Interactieve deelsessies bij Werkplaatsevent 'We are family'

De tweede helft van de middag op woensdag 16 oktober 2024 gaan we uiteen in kleinere groepen. Er zal keuze zijn uit verschillende typen interactieve deelsessies, die we in twee rondes aanbieden. Bij binnenkomst kun je bij de inschrijftafel je keuze maken door voor beide deelsessies een kaartje mee te nemen. Op = op!

Hieronder kun je vast lezen wie deze deelsessies zal verzorgen en wat de inhoud hiervan is.


Familie, wat moet kun je er mee?
Door: Joke van der Meulen

In deze deelsessie wordt je je bewust van het familieperspectief. Door het vertellen van (delen van) mijn eigen verhaal en het leggen van verbindingen met andere ervaringen ben je je nog beter bewust van de gevoelens die er bij familie kunnen leven, hoe familie betrokken kan worden (zonder privacy problemen), hoe familie meegenomen kan worden bij de hulpverlening en de herstelgedachte.

Kortom: hoe kan familie in staat  worden gesteld haar rol als familie te blijven vervullen én hoe kunnen familie, cliënt en de professionele zorg samen op trekken richting herstel.

De deelnemers krijgen:

  • Inzicht in de positie van de familie.
  • Handvatten hoe familie te betrekken en te ondersteunen.

Joke is familie- ervaringsdeskundige GGz en verward gedrag. “Mijn hele volwassen leven heb ik als naastbetrokkene te maken gehad met GGz (algemeen, forensische zorg en verslavingszorg). Ik ervoer het verdriet bij het zien van psychisch lijden bij iemand waar je veel van houdt, de sociale gevolgen voor betrokkene en de onmacht van een buitenstaander die er middenin zit. Ik ben tegen muren aangelopen bij het “organiseren van de zorg”. In 2015 nam ik het besluit om mijn ervaring niet buiten te sluiten maar te omarmen. Dit onder het motto: “Ik kan er wellicht weinig AAN doen, ik kan er wel iets MEE doen.” Ik combineer mijn familieperspectief met mijn kennis van de actuele onderwerpen binnen het werkveld van de GGZ, verslavingszorg, forensische zorg en het Sociaal- en Veiligheidsdomein. Hiermee draag ik bij aan het realiseren van het uitgangspunt: “de cliënt (en zijn omgeving) centraal.”

 



Ik zie jou – Mantelzorgers met een migratieachtergrond
Door: Anja Holtkamp

In de deelsessie gaat Anja samen met een mantelzorger met migratieachtergrond in gesprek naar aanleiding van de documentaire ‘Ik zie jou’.

Anja is werkzaam als mantelzorgconsulent bij Steunpunt Mantelzorg van Zwolledoet! Hierin begeleidt ze individuele mantelzorgers, organiseert en begeleidt bijeenkomsten ontmoetingsgroepen voor naasten. Het team van Steunpunt Mantelzorg adviseert en informeert daarnaast organisaties die zich bezig houden met het thema Mantelzorg (Werk & Mantelzorg, mantelzorg in het ziekenhuis, Informele- en Formele zorg etc.)

ZwolleDoet! is makelaar, steunpunt en expertisecentrum op het gebied van vrijwillige inzet, informele zorg en mantelzorg.

 



Wat helpt (niet) ter ondersteuning van studenten met familieleden met verslavingsproblemen

Door: Dorine van Namen

Studenten met familieleden met verslavingsproblemen hebben een slechtere lichamelijke en psychische gezondheid dan studenten zonder familieleden met verslavingsproblemen, hebben vaker slaapproblemen en vaker zelf problemen met middelengebruik. Ook zijn zij vaker studievertraagd. In het kwalitatieve, langdurige deel van Dorines onderzoek is uitgebreid gesproken over hulp en steun. Welke ondersteuning hebben deze studenten (niet) gekregen, wat hebben zij als helpend en niet-helpend ervaren? Over dit onderwerp gaat zij graag in gesprek tijdens deze deelsessie.

Dorine werkt bij de Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie. Zij is in de eindfase van haar promotieonderzoek naar de gevolgen van verslaving voor naasten. Die naasten zijn studenten van Hogeschool Rotterdam. Dorine is zelf ook ervaringsdeskundige op dit thema.

 



Familie-ervaringsdeskundigheid
Door: Seval Sonmez
In deze deelsessie neemt ze ons mee in haar ervaringen en hoe om te gaan met ‘levend verlies’.

Seval is Secure Base coach en familie-ervaringsdeskundige. Met haar kennis en ervaring wil Seval van betekenis zijn voor de psychiatrie. 

 



Driehoekskunde – samenwerken in de driehoek: cliënt, familie en professional
Door: Chiel Egberts

Langdurige zorg kan gezien worden als een driehoek waarin drie betrokkenen langdurig met elkaar (moeten) samenwerken. Familieleden (vaak ouders) vertrouwen hun geliefde toe aan professionals die zorg dragen voor een kwetsbare cliënt. Maar die cliënt is niet los verkrijgbaar. Ouders (en later andere familieleden) blijven een belangrijke en vaak bepalende rol spelen. In spannende driehoeken gaat het vaak om de vraag wie wat bepaalt. Met welke verwachtingen wordt er toevertrouwd?
Toevertrouwen kan alleen wanneer er (wederzijds) vertrouwen is opgebouwd. Bijna altijd begint dat met verondersteld vertrouwen. En hopelijk blijkt die veronderstelling uit te komen.
Helaas gebeurt dit niet altijd. Soms lijken driehoeken op een hogedrukpan en is hulp van een derde nodig. Driehoekskunde helpt om te begrijpen welke processen zich afspelen in Driehoeken. Veel is voor de hand liggend. Maar juist in complexe driehoeken wordt dat voor de hand liggende vaak niet gedaan.

