Wetenschap en Technologie (cursus)

Wetenschap en technologie bepalen onze maatschappij. En dat zal in de toekomst alleen maar meer worden: klimaatbeheersing, duurzaamheid, innovatie, gezondheidzorg, sport: het is slechts een greep uit de sectoren die drijven op wetenschap en technologie. En toch… is er een groeiend tekort aan technisch geschoolde vakkrachten. Daarom is er het Techniekpact 2020: een pact waarin is aangegeven hoe PO-scholen met W&T bezig kunnen zijn.

Geheel vrijblijvend is het Techniekpact niet: in 2020 moeten alle basisschoolleerlingen in Nederland zich aantoonbaar bezighouden met vakoverstijgende concepten rondom Wetenschap & Technologie. In de cursus ‘Wetenschap en Technologie’ leer je hoe je lessen ontwerpt die een brug slaan tussen de theorie en de praktijk op jouw school. Tussen de interesse van jouw leerlingen en de doelen van je onderwijs.

Over de cursus

Wat je leert
Tijdens de cursus ‘Wetenschap en Technologie’ (W&T) leer je onder andere:

  • welke recente inzichten en mogelijkheden je kunt gebruiken om W&T in je onderwijsaanbod te verwerken;
  • gebruik te maken van de didactiek Onderzoekend en Ontwerpend Leren;
  • leerlijnen te ontwikkelen waarin wetenschap en technologie de basis vormen;
  • je leerlingen te enthousiasmeren voor wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen en mogelijkheden;
  • op aanvraag: hoe coaching, borging of een audit.

Doelgroep
De cursus ‘Wetenschap en Technologie’ is geschikt voor alle ‘bouwen’ en daarmee voor alle leerkrachten van de basisschool.

Werkvormen
Tijdens de cursus buig je je over relevante theorie, maar ga je ook zélf aan de slag. Op basis van casussen, leer je hoe je kinderen uitdaagt een onderzoekende aan te nemen. Dat doe je onder andere door de actualiteit te koppelen aan je lessen. Door opdrachten te maken, laat je zien dat je de opgedane kennis onder de knie hebt. In je eindpresentatie onderstreept je dat.

Thema’s bijeenkomsten
Tijdens de cursus ‘Wetenschap en Technologie’ doe je kennis op, ontwikkel je vaardigheden en ontwikkel je je persoonlijk. Binnen deze driedeling, buig je je onder meer over de volgende onderwerpen/thema’s:

  • W&T: een kader
  • didactiek SLO, bruikbare thema’s
  • implementatie en borging OOL en W&T

Studieduur en -belasting
De cursus ‘Wetenschap en Technologie’ bestaat uit vier bijeenkomsten van elk drie uur. De totale studiebelasting is 74 uur.

Data en lestijden
De bijeenkomsten van de cursus ‘Wetenschap en Technologie’ volg je op drie woensdagmiddagen 14:00 tot 17:00 in het gebouw van Viaa. Via het secretariaat nascholing kun je de exacte data opvragen. Zijn er redenen om van deze data en tijden af te wijken? Laat het ons gerust weten. We bespreken de mogelijkheden graag met je.

Ook is een teamscholing mogelijk. Deze bestaat uit een 3-tal bijeenkomsten waarbij de eigen praktijk op de basisschool centraal staat. Daarbij is maatwerk mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met de cursusleider.

Kosten
Voor deelname aan de cursus ‘Wetenschap en Technologie’ betaal je €455,00 (per deelnemer, inclusief materialen).  Het Kenniscentrum Wetenschap & Techniek Oost biedt iedere basisschool een startsubsidie aan van € 1.000,00. Afhankelijk van de scholingsbehoefte en de praktische uitwerking daarvan, kan deze oplopen tot €5.000,00. De criteria voor deze subsidie vind je op www.kwto.nl.

Certificering
Na je deelname aan de cursus, ontvang je desgewenst een certificaat van Viaa.

Docent
De cursus ‘Wetenschap en technologie’ wordt gegeven door Henk Averesch. Henk is docent ICT en moderne media, Onderzoeksvaardigheden en Natuuronderwijs bij Viaa. Ook is hij coördinator en docent van de Master Leren en Innoveren. Als docent en onderwijsadviseur is Henk expert op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren binnen de context wetenschap en technologie. Op dit gebied verzorgt hij regelmatig allerlei trainingen en cursussen, waaronder ‘Wetenschap en Technologie’.

Meer informatie en aanmelden

Wil je je aanmelden voor de cursus? Stuur dan een mailtje met daarin jouw naam en de naam en het adres van de school waar je werkt naar het secretariaat nascholing. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op met Henk Averesch. Hij helpt je graag verder.