Sander Dorst over technologie

Basisschoolleerlingen reageren vol enthousiasme als er een les van ‘meester Sander’ op het programma staat. Hij komt namelijk niet alleen, maar neemt allerlei interessante robots mee. Vanuit het zogeheten Learn Lab bij stichting IRIS geeft hij lessen robotica op basisscholen. “Dat kinderen hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen, is voor mij de grootste meerwaarde van deze lessen.”  

Tekst: Hannah Zandbergen | Beeld: Ingeborg Lukkien

Welke ontwikkelingen zie je? 
“Momenteel ontwikkelt de technologie zich heel snel, en dat merk je ook in de robotica. De eerste robots konden bewegen, geluiden maken en lampjes aan en uit doen. Tegenwoordig zijn er steeds meer robots met hoogwaardige sensortechnologie, die bijvoorbeeld kleuren of stemcommando’s kunnen herkennen. De fase hierna is dat de robots gekoppeld worden aan AI, zodat ze bijvoorbeeld je gezicht herkennen en naar aanleiding daarvan iets gaan doen. Ik denk dat we in de nabije toekomst, binnen een paar jaar, echt gesprekken aan kunnen gaan met educatieve robots. Daar ben ik zeker enthousiast over.” 

Zie je ook gevaren aan de snelle ontwikkelingen? 
“Een gevaar kan zijn dat je te veel afhankelijk wordt van technologie. Robots kunnen geen verbinding leggen zoals mensen onderling dat kunnen. Een robot zou in theorie zelfs les kunnen geven, maar wat hij niet kan is dat interpersoonlijke contact. Dat moeten we ons goed realiseren. Met AI is bovendien steeds meer mogelijk, zoals beelden maken en stemmen nabootsen. Daar zit gevaar in, en er zitten ook ethische vraagstukken aan vast.” 

Wordt robotica straks een normaal vak op basisscholen? 
“Ik zou het mooi vinden als er in de toekomst meer gebruik van wordt gemaakt, of dat nu in een apart vak is of niet. Veel Pabo-studenten hebben een aarzeling om technologie te gebruiken in hun lessen: ze denken dat het te ingewikkeld is of ze hebben niets met ICT. Ik wil hen duidelijk maken dat de inzet van deze materialen heel toegankelijk is. Wanneer ik in een verslag teruglees dat een student uiteindelijk toch met veel plezier de lessen heeft gegeven, is mijn missie geslaagd. Het is ook niet erg als je als leerkracht niet alles weet. Kinderen gebruiken het materiaal vaak veel sneller en intuïtiever. Als je je als leerkracht kwetsbaar opstelt, geef je ze de ruimte om het zelf te ontdekken.” 

 

Meer informatie over Sanders werk of zou je interesse hebben in een workshop met je team? Mail naar professionals@viaa.nl voor de mogelijkheden.