Werk jij cultuursensitief?

Op woensdag 9 oktober 2024 organiseren ZwolleDoet!, Samen Zwolle, Vereen, WijzWelzijn en Hogeschool Viaa van 14.30 tot 17.30 uur het symposium Werk jij cultuursensitief?

Tijdens dit symposium praten we verder door over cultuursensitief werken bij ouderen met een migratieachtergrond. Dit doen we door middel van diverse workshops waarbij kleurrijke verhalen centraal staan. We bieden praktische handvatten en inzichten die je direct kunt toepassen in jouw dagelijkse werk.

Praktische informatie & inhoud workshops

Dit symposium is bedoeld voor professionals in zorg en welzijn.

14.30 – 15.00 uur: Inloop
15.00 – 15.30 uur: Plenaire opening
15.30 – 16.15 uur: Workshopronde 1
16.20 – 17.05 uur: Workshopronde 2
17.05 – 17.30 uur: Plenaire afsluiting
17.30 – 18.30 uur: Afsluitende borrel met hapjes uit verschillende culturen

Workshop 1 – Laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden
Eén op de vier mensen kan informatie over ziekte, gezondheid en zorg niet vinden. Of begrijpt deze informatie niet. Dat geldt ook voor een groot deel van onze ouderen met een migratieachtergrond. Hoe herken je dit en hoe kan je op een begrijpelijke manier communiceren? In deze workshop krijg je daarvoor praktische handvatten.

Gudule Boland is medewerker bij Pharos, een landelijk expertise centrum gericht op het terugdringen van gezondheidsverschillen.
Gerda Brummel is docent op Hogeschool Viaa en praktijkverpleegkundige met affiniteit voor ouderen en transcultureel begeleiden.

Workshop 2 – Verlies & Rouw in de psychiatrie
Wat gebeurt er in families als één of meerdere gezinsleden te kampen krijgt met (langdurige) psychische klachten? Wat is ‘levend’ verlies en hoe wordt dit ervaren als naaste? Waar hebben mantelzorgers behoefte aan? In deze workshop word je meegenomen op een inspirerende ‘reis’ met theoretische kennis, interactie, muziek & poëzie.

Seval Sonmez heeft een missie: haar familie-ervaringsdeskundigheid en kennis als verlies & rouw expert inzetten om mensen te inspireren, voor meer info zie: Bureau Sonmez
Sima Dehnavi, werkzaam bij ZwolleDoet!, is mantelzorgconsulent en ondersteund voornamelijk mantelzorgers met een migratieachtergrond. Daarnaast is zij coördinator van de vertaalmaatjes.

Workshop 3 – Cultuursensitief verbinding maken
In deze workshop staat verbinding maken centraal. Dit doen we door je op een creatieve en ongedwongen maniert te laten ervaren hoe je verbinding kunt maken met de ander. We bieden je handvatten om nieuwsgierig en open om te gaan met de kleurrijke verhalen van ouderen met een migratieachtergrond.

Rabia Madarun heeft expertise in het bevorderen van inclusie, empowerment en in het begeleiden van cultuurveranderingen bij professionals, teams en organisaties.
Birsen Tas is sociaal werker en adviseur migrantenouderen bij WijZ Welzijn en zit daarnaast in het plaatsingsteam van dagbesteding voor Zwolse ouderen.

Workshop 4 – Interculturele communicatie in de zorg
Hoe ga je om met ruis in de communicatie als je elkaar niet goed begrijpt? Als je hier niet mee om weet te gaan, kan het onrust, verdriet en/of boosheid als gevolg hebben. Aan de hand van een praktische casus gaan we in op interculturele communicatie rondom een zorgsituatie. Door het luisteren en het delen van verhalen bieden we je tijdens deze workshop handvatten om cultuursensitieve zorg te bieden.

Zienat Rasoelbaks is verpleegkundige bij Vereen en heeft vanuit haar bi-culturele achtergrond een helder perspectief en visie op cultuur sensitief werken.
Marian Harink is docent op Hogeschool Viaa en is coördinator van het programma Transcultureel Begeleiden.

Dit symposium vindt plaats op Hogeschool Viaa. Ons adres is Assendorperdijk 11 te Zwolle.

Dit symposium wordt georganiseerd door Hogeschool Viaa, WijZ Welzijn, Vereen, ZwolleDoet! & Samen Zwolle.

In april 2024 werd een eerste succesvolle editie van dit symposium georganiseerd. Omdat de behoefte bestond om dieper op dit onderwerp in te gaan, organiseren we dit najaar een vervolg. In Zwolle en omgeving wonen namelijk steeds meer mensen met verschillende culturele achtergronden. Daarnaast is de eerste generatie gastarbeiders oud aan het worden en mogen we ook hen welkom gaan heten binnen zorg en welzijn. Dat vraagt om een cultuursensitieve houding. Hoe je deze houding kunt aannemen, proberen we je tijdens dit symposium uit te leggen.

Heb je vragen over dit symposium? Mail dan naar evenementen@viaa.nl.