Hogeschool Viaa krijgt Beleefhuis voor tweedejaars studenten

Bij Hogeschool Viaa wordt dit najaar opnieuw een Beleefhuis geopend. Niet zomaar een, maar een editie voor alle tweedejaars studenten van de Pabo, Social Work en Verpleegkunde. Wat het Beleefhuis precies inhoudt? In dit artikel lichten de vrijwilligers een tipje van de sluier op, stellen ze zich voor én zetten ze je alvast aan het denken met een paar lastige dilemma’s.

Het Beleefhuis is een initiatief van bewoners uit Zwolle-Zuid om het thema armoede bespreekbaar te maken. In 2019 startten zij het concept met ondersteuning van Travers Welzijn. “Het Beleefhuis is een soort escaperoom”, legt vrijwilliger Diede uit. “Je ontvangt een portemonnee met fysiek geld, stapt een woonkamer binnen en krijgt allerlei dilemma’s voorgelegd. Zo brengen we lastige vraagstukken rondom armoede dichterbij.”

Voor alle tweedejaars

Eind 2019 werd er een tijdelijk Beleefhuis ingericht bij Hogeschool Viaa. Een groot succes. In 2020 is de samenwerking voortgezet. Vanwege corona was het improviseren met de ruimte en zoeken naar het creëren van dezelfde sfeer als in voorgaand jaar, maar wederom was het meer dan geslaagd. Begin dit jaar wordt de innovatievoucher van Hogeschool Viaa door het Beleefhuis gewonnen. Hiermee kan de ambitie om het Beleefhuis domein overstijgend te organiseren, gerealiseerd worden. Armoede is overal aanwezig in de maatschappij: het prikt door alle leefgebieden heen en behoeft grote aandacht om herkend én erkend te worden. Dit najaar start het initiatief voor tweedejaars studenten van álle opleidingen. “Als verpleegkundige, docent of sociaal werker kan het lastig zijn om over iemands financiële situatie te beginnen. En dat terwijl zo’n situatie vaak veel stress met zich meebrengt. Wanneer je ervaart hoe het is om in armoede te leven, kun je als professional gemakkelijker met het thema omgaan. Tijdens je stage in het derde jaar, maar ook later in je dagelijkse werk.”

Complete beleving

Net als de vorige keer wordt er ergens in het schoolgebouw een woonkamer ingericht. “We zetten een bank, een tafel en een bed neer”, vertelt vrijwilligster Liz. “Maar dat niet alleen. Bij de deur slingeren schoenen, even verderop ligt een breiwerkje en op tafel staat een kop lauwe koffie. Zo krijg je het gevoel alsof je echt even bij iemand binnenstapt.” Al snel volgen er allerlei dilemma’s. “Je moet continu keuzes maken over waaraan je wel of juist geen geld besteedt, zonder dat je weet welke uitgaven er nog meer komen. Dat levert interessante gesprekken op.”

Kennismaken met de vrijwilligers

Elke ronde in het Beleefhuis wordt begeleid door vrijwilligers. Omdat ze ervaringsdeskundige zijn, weten ze waarover ze praten. Hieronder stellen ze zich voor. Ze sluiten af met twee dilemma’s. Wat zou jij doen?

Latif

“Thuis hadden we vroeger niet veel geld. Hierdoor weet ik hoe het is om in armoede te leven. Toen ik voor mijn studie Social Work stageliep bij een sociaal wijkteam, ontdekte ik het Beleefhuis. Ik sloot me aan als vrijwilliger, omdat ik het thema armoede onder de aandacht wilde brengen. Vraagstukken rondom dit thema worden vaak besproken, maar ook zo weer vergeten. Door bezoekers in het Beleefhuis een unieke ervaring te bieden, hoop ik dat de vraagstukken beter blijven hangen.”

Liz

“Ik ken veel mensen met weinig geld en weet zelf ook hoe het is om elk dubbeltje te moeten omdraaien. Bel je instanties, dan is het empathisch vermogen vaak beperkt: je hebt een schuld en die moet je aflossen. Punt. Ruimte voor een gesprek is er vaak niet. Daarom ben ik blij met de samenwerking met Hogeschool Viaa. De tweedejaars studenten zijn de hulpverleners van de toekomst. Ik hoop dat we met het Beleefhuis het empathisch vermogen van de nieuwe generatie kunnen vergroten.”

Irene

“Na mijn studie kreeg ik een burn-out, waardoor ik niet kon werken en van een uitkering moest rondkomen. Omdat ik het moeilijk vond om met mijn omgeving over mijn financiële situatie te praten, nam de stress toe. Pas toen ik mijn situatie bespreekbaar maakte, kon ik weer vooruit. Ik besefte dat je om je heen mensen nodig hebt die je de ruimte geven om je verhaal te delen. Dit wil ik graag overbrengen aan studenten van Hogeschool Viaa, zodat ze hier later in hun werk aan kunnen bijdragen.”

Diede

“Ik groeide op in een gezin met werkende ouders. Er speelde veel en het ging mis toen er grote geldproblemen bleken te zijn. Op mijn achttiende vond ik een kamer in Zwolle. Ik dacht dat ik alles achter me kon laten, maar werd geconfronteerd met niet-betaalde rekeningen en onverwachte kosten. Mede daardoor startte ik met duizenden euro’s schuld. Ik ondervond dat iedereen door omstandigheden met armoede te maken kan krijgen. Die bewustwording wil ik vergroten.”

Bas

“Toen de coronacrisis uitbrak, moest ik voor het eerst in mijn leven op mijn uitgaven letten. Het restaurant waar ik werkte ging dicht, waardoor er geen geld binnenkwam. Ik vroeg of ik mijn huur op een later moment mocht betalen en stelde het kopen van nieuwe schoenen uit. Een leerzame ervaring. Ik vind het dan ook mooi dat ik nu, tijdens mijn mbo-opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen, bij het Beleefhuis mag stagelopen.”

Cindy

“Ik ben opbouwwerker bij Travers Welzijn. In die functie maak ik samen met wijkbewoners individuele vragen collectief. Van daaruit is in Zwolle-Zuid het Beleefhuis ontstaan. Op een dag kregen we bezoek van Christel Teekman, docent en onderzoeker bij Hogeschool Viaa. Zij was direct enthousiast over ons concept. Het Beleefhuis leek haar dé manier om studenten te laten kennismaken met het thema armoede. En kijk waar we nu staan: na het tijdelijke Beleefhuis in 2019 en 2020 krijgt onze samenwerking dit najaar een vervolg. Zo kunnen we het thema armoede nóg beter op de kaart zetten.”

Waar zou jij voor kiezen?

Dilemma 1

Je raakt je ID-kaart kwijt. Vraag je een nieuwe ID-kaart aan voor ruim zestig euro? Of gebruik je dit geld ergens anders voor en riskeer je een boete?

Dilemma 2

Als student kun je veel geld lenen. Kies je ervoor om nu maximaal te leven of houd je rekening met je toekomstige situatie?