STAP-budget: groei door in je werk

Voor het volgen van een cursus, post-hbo-opleiding, bachelor-, Ad- of masteropleiding in deeltijd bij Hogeschool Viaa kun je het STAP-budget aanvragen.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget wordt beschikbaar gesteld door de overheid en geeft je de mogelijkheid om een vermindering van € 1.000 op je opleidingskosten te ontvangen. Dit kun je één keer per kalenderjaar aanvragen en gaat via het UWV. De STAP-regeling vervangt de belastingaftrek van scholingskosten.

LET OP: HET KABINET HEEFT IN APRIL 2023 BESLOTEN DAT DEZE SUBSIDIE PER 1 JANUARI 2024 NIET MEER WORDT AANGEBODEN!

Lees hier meer over het STAP-budget

Kom jij in aanmerking?

Als werkende of werkzoekende kun je gebruik maken van het STAP-budget als je een opleiding of cursus wilt volgen bij Hogeschool Viaa. Maar betaalt je werkgever je studiekosten of ontvang je een studiefinanciering of lerarenbeurs, dan heb je geen recht op subsidie.

Welke opleidingen

Elke twee maanden is er een nieuwe mogelijkheid om je in te schrijven voor een opleiding met het STAP-budget. Je kunt een STAP-budget aanvragen voor de volgende opleidingen en cursussen bij Viaa:

 

Let op: de Rijksoverheid heeft onlangs de regeling aangepast: in principe kan er vanaf 1 juli 2023 ook STAP-budget worden aangevraagd voor meerjarige opleidingen. dus ook door ‘zittende’ studenten die al bezig zijn met hun opleiding. Het is alleen nog niet duidelijk of studenten die aan een meerjarige opleiding beginnen voorrang krijgen bij het aanvragen van STAP-budget voor hun tweede, derde en vierde studiejaar.

Als rond 1 juli de regeling definitief is en de herinschrijving voor 2023-2024 is gedaan, dan kan een budget worden aangevraagd.

STAP-budget aanvragen, hoe werkt het?

  • Je doet een inschrijfverzoek voor de opleiding of cursus die je wilt volgen bij Hogeschool Viaa.
  • Is dit een opleiding met STAP-budget, dan kun je daarna de subsidie aanvragen bij het UWV. De link vind je hier.
  • Tussen de aanvraag van het budget en de start van de opleiding of cursus moet minimaal 4 weken zitten.
  • Je vraagt bij studentenzaken@viaa.nl een STAP-aanmeldingsbewijs aan, die je indient bij de subsidieaanvraag.
  • Bij voorlopige toekenning wordt de subsidie uitbetaald aan Hogeschool Viaa, dit wordt bij jou in mindering gebracht op de verschuldigde opleidingskosten.
  • De subsidie wordt definitief als de scholing is voltooid met een diploma/certificaat of als je minimaal 80% van de scholingsduur hebt deelgenomen aan de opleiding/cursus. Is dit niet het geval, dan wordt de mindering op de opleidingskosten alsnog bij jou in rekening gebracht.

Studentenzaken kan je helpen met het doen van de aanvraag en kan je vragen beantwoorden over het STAP-budget.