Symposium 'Uitreikend naar de hemel & gevonden op aarde'

Hogeschool Viaa organiseert donderdag 12 april het symposium ‘Uitreikend naar de hemel & gevonden op aarde’. Tijdens het symposium over de christelijke antropologie zal Willem van der Horst (antropoloog, pastor, therapeut, schrijver en docent) zijn afscheidscollege houden voor Hogeschool Viaa.

Eind januari van dit jaar was Jan Terlouw te gast in De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk vroeg hem wat hij ervan vond dat sommige critici zijn boeken moralistisch vinden. “Dat vind ik een compliment,” was zijn reactie.

Volgens Willem van der Horst slaat Terlouw daarmee de spijker op de kop. Onze cultuur ademt het ideaal van zelfbepaling, maar zonder moreel kompas lijkt dat ideaal onverbondenheid, onvolwassenheid en narcisme in de hand te werken.

Daarom is er dringend behoefte aan antropologische reflectie: wat betekent het om mens te zijn? Ook de christelijke geloofsgemeenschap doet er goed aan deze vraag te doordenken. In het christelijk denken kan de concrete mens met zijn aardse ervaringen namelijk zomaar uit beeld raken.

Sprekers en workshops

Naast de lezing van Willem v/d Horst wordt er aan het symposium ook een bijdrage geleverd door Barend Kamphuis (emeritus hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen) en godsdienstpsychologe Hanneke Schaap-Jonker (rector van het Kennisinstituut Christelijke GGZ).

Daarnaast is er een paneldiscussie en kunnen deelnemers in twee rondes workshops volgen waarin de verschillende aspecten van mens-zijn worden belicht en beleefd.

  • Beeldende kunst (Henk Pietersma)
  • Bonhoeffers poëzie (em. prof. dr. Barend Kamphuis)
  • Bijbelse wijsheidsliteratuur (Ds. Egbert Brink ThD)
  • Ethiek (Wieke Malda-Douma, MA)
  • Godsdienstpsychologie (dr. Hanneke Schaap-Jonker)
  • Contextueel pastoraat (Anne-Maeike Jorritsma, MA)
  • Levensverhaal en professioneel profiel (Dr. Peter van de Kamp)
  • Scripttheorie (levensscript) (Beatrijs Dijkman-Dijkstra, MSc i.o)

Programma

12.30 – 13.00 uur: Inloop met koffie/thee
13.00 – 13.10 uur: Opening
13.10 – 14.00 uur: Afscheidscollege drs. Willem van der Horst
14.00 – 14.20 uur: Reactie em. prof. dr. Barend Kamphuis
14.20 – 14.40 uur: Reactie dr. Hanneke Schaap
14.40 – 15.00 uur: Pauze
15.00 – 16.30 uur: Workshops (twee rondes)
16.30 – 17.00 uur: Paneldiscussie
17.00 – 17.20 uur: Sluiting
17.20 – 18.15 uur: Afscheidsreceptie

Aanmelden en kosten

De kosten voor het symposium zijn € 15,00 per persoon (inclusief afscheidsreceptie). Deelname aan het symposium is gratis voor studenten en medewerkers van Hogeschool Viaa.

Het symposium vindt plaats op Hogeschool Viaa, Assendorperdijk 11 in Zwolle.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.