding waarin je leert de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Denk aan bloeddruk meten, bloedprikken, wonden verzorgen en het opstellen van een zorgplan. Maar ook: goed communiceren en integer omgaan met patiënten.

De opleiding start met de belangrijkste basiskennis. In het eerste jaar leer je hoe de zorg in elkaar zit, maak je kennis met verpleegtechnische handelingen en ontwikkel je sociale vaardigheden. Daarna volg je een blok Chronische zorg. Je leert kijken naar de zorg vanuit de zeven rollen die een verpleegkundige invult: de CANmeds rollen.

Je krijgt hoorcolleges en werkt met medestudenten in een werkgroep, waar je op basis van een casus zelf op zoek gaat naar antwoorden. Die antwoorden bespreek je met de klas, zodat je de casus vanuit verschillende perspectieven leert bekijken. Om de praktijk te ontdekken loop je tien weken stage.

Jaar twee is verdeeld in blokken, die steeds over een ander thema gaan. Denk aan Intensieve, Acute en Preventieve zorg. Net als in het eerste jaar krijg je hoorcolleges en ga je met medestudenten aan de slag in een werkgroep. Om de verschillende richtingen binnen de zorg nog beter te leren kennen, loop je weer een stage van tien weken. Dit doe je in de algemene, maatschappelijke of geestelijke gezondheidszorg.

Het derde jaar staat in het teken van een grote stage van twintig weken. Je mag de stage in zowel binnen- als buitenland volgen. Ook verdiep je je theoretische kennis en kies je een minor, zoals Transculturele verpleegkunde, Zorg en zingeving, Ouderenzorg, Zorg om kind en jeugd, Palliatieve zorg of De verbindende wijkprofessional.

Je sluit de opleiding af met een afstudeerstage van twintig weken en een afstudeerproject bij een opdrachtgever in de zorg. Een leerzame periode, waarin je alle ruimte krijgt om jouw passie voor de zorg in de praktijk te brengen.

Praktische informatie

Om onze voltijd hbo verpleegkundige opleiding te volgen heb je een havo- of vwo-diploma nodig. Instromen vanuit een mbo-opleiding niveau 4 is ook mogelijk. Twijfel je of een hbo-opleiding iets voor jou is? Dan kun je als mbo-opgeleide of al werkzame verpleegkundige een speciale brugmodule doen. Deze module helpt jou in vier dagdelen bij de stap naar het hbo.

Brugmodule Verpleegkunde

Versnelde en verkorte routes

Op basis van de ervaring die je al hebt, is het bovendien mogelijk om de opleiding Verpleegkunde versneld af te ronden. Ook bieden we een speciale versnelde route aan vwo’ers en goede havisten en een verkorte route voor mbo’ers.

Lees meer over de verschillende routes

Benieuwd naar de opleiding Verpleegkunde?

Heb je nog vragen over de opleiding Verpleegkunde? Neem dan contact op met onze opleidingsvoorlichter.

Vraag de voltijdfolder aan

Meer informatie