Masterclasses voor Travers Welzijn
Travers Welzijn, Hogeschool Windesheim en Hogeschool Viaa organiseren in 2024/2025 samen drie masterclasses voor de medewerkers van Travers Welzijn.
3e Masterclass - do 19 juni 2025
De derde masterclass gaat over coaching en zal plaatsvinden op donderdag 19 juni van 10:00-12:00u.
Margreet Groothuis (1964) zal deze masterclass geven. Zij heeft een achtergrond in het welzijnswerk en werkt sinds 2008 bij Hogeschool Windesheim Zwolle, in het domein gezondheid en welzijn. Eerst voor de hbo-opleiding CMV – die daarna is opgegaan in de brede Bachelor of Social Work. Ze heeft de Master Begeleidingskunde afgerond in 2016 en is werkzaam als docent, supervisor, coach en studentbegeleider. Ook begeleid zij maatwerkopdrachten in organisaties. Ze is een bevlogen begeleidingskundige, met de focus op het leren in het snijvlak tussen het persoonlijke en professionele. Als ervaringsdeskundige is zij betrokken bij de nascholing en de minor voor (zorg-)professionals met ervaringsdeskundigheid. Ze heeft een eigen praktijk in coaching en supervisie en heeft veel ervaring op het gebied van ervaringsgericht leren/ fysiek leren waarbij ze regelmatig de krijgskunst AIKIDO gebruikt als metafoor voor intermenselijk contact. Ze houdt van humor en veel interactie, dus colleges met haar zijn alles behalve saai!
Coachen; iedereen kan het, tóch? Neemt zij je mee in een verkenning van de coachmethodiek in relatie tot het eigen professionele handelen tijdens het werken bij Travers. Wanneer doe je teveel of juist te weinig als coach, met welke resultaten? Wanneer is coachen effectief en wanneer niet?
Informatie over de 1e en 2e masterclass zie je verderop op deze pagina.

Terugblik 1e Masterclass
Door Marja Jager-Vreugdenhil
Op dinsdag 5 november 2024 vond de 1e van een reeks van 3 masterclasses voor Travers Welzijn plaats op Hogeschool Viaa. Lector Marja Jager-Vreugdenhil van Centrum voor Samenlevingsvraagstukken van Hogeschool Viaa heeft toen gesproken over het thema ‘Huidige trends & ontwikkelingen – veranderingen in het vak’.
Marja is sociologe met veel ervaring op het gebied van praktijkgericht onderzoek. Na haar studie in Wageningen werkte ze als rijkstrainee bij het Ministerie van LNV en daarna als wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daar droeg ze bij aan de adviezen ‘Vertrouwen in de buurt’ en ‘Vertrouwen in de school’. Ze werkte enige tijd als adviseur bij Lysias Advies.
In 2005 startte Marja als onderzoeker bij het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken. In 2012 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘Nederland participatieland? De ambitie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de praktijk in buurten, mantelzorgrelaties en kerken’. Sinds april 2014 is ze lector; haar lectorale rede had de titel ‘Zo hoort het, over sociale regels in een samenleving in transitie’. Als lector is Marja bovendien lid van de kerngroep van de landelijke Associatie Werkplaatsen Sociaal Domein, lid van het presidium van het Platform Lectoren Sociaal Werk én redactielid van het vakblad ‘Sociaal Werk’.

Terugblik 2e Masterclass
Op woensdag 12 maart 2025 werd de 2e masterclass gehouden op Hogeschool Viaa.
Deze tweede had een meer praktische insteek. Docent groepsdynamiek en systeemtherapeut Sjoerd Haga nam ons in de tweede masterclass mee in het werken met groepen: wat kan je als werker doen om mensen zich op hun gemak te laten voelen in de groep? Hier leerde je ook om ingewikkelde dynamieken bespreekbaar te maken, zodat we onszelf en de ander beter leren kennen.
