Wetenschap en Techniek

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. Vragen zich constant af waarom dingen gebeuren. En hoe. Als onderwijskundig expert Wetenschap en Techniek weet jij hoe je leerlingen stimuleert tot leren op een onderzoekende en ontwerpende manier. Je daagt ze uit om vragen te stellen. En om antwoorden te vinden. Om gehoor te geven aan hun fundamentele menselijke neiging om te willen weten en begrijpen. Kortom, om zich te ontwikkelen tot kinderen die nieuwe ontdekkingen kunnen doen er daarvan leren.

Wat is schaduw? Hoe werkt een trein? Waarom staan paddenstoelen in een kring? Het zijn dit soort vragen die jouw leerlingen al onderzoekend en ontwerpend leren te beantwoorden. Ze gebruiken hiervoor uiteenlopende generieke vaardigheden die bekend staan als de 21th century skills. Bijvoorbeeld creatief en kritisch denken, samenwerken en computational thinking. Om uiteindelijk te komen tot bruisende ideeën en dynamische lessen waaruit kinderen leren.

Als expert weet hij hoe je dat in de klas doet en hoe je het team enthousiast kunt maken om mee te doen. Samen ontdekken is immers veel leuker.

Over de opleiding

Wat je leert
Tijdens de post-hbo-opleiding ‘Onderwijskundig expert Wetenschap en Techniek’ (W&T) leer je:

  • wat ‘onderzoekend en ontwerpend leren’ inhoudt in relatie tot W&T;
  • hoe je W&T-beleid vormgeeft en integreert in het bestaande beleid;
  • hoe je je collega’s inspireert en begeleidt bij het toepassen van de principes van W&T en van onderzoekend en ontwerpend leren.

Doelgroep
De post-hbo-opleiding  ‘Onderwijskundig expert W&T’ is vooral gericht op leerkrachten die affiniteit hebben met onderzoekend en ontwerpend leren en die deze vakoverstijgende benaderingswijze een duurzame plaats willen geven op hun school. Wil je je op jouw school ontwikkelen als innovator voor W&T? Ook dan past deze post-hbo-opleiding goed bij jou.

Werkvormen
Tijdens de bijeenkomsten buig je je vanzelfsprekend over theorie. Maar niet zonder de vertaalslag naar de praktijk te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door in een leerteam te participeren. En door een portfolio samen te stellen waarmee je laat zien dat je het geleerde beheerst. Daarnaast doe je een voortgangsassessment en maak je een eindpresentatie. Dit is gelijk je eindtoets.

Studieduur en -belasting
De post-hbo-opleiding ‘ Onderwijskundig expert W&T’ bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 7 uur.

Data en lestijden
De bijeenkomsten van de post-hbo-opleiding  ‘Onderwijskundig expert W&T’  vinden plaats in het gebouw van Viaa en zijn van 10:00 tot 17:00 uur.

NB: Bij voldoende deelnemers binnen dezelfde school of stichting, kun je de opleiding eventueel ook op locatie volgen.

Kosten

Voor deelname aan de post-hbo-opleiding  ‘Onderwijskundig expert W&T’ betaal je €2.430,00 euro (per deelnemer, inclusief materialen).

Certificering
Na afronding van deze post-hbo-opleiding ontvang je van het CIPION het diploma Post HBO Nederland en word je ingeschreven in het Abituriëntenregister.

Docent
De post-hbo-opleiding  ‘Onderwijskundig expert W&T’ wordt gegeven door Henk Averesch. Henk is naast docent van deze opleiding, ook docent ICT en moderne media, Onderzoeksvaardigheden, Wetenschap en Techniek en Natuuronderwijs bij Viaa. Daarnaast verzorgt hij de Master Leren en Innoveren. Als docent en onderwijsadviseur is Henk expert op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren binnen de context wetenschap en technologie. Op dit gebied geeft hij regelmatig trainingen en cursussen.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de post-hbo-opleiding  ‘Onderwijskundig expert W&T’? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met Henk Averesch. Hij helpt je graag verder.

Meer informatie