Overstap van mbo naar hbo

Zit je nu op het mbo en overweeg je de overstap naar het hbo? Hogeschool Viaa biedt je verschillende mogelijkheden om de overstap soepel te laten verlopen. Bij sommige opleidingen is het ook mogelijk een verkorte route te volgen.

De overstap van het mbo naar het hbo is niet altijd makkelijk. Als mbo’er kun je best opzien tegen de overgang naar het hbo. Om jou goed voor te bereiden op de overstap organiseren we onder andere een mbo-hbo dag en een brugmodule.

ONLINE mbo-hbo dag webinar

Zit je op het mbo en overweeg je door te studeren op het hbo, dan is de ONLINE mbo-hbo dag op 27 januari 2021 interessant voor jou!
Op deze dag is er een webinar waarin mbo-belangstellenden kennismaken met onze oud-mbo’ers. De studenten en docenten zullen je alles vertellen over de overstap van het mbo naar het hbo.

Hogeschool Viaa helpt je graag om de overstap van het mbo naar het hbo te maken. Geef gerust aan als je hiervan gebruik wilt maken. In het webinar vertellen we hier meer over. Je kunt ook live al jouw vragen stellen tijdens het webinar.

Meld je hier aan voor de mbo-hbo dag!

Brugmodule

Wil je ontdekken of je het niveau van een hbo-opleiding aankunt? Volg dan de brugmodule bij de opleiding Social Work of Verpleegkunde. Tijdens een aantal bijeenkomsten doe je vaardigheden op die later van pas komen tijdens je studie. Ook maak je alvast kennis met docenten en je medestudenten. Zo begin je goed voorbereid aan je hbo-studie.

Meer weten over de brugmodule Verpleegkunde
Meer weten over de brugmodule Social Work

Gevolg van corona

Voor mbo-studenten geldt dat voorkomen moet worden dat een student volgend studiejaar niet aan zijn hbo-opleiding kan beginnen door een kleine studievertraging, die het gevolg is van corona. Het gaat dan om de mbo-student die nog één of enkele kleine vakken niet heeft kunnen afronden voor 1 september dan wel in de afronding van beroepspraktijkvorming zit en dat wel voor 1 januari 2021 kan doen. De hogeschool zal deze student voorlopig toelaten tot haar onderwijs. Als het mbo-diploma niet voor 1 januari 2021 wordt behaald, zal de student alsnog van de hbo-opleiding af moeten.

De mbo-student dient bij zijn school een onderbouwd afrondingsadvies op te vragen en op te sturen naar Viaa (studentenzaken@viaa.nl). Dit advies beantwoordt de vraag of in redelijkheid verwacht mag worden dat de student voor 31 december 2020 de betreffende mbo-opleiding afrondt, gegeven de eisen die door de beoogde vervolgopleiding in de propedeuse worden gesteld.

Verkorte routes

Als je een relevante vooropleiding op het mbo hebt gevolgd, is het mogelijk je hbo-studie in drie jaar af te ronden. Je hebt dan namelijk al bepaalde vaardigheden opgedaan die tijdens je opleiding op het hbo weer terugkomen. De voorwaarden en het programma van de verkorte routes verschillen per opleiding.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de overgang van het mbo naar het hbo? Neem dan contact op met de mbo-coördinatoren.