Toelatingseisen

Wil je aan Hogeschool Viaa gaan studeren en ben je benieuwd welke toelatingseisen er voor de opleidingen zijn? Lees dan verder en laat je informeren over de verschillende toelatingseisen.

Voor de meeste opleidingen moet je in het bezit zijn van een diploma mbo (niveau 4), havo of vwo. Voor de opleiding Pabo en Verpleegkunde deeltijd gelden andere toelatingseisen.

Voorwaardelijke toelating 2021-2022

Voor mbo-4 studenten geldt dat voorkomen moet worden dat een student volgend studiejaar niet aan zijn hbo-opleiding kan beginnen door een kleine studievertraging, die ontstaan is door de coronacrisis. Het gaat dan om de mbo-4-student die door de pandemie nog één of enkele kleine onderdelen van de studie niet heeft kunnen afronden vóór 1 september 2021 en dat wel vóór 1 januari 2022 kan doen. De hogeschool zal deze student toch al toelaten tot haar onderwijs. Als het mbo-diploma niet vóór 1 januari 2022 wordt behaald, wordt de inschrijving van de student bij de hbo-opleiding beëindigd.

Voor aankomende pabostudenten geldt dat zij voorwaardelijk kunnen worden toegelaten tot de pabo, bijvoorbeeld wanneer pabo-toelatingstoetsen niet of maar in beperkte mate kunnen doorgaan, of wanneer examens en toetsvensters (gedeeltelijk) samenvallen, of wanneer aankomend pabostudenten zich niet optimaal kunnen voorbereiden op de toelatingstoetsen, bijvoorbeeld omdat keuzedelen ter voorbereiding op doorstroom niet konden worden aangeboden. Meer informatie is te vinden op: www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Pabo

Heb je een havo-diploma of een diploma mbo niveau 4 dan ben je welkom bij ons op de opleiding.

Wel moet je aantonen dat jouw kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek op peil is. Dat kun je doen door aan te tonen dat je in deze vakken eindexamen hebt gedaan. Heb je voor deze vakken of voor één vak geen eindexamen gedaan dan moet je daar alsnog een certificaat/certificaten voor halen.

Voor natuur en techniek geldt dat je voldoet aan de toelatingseisen wanneer je recent havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie). De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4.

Nadat je een inschrijfverzoek via Studielink hebt gedaan ontvang je van ons per e-mail een link waarmee je je kunt inschrijven voor een toelatingstoets.

 

Lees meer over de Pabo

Verpleegkunde

Voltijd

De voltijdopleiding hbo Verpleegkunde werkte voorheen met een numerus fixus, ook wel decentrale selectie genoemd. Vanaf 2019-2020 is dit niet meer het geval.

Deeltijd

Je kunt de deeltijdopleiding Verpleegkunde van Viaa alleen volgen als je in het bezit bent van een mbo-diploma Verpleegkunde (niveau 4) of inservice A, B of Z. Daarnaast moet je bij de start van de opleiding in bezit zijn van een werkplek in de zorg voor minimaal twintig uur, waarbij de mogelijkheid hebt om werkzaamheden op hbo-niveau uit te voeren.

Toelatingsexamen

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma van mbo (niveau 4) havo of vwo? Maak dan het toelatingsexamen. Dit examen geldt alleen voor de bachelor-opleidingen Social Work, Verpleegkunde, Pabo, Theologie, Godsdienstleraar en de cursus Praktijkondersteuner in de Huisartsenpraktijk.

Meer informatie over het toelatingsexamen