21 maart 2024 - Interview met Cassie Dymond

Cassie Dymond, 45 jaar, is Britse van oorsprong en heeft jarenlang in Zuid-Afrika gewoond. Inmiddels woont ze ruim 30 jaar in Nederland, grotendeels in Zwolle. Ze is moeder van drie kinderen en geniet van het leven. Maar na haar scheiding in 2013 gaat het mis. Ze wordt uit huis gezet en moet elk jaar een andere woonruimte zoeken. Daarnaast heeft ze telkens andere hulpverleners. Haar gezondheid gaat zowel mentaal als lichamelijk, achteruit.
Om de kinderen een stabiele factor te geven, kiest ze ervoor om de kinderen op hun school in Zwolle te houden. Dit zorgt ervoor dat Cassie heen en weer moet reizen tussen haar woonhuis en hun school, wat haar tijd en geld kost. Financieel raakt ze achterop en krijgt een bewindvoerder. Cassie raakt in een burn-out. Het is een zoektocht voor haar om juiste en passende hulp te vinden.
“Ik merkte dat ik in een hokje werd gestopt. Ik ben goed met make-up en dan zie je niet dat het niet goed met me gaat. Dan krijg ik bij professionals reacties als: ‘Ow, je ziet er goed uit, dus je bent niet ziek en kunt gewoon werken’. Maar mijn make-up is eigenlijk een masker. Ik heb wel hulp bij een aantal dingen nodig.”
Via haar begeleider bij Creating Balance, krijgt Cassie de mogelijkheid om deel te nemen aan een nieuwe groep die de organisatie Bindding start. Cassie vertelt: “Ik had de informatieavonden hierover gemist, dus wist niet precies wat het inhield. Ondanks dat ik het spannend vond, heb ik toch de stap gewaagd. En ben er heel blij mee. Ik heb nieuwe mensen leren kennen in een informele sfeer. Het is echt heel gezellig en leuk”.
Ook wordt ze door haar begeleider gewezen op ‘Buurt met boodschappen’ van Stichting Present. Dit is een traject dat een miniwijk, wijkkring, vriendenkring, gezin of collega’s, de mogelijkheid biedt om een gezin of alleenstaande met een schrijnende financiële situatie, een jaar (of langer) te ondersteunen. Dit doen zij door maandelijks een pakket met levensmiddelen te geven. Cassie heeft een jaar lang zo’n pakket mogen ontvangen. “Dat iemand mij vrijwillig wilde helpen moest ik wel echt toelaten. Dit kostte me wat moeite. Maar ben heel blij dat ik ook hier de stap heb gewaagd. Uiteraard was ik heel blij met het maandelijkse pakket, maar ook met de gezellige en goede gesprekken met de vrouw die het pakket maandelijks bracht. Met drie tieners in huis is het fijn om eens een volwassen gesprek met iemand te voeren”. Ze hebben een vriendschappelijke band opgebouwd.
Inmiddels heeft Cassie een huis in Zwolle en hoeft niet meer te verhuizen. Ook is ze uit de schulden. Als ervaringsdeskundige deelt ze haar verhaal graag ter inspiratie voor anderen. “De informele organisaties en vrijwilligers die mij hebben geholpen zijn van onschatbare waarde. Ik voelde me gezien en gehoord. Ik mocht gewoon ‘zijn’. En al deze contacten hebben mij verder geholpen in het proces om uit mijn burn out te komen. Ik heb stappen gemaakt en ben gegroeid. En nu woon ik in een huis waar ik kan blijven wonen en ben ik uit de schulden. Ik gun dit iedereen die zijn of haar leven niet goed op de rit heeft. Het kan echt. Mijn advies? Ga opzoek naar informele organisaties en vrijwilligers die je echt verder willen helpen. En blijf in beweging. Maak stappen, doe het gewoon, probeer het. Je zult zien dat je vooruitgaat”.