Toelatingseisen

Wil je aan Hogeschool Viaa gaan studeren en ben je benieuwd welke toelatingseisen er voor de opleidingen zijn? Lees dan verder en laat je informeren over de verschillende toelatingseisen.

Voor de meeste opleidingen moet je in het bezit zijn van een diploma mbo (niveau 4), havo of vwo. Voor de opleidingen Pabo en Verpleegkunde-deeltijd gelden andere toelatingseisen.

In verband met Covid19 mogen mbo-ers die op 1 september 2022 hun diploma nog niet hebben behaald toch starten met de opleiding. De mbo-instelling van de aspirant-student moet vóór 15 augustus 2022 een onderbouwd afrondingsadvies afgeven aan Viaa. Het advies beantwoordt de vraag of in redelijkheid verwacht mag worden dat de student vóór 1 januari 2023 de betreffende mbo-opleiding afrondt. Is dit op die die datum niet gebeurd, dan dient de student de opleiding te verlaten.

Voor havo en vwo gelden geen uitzonderingen.

Pabo

Om te starten aan de Pabo moet je aan de toelatingseisen voldoen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Aspirant-studenten hebben vooraf twee kansen per toelatingstoets (dus per vak). Als de toetsen voor de betreffende vakken zijn gehaald, heb je voldaan aan de toelatingseisen en mag je starten met de opleiding.

Heb je de toetsen voor een of meerdere vakken toch nog niet behaald, dan mag je alsnog starten, maar moet je in het eerste jaar van inschrijving alsnog voldoen aan deze toelatingseisen. Ons advies: doe zoveel mogelijk je toelatingstoetsen vóór je komst naar de Pabo. Zo kun je je vanaf de start van je opleiding helemaal daarop richten.

Heb je hulp nodig om je op de toetsen voor te bereiden? Sluit dan aan bij de online cursus Begeleiding bij Toelatingstoetsen.

Nadat je een inschrijfverzoek via Studielink hebt gedaan ontvang je van ons per e-mail een link waarmee je je kunt inschrijven voor een toelatingstoets.

Lees er meer over op www.viaa.nl/toelatingpabo

Verpleegkunde

Voltijd

De voltijdopleiding hbo Verpleegkunde werkte voorheen met een numerus fixus, ook wel decentrale selectie genoemd. Vanaf 2019-2020 is dit niet meer het geval.

Deeltijd

Je kunt de deeltijdopleiding Verpleegkunde van Viaa alleen volgen als je in het bezit bent van een mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4) of inservice A, B of Z. Daarnaast moet je bij de start van de opleiding in bezit zijn van een werkplek in de zorg voor minimaal twintig uur, waarbij de mogelijkheid hebt om werkzaamheden op hbo-niveau uit te voeren.

Toelatingsexamen

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma van mbo (niveau 4) havo of vwo? Maak dan het toelatingsexamen. Dit examen geldt alleen voor de bachelor-opleidingen Social Work, Verpleegkunde, Pabo, Theologie, Godsdienstleraar en de cursus Praktijkondersteuner in de Huisartsenpraktijk.

Meer informatie over het toelatingsexamen