In de deelsessies zal toegelicht worden vanuit welke visie ik naar driehoeken kijk en ik vertaal die visie vervolgens naar een basismethodiek die professionals én ouders helpen om goed samen te werken en een solide driehoek op te bouwen.

Chiel is orthopedagoog en grondlegger van de theorie Driehoekskunde dat veel aandacht krijgt in de langdurige zorg. “In mijn opleiding eind jaren ‘70 als orthopedagoog stond het gezin centraal. Het was dus niet zo vreemd dat ik jaren later de driehoek als passende metafoor ontdekte. In de loop der jaren is dat uitgegroeid tot wat nu Driehoekskunde is geworden. Samen met Sjoerd, mijn jongste zoon, werk ik in de maatschap Drienamiek. Vanaf 2007 ben ik over de driehoek gaan schrijven. Mijn laatste boek (Begrijpen en Begrenzen) verscheen t.g.v. mijn 25- jarig jubileum en biedt een mooie opstap om met Driehoekskunde kennis te maken.”

 



Spelsessie – Wat denk je wel maar zeg je niet?
Door: Rosalie Metze

In deze sessie gaan we met elkaar de vloer op om het samenwerken in de driehoek naasten, cliënten en hulpverleners te ervaren. Aan de hand van verschillende spelvormen zoals een stoelendans en het werken met tableau vivant, ervaar je de verschillen en soms ook juist de overeenkomsten in deze drie rollen. Wat levert dat op voor het samenwerken? Hoe leren we samen meer door ons uit te spreken?

Rosalie is associate lector bij het lectoraat GGZ & Samenleving van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Vanuit onderzoek ondervond ze het belang van uitspreken wat we denken en voelen. De afgelopen jaren leidde zij het onderzoek ‘Drie kunnen meer dan één’ naar de samenwerking tussen cliënten, naasten en professionals in de langdurige zorg. Kerninzicht uit dit project was: we denken en voelen allemaal meer dan we naar elkaar uitspreken en dit belemmert de samenwerking.


 

De onevenwichtige triade, de perspectieven van naasten, patiënten en professionals op het (niet) betrekken van naasten in de GGz
Door: Suzanne Kroon

Een kwalitatieve studie waarin alle betrokkenen in de triade aan het woord komen over hoe zij aankijken tegen het betrekken van naasten/het samenwerken met naasten. Deze samenwerking gaat niet zonder slag of stoot en levert daarmee regelmatig spanningen op de onderlinge relaties.

Suzanne is werkzaam als senioronderzoeker bij het lectoraat Rehabilitatie van de Hanze. Voor haar promotieonderzoek (UMCG) onderzoekt ze de samenwerking tussen naasten, patiënten en professionals in de therapeutische triade in de GGZ-context.


 

Zit jij er naast?
Door: Lauwerens van Eekeren

Ik heb in mijn werk gemerkt, hoe ingewikkeld het vaak is om naasten in het contact met cliënten  op een goede manier te betrekken. Daar kunnen allerlei ‘goede’ redenen voor zijn. Bijvoorbeeld  omdat het familielid zich lastig gedraagt, te betrokken is of het niet begrijpt. Maar het kan ook zijn dat de cliënt geen contact wil met zijn of haar familie.
De ingewikkeldheid van het betrekken van en samenwerken met naasten kan dus in het gezinssysteem liggen, maar zeker ook bij de hulpverlener. In hoeverre ben jij je daar als werker in de zorg van bewust? In hoeverre durf jij daar als cliënt of naaste kritisch over zijn?
Het is in mijn werk belangrijk, dat ik partij kan zijn aan alle betrokkenen. Dat valt niet altijd mee. Omdat ik uit ervaring weet welke zoektocht dat kan zijn, heb ik een aantal vragenspellen ontwikkeld die geïnspireerd zijn door het contextuele gedachtengoed. In mijn workshop wil ik je graag meenemen in dit gedachtengoed en jou door middel van mijn vragenspel laten ervaren hoe mooi het is om de zoektocht naar echte verbinding aan te gaan. Ik hoop op een inspirerende ontmoeting.

Lauwerens van Eekeren woont in Zwolle, samen met zijn vrouw. “We hebben vier zonen, die sinds kort allemaal de deur uit zijn. Ik ben als POH-GGZ werkzaam in een huisartsenpraktijk in Zwolle, in de wijk Dieze. Mijn werkervaring ligt verder in verschillende werkvelden: gehandicaptenzorg, jeugdzorg, verslavingszorg en de GGZ. Daarnaast ben ik afgestudeerd als contextueel therapeut en heb ik een eigen praktijk. Ik weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn om familierelaties passend vorm te geven.”