Leerbijeenkomst Jeugdbeleid Zwolle

Samen leren voor sterk jeugdbeleid

Vrijdag 16 mei 2025 | 9:30 – 16:00 uur | Hogeschool Viaa

Steeds meer gemeenten benaderen Zwolle met de vraag: wat maakt het jeugdbeleid in Zwolle effectief? Onze aanpak trekt de aandacht: van het succesvolle Relatie- en Scheidingsteam Zwolle tot de systemische werkwijze in het Sociaal Wijkteam. Daarom organiseren we op 16 mei 2025, samen met Hogeschool Viaa, een inspirerende leerbijeenkomst. Voor gemeenten die ook willen leren: van ons én van elkaar.

Waarom deze bijeenkomst?

Zwolle heeft de afgelopen jaren een hoopgevende richting gekozen in het jeugdbeleid. Graag delen we onze lessen en inzichten, zodat u hiermee in uw eigen gemeente aan de slag kunt. Geen blauwdruk, maar concrete inspiratie. Ook wij blijven leren: we horen graag uw feedback.

Wij geloven dat écht duurzame verandering pas slaagt als alle lagen samen optrekken vanuit dezelfde visie. Daarom vragen we gemeenten om te komen met een wethouder, een manager, een beleidsadviseur én een professional uit het lokale team.

Het globale programma:

  • Samen starten: schets van de Zwolse context, systemisch werken en een lerende aanpak
  • Twee rondes met deelsessies
  • Uitgebreide lunch
  • Samen afsluiten: terugblikken, vooruitblikken & netwerkborrel

Je kunt de inhoud van de deelsessies onderaan deze pagina lezen en in het aanmeldformulier drie voorkeuren opgeven.

Let op: deze bijeenkomst is volgeboekt.
Indien je je nu nog aanmeldt betreft dit een aanmelding voor de wachtlijst.
Mochten er plekken vrij komen dan ontvang je hierover op maandag 12 mei bericht van.

Programmalijn 'Systemisch werken met jeugd'

De programmalijn ‘Systemisch werken met jeugd’ van het lectoraat Centrum voor Samenlevingsvraagstukken van Hogeschool Viaa, is gericht op vragen van professionals over de nieuwe manier van werken: in de wijk, in scholen, vanuit eigen kracht van kinderen en jongeren en in samenwerking met hun sociale netwerk. Wil je meer lezen over deze programmalijn? Klik hier.

Meer informatie

We vragen gemeenten om met een vierkoppig team te komen: een wethouder, manager, beleidsadviseur en een professional uit het lokale team. Wij geloven dat écht duurzame verandering pas slaagt als alle lagen samen optrekken vanuit dezelfde visie.

Het globale programma:

  • Samen starten: schets van de Zwolse context, systemisch werken en een lerende aanpak
  • Twee rondes met deelsessies
  • Uitgebreide lunch
  • Samen afsluiten: terugblikken, vooruitblikken & netwerkborrel

Bestuurlijk perspectief
Een toekomstbestendig jeugdbeleid vraagt om visie en een lange adem. Niet alleen van de wethouder, maar zeker ook van het hele college én van de raad. Michiel van Willigen, wethouder Jeugd en Kansengelijkheid in Zwolle, gaat daarover graag met u in gesprek.

Sterke sociale basis
Bouwen aan een samenleving waarin kinderen en gezinnen het goed hebben met elkaar. Welke rol heeft de gemeente daarin? En hoe verbinden jeugdzorgaanbieders en het lokale team zich met de sociale basis?

Stevig lokaal team, een schaap met 1000 poten?
Hoe heeft het Sociaal wijkteam zich in Zwolle ontwikkeld tot een afdeling van de gemeente, midden in de samenleving en met een brede opdracht? Ons wijkteam biedt advies, ondersteuning en regie op het gebied van de Jeugdwet, Wmo, participatie en leerplicht. We kijken verder dan alleen de hulpvraag en werken samen met verschillende partners. We sluiten aan bij de leefomgeving en zetten in op duurzame oplossingen. Wanneer een specialistische voorziening of deskundigheid nodig is, halen ze dat erbij.

Jeugdhulp en onderwijs
Onderwijs als basiselement: in Zwolle werkt het wijkteam op álle scholen. Wat betekent dat in de praktijk en wat levert het op?
Tevens geven we een inkijkje in de praktijkklas, waarin speciaal onderwijs en jeugdhulp intensief samenwerken om thuiszitters te voorkomen.

Jeugd en veiligheid
Onder de mantel van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming heeft Zwolle samen met de regionaal werkende partners als Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, de gecertificeerde instellingen en ondersteund door het Instituut voor Publieke Waarden opmerkelijke resultaten bereikt met actieonderzoek bij gezinnen waar onveiligheid speelt.
I
n het programma Preventie met gezag zoeken we de integrale samenwerking rondom ‘criminele’ casuïstiek, op de grens van zorg en veiligheid.
Aan de hand van voorbeelden, geven we een inkijk in de uitdagingen, de werkwijze en oplossingsrichtingen bij veiligheidsvraagstukken.

Samenspel in de wijk 1
Ons verandertraject naar een systemische werkwijze van het Sociaal Wijkteam. Wat was de aanleiding en hoe hebben we de lerende aanpak ingericht? Wat werkte goed? Wat was taai?

Samenspel in de wijk 2
Mede aan de hand van een casusbespreking laten we zien wat de systemische werkwijze van het Sociaal wijkteam ons brengt.

Relatie- en Scheidingsteam Zwolle
Wil je meer weten over hoe we in Zwolle succesvol complexe scheidingen voorkomen? We delen graag onze geleerde lessen, zowel over het proces om het team tot stand te brengen als over onze werkwijze. Zo ontdek je of een soortgelijk team ook in jouw gemeente kan bijdragen aan het welzijn van kinderen en gezinnen.

Woonoplossingen voor jongvolwassenen
In deze deelsessie vertellen we over de woonprojecten in Zwolle waar jongvolwassenen zelfstandig een woning huren. Ze wonen samen met anderen in een community en ontvangen de benodigde ondersteuning. Hoe bouw je een community op en wat organiseren we samen met aanbieders om deze woonoplossingen te laten werken?

Databedreven werken in het jeugddomen
Het begint niet met data. Maar data helpt je wél betere vragen te stellen, je beleid te monitoren én bij te sturen. We laten het je graag zien!

Je kunt je voorkeuren voor deelsessies in het aanmeldformulier aan ons doorgeven. Let op: dit is geen opgave, maar een inventarisatie.

Locatie
Hogeschool Viaa, navigatieadres: Assendorperdijk 11, Zwolle.

Kosten
N.v.t.

Accreditatiepunten
N.v.t.

Contact
Enkele dagen voorafgaand dit event ontvang je nog nodige informatie via het door jouw opgegeven e-mailadres bij je aanmelding.

Eerder al vragen? Stuur dan een e-mail naar onderzoek@viaa.nl