Alumnus aan het woord: Christian Meuleman

In deze reeks willen we de aandacht vestigen op onze alumni. Deze keer de beurt aan Christian Meuleman, die Pabo studeerde van 2016 tot 2020. We vroegen hem hoe het nu met hem gaat, welke herinneringen hij nog heeft aan Viaa en waarom hij voor het onderwijs heeft gekozen. Lees mee!

Wie ben je?

“Mijn naam is Christian Meuleman. Ik kom uit IJsselmuiden, woon sinds een jaartje in Kampen, maar geef inmiddels al weer drie jaar les in mijn geboortedorp. Dit doet ik op basisschool De Ichthus. Dit jaar heb ik een groep 6/7 gedaan, komend jaar groep 7. Je zou me dus zeker een bovenbouwmeester kunnen noemen. Ik heb op Hogeschool Viaa de Pabo gedaan en deed dit in de jaren 2016-2020. Als je dan een beetje snel rekent, kom je erachter dat ik afstudeerde in het eerste Coronajaar en ook zo’n beetje alle stadia van de verbouwing van het Viaa gebouw heb meegemaakt.

In weekenden, vakanties en andere vrije momenten vermaak ik me vaak met: vrienden en familie, het maken van reizen, het spreken voor groepen of creatief schrijven.”

foto Viaa Christian

Wat kan je je nog herinneren aan Hogeschool Viaa?

“De mooiste momenten die ik op Hogeschool Viaa heb mee mogen maken, zijn toch veelal de momenten die ik heb gehad met de Viaa-crew.

Het er samen op uit gaan om mensen te vertellen over onze fantastische opleidingen en zo op verschillende plekken terecht komen, maakte dat ik als persoon ook groeide. Ik leerde presenteren voor grote groepen mensen, maakte vrienden met studenten van buiten mijn opleiding en kreeg veel verantwoordelijkheden. Dat zegt ook wel iets over de hogeschool. De school is enthousiast over haar opleidingen, maar staat ook voor verbinding en plezier.”

Welke docent kan je nog goed herinneren?

“Er zijn zoveel docenten die ik me goed kan herinneren. Ik noem er kort drie die echt verandering hebben gebracht in mijn kijk op het onderwijs. Allereerst Wim van Gelder. Hij was mijn eerste PPO docent en hij wakkerde in ons als studenten iets aan waar ik nog profijt van heb. Het met een open en liefdevolle blik kijken naar de leerlingen, collega’s en medestudenten met wie je te maken hebt. Ten tweede, Jan Biersteker. Hij begeleidde onze studiereis naar Madrid en bracht met zijn enthousiasme een vonkje bij een brandstof, waarvan ik niet wist dat ik die had. Daarover zo meer. En als derde, Wilke van der Molen. Wilke heeft mij als inval-PPO’er en betrokken docent op veel manieren geholpen. Met name haar persoonlijke interesse en ontspannen manier van omgang blijven mij bij. Ze leerde mij dat iedereen goed is zoals die is en dat je mag genieten van de verschillen in mensen.”

Wat is je zelf bijgebleven van je eigen basisschoolperiode, wat heeft indruk gemaakt?

“Mijn eigen basisschoolperiode was een hele fijne periode. Op de Rehoboth in IJsselmuiden zat ik in een rumoerige klas. Toch ben ik juist daar tot de conclusie gekomen dat het meesterschap iets is wat ik wilde bereiken. Ik heb van twee verschillende meesters les gehad, die ik ieder twee jaar lang als meester had en zij hebben mij getriggerd om te gaan doen wat zij deden. Namelijk, met humor en duidelijkheid kinderen zaken leren waar ze hun leven lang iets aan hebben. Maar mijn juf in groep 8 maakte nog de meeste indruk. Met haar strenge blik, maar groter hart, wist je precies wat je aan haar had.”

Heb je nog steeds contact met je oud-medestudenten?

“Aan mijn jaren op Viaa heb ik zeker nog een aantal goede vriendschappen overgehouden. Een aantal studiegenoten waren al vrienden voor ik begon, maar de rest zie ik ongeveer twee à drie keer per jaar. We spreken soms met een groepje af om te barbecueën, iets te drinken en bij te praten over hoe het gaat. Sommigen zijn al geen leerkracht meer, maar dat geeft juist vaak afwisselende gesprekken.”

Hoe hou jij je werk als docent actueel?

“Eén van mijn hobby’s is reizen. Ik vind het dan ook geweldig om de kinderen de wereld buiten het klaslokaal te laten ontdekken. Het liefst ook de wereld buiten ons dorp en buiten Nederland. Dat kan niet altijd fysiek, dus hebben we het veel over wat er in de wereld, in Nederland en in ons dorp aan de hand is (het liefst ook in die volgorde). Dit betrek ik dan ook bij mijn onderwijs. Verder sta ik ook altijd open voor nieuwe ideeën van collega’s, stagiaires en anderen die betrokken zijn bij het onderwijs. Die beproef ik dan zelf en de dingen die voor mij werken, neem ik dan over. Het is denk ik heel goed om in kansen te denken en uit te proberen.”

Waarom heb je gekozen voor Hogeschool Viaa?

“Zoals ik al eerder zei, liet ik me op de basisschool zelf al inspireren om meester te worden. Volgens mij al in groep 6. Viaa gaf me gelijk een warm en welkom ‘thuis’ gevoel. Ik twijfelde in mijn eerste jaar van de pabo nog wel even of ik er wel mee door moest gaan. Mijn stageklas was wat jong en dat lag mij niet zo. Toch heb ik in mijn stages daarna juist veel bevestiging gekregen dat meester zijn echt bij mij past.”

Waar laat jij je als docent door inspireren?

“Jan Biersteker heeft mij in Madrid enthousiast gemaakt voor het onderwijs op internationaal gebied. Ik ben iemand die van zekerheid houdt, maar een ambitie met ‘iets internationaals binnen het onderwijs’ is er na die reis bij mij wel ingeslopen. Verder laat ik me graag inspireren door collega’s, maar toch nog wel het meest door mijn leerlingen. Hoe zij eerlijk, respectvol en vol humor met mij omgaan, geeft mij dagelijks een voorbeeld over hoe God ons heeft bedoeld. Elkaar liefhebben, respecteren en van elkaar genieten als (oudere en jongere) broers en zussen.”

Wat zou jij een leuke activiteit vinden voor een alumni-evenement?

“Misschien denk ik te groot, maar ik denk dan aan: Een soort mini-festival in het Wezenlandenpark met sprekers vanuit het onderwijs, een barbecue en mogelijkheid voor ontmoeting op een ongedwongen manier.”

Wat wil je nog kwijt?

“Je kunt je leven het beste besteden aan iets dat jou overleeft.

Hiermee wil ik jullie aansporen om daarin bewust bezig te zijn met wat je doet. Wat jij iedere dag doet in het onderwijs en daarbuiten, heeft invloed. Nee, beter gezegd: impact. Besteed je tijd aan het zijn van een voorbeeld naar het beeld van Jezus. Wees niet bang om daarin iets fout te doen. Vraag liever de hulp van God en geniet!”

Zou je zelf ook eens geïnterviewd willen worden als alumnus? Mail dan naar alumni-ea@viaa.nl!