Toelatingseisen

Wil je aan Hogeschool Viaa gaan studeren en ben je benieuwd welke toelatingseisen er voor de opleidingen zijn? Lees dan verder en laat je informeren over de verschillende toelatingseisen.

Voor de meeste opleidingen moet je in het bezit zijn van een diploma mbo (niveau 4), havo of vwo. Voor de opleiding Pabo en Verpleegkunde deeltijd gelden andere toelatingseisen.

Voor mbo-studenten geldt dat voorkomen moet worden dat een student volgend studiejaar niet aan zijn hbo-opleiding kan beginnen door een kleine studievertraging, die het gevolg is van corona. Het gaat dan om de mbo-student die nog één of enkele kleine vakken niet heeft kunnen afronden voor 1 september dan wel in de afronding van beroepspraktijkvorming zit en dat wel voor 1 januari 2021 kan doen. De hogeschool zal deze student voorlopig toelaten tot haar onderwijs. Als het mbo-diploma niet voor 1 januari 2021 wordt behaald, zal de student alsnog van de hbo-opleiding af moeten.

Pabo

Heb je een havo-diploma of een diploma mbo niveau 4 dan ben je welkom bij ons op de opleiding.

Wel moet je aantonen dat jouw kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek op peil is. Dat kun je doen door aan te tonen dat je in deze vakken eindexamen hebt gedaan. Heb je voor deze vakken of voor één vak geen eindexamen gedaan dan moet je daar alsnog een certificaat/certificaten voor halen.

Voor natuur en techniek geldt dat je voldoet aan de toelatingseisen wanneer je recent havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie). De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4.

Nadat je een inschrijfverzoek via Studielink hebt gedaan ontvang je van ons per e-mail een link waarmee je je kunt inschrijven voor een toelatingstoets.

Aspirant-studenten die niet aan de toelatingseisen van de pabo voldoen (mbo-studenten, en havoleerlingen die in een of meerdere vakken geen schoolexamen hebben gedaan), kunnen dit alsnog aantonen door middel van het behalen van toelatingstoetsen. Vanwege corona is het toetsvenster van maart/april geannuleerd. De toetsvensters in juni, juli en augustus gaan vooralsnog wel door. Het is belangrijk dat studenten zich op deze toetsmomenten voorbereiden en ervan gebruikmaken.
Indien de toelatingstoetsen van juni geen doorgang vinden, of in te beperkte mate, stromen studenten onder voorbehoud in op de pabo. Ze hebben de verplichting om voor 1 januari 2021 alsnog aan te tonen aan de gestelde vooropleidingseisen te voldoen. Ze kunnen dan gebruik maken van de verschillende toetsvensters die hiervoor tot eind 2020 open zullen staan. Ook hierbij geldt dat de studenten voor elk van de toetsen één herkansingsmogelijkheid hebben. Op het moment dat studenten per 1 januari 2021 niet aan de gestelde vooropleidingseisen voldoen, dienen ze de opleiding alsnog te verlaten. 

Lees meer over de Pabo

Verpleegkunde

Voltijd

De voltijdopleiding hbo Verpleegkunde werkte voorheen met een numerus fixus, ook wel decentrale selectie genoemd. Vanaf 2019-2020 is dit niet meer het geval.

Deeltijd

Je kunt de deeltijdopleiding Verpleegkunde van Viaa alleen volgen als je in het bezit bent van een mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4) of inservice A, B of Z. Daarnaast moet je bij de start van de opleiding in bezit zijn van een werkplek in de zorg voor minimaal twintig uur, waarbij de mogelijkheid hebt om werkzaamheden op hbo-niveau uit te voeren.

Toelatingsexamen

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma van mbo (niveau 4) havo of vwo? Maak dan het toelatingsexamen. Dit examen geldt alleen voor de bachelor-opleidingen Social Work, Verpleegkunde, Pabo, Theologie, Godsdienstleraar en de cursus Praktijkondersteuner in de Huisartsenpraktijk.

Meer informatie over het toelatingsexamen