Conferentie Goed onderwijs in een bewegende wereld

Op dinsdagmiddag 21 maart 2023 van 14:00-17:00 organiseerde het lectoraat Goede Onderwijspraktijken in samenwerking met Scope Samen Opleiden deze conferentie.

De wereld is volop in beweging. Er is veel verandering. Hoe geef je goed onderwijs in deze veranderende wereld. Hoe kijk je hier naar? Wat denk je ervan? Wat ga je er mee doen?

Op deze conferentie zetten we je aan het kijken, denken en doen, en levert het je concreet ideeën op om de volgende dag mee aan de slag te gaan. Want hoe hou je bij wat er allemaal verandert? Wat is een blijvende verandering en wat niet? Hoe leer je jouw leerlingen, team en studenten omgaan met al die veranderingen?

Achterover leunen was er deze middag niet bij! We hebben je uitgedaagd om tijdens dit recharge en reconnect event mee te denken, nieuwe ideeën te ontwikkelen en een beetje onrustig te worden. Want hoe geef je goed onderwijs in een bewegende wereld?

Het was een prikkelend programma met out of the box sprekers die je aan het denken hebben gezet. Deelnemers gingen zelf aan de slag, en in ontmoeting met anderen konden ze na deze middag met concrete ideeën hun eigen school weer in. We weten zeker dat je de volgende dag in je teamoverleg met interessante vragen, boeiende informatie en inspirerende ideeën aan de slag kon om samen met je collega’s het onderwijs nog beter te maken.

We hopen dat je bent opgeladen en je kon verbinden met anderen!

Impressie

Onder Downloads vind je de opnames van de keynotes (met gebarentolk) door Igor en Ingrid.

Foto's

Meer informatie

Igor Ivakic 
Igor Ivakic sprak over het redden van de generaties in deze kwetsbare wereld. Igor benadrukt het belang van preventie voor het redden van levens. Igor maakt zich hard voor gezond, veerkrachtige levens voor kinderen en jongeren in deze tijd. Igor is sinds oktober 2015 directeur van het NCJ. Hij daagt ons uit om in het leven van kinderen, waaronder onderwijs, te werken aan gezond opgroeien en ontwikkelen. Preventie is daarbij de sleutel voor het creëren van een duurzame wereld. ​​ 

Igor heeft een achtergrond als maatschappelijk werker en socioloog. Hij werkte onder andere bij de rijksoverheid, als management consultant en bij diverse maatschappelijk organisaties zoals Stichting Lezen & Schrijven en VluchtelingenWerk Nederland. Ook vervult Igor verschillende bestuursfuncties in de sociaal-maatschappelijke sector.

Ingrid Paalman
Ingrid Paalman is lector Goede Onderwijspraktijken aan de Hogeschool Viaa.
“Bij alles wat ik doe ga ik voor het leren van de leerling en de leerkracht. Het is belangrijk om te luisteren, te leren van hetgeen je hoort en dan te gaan leiden. Vaak gaan we ‘gelijk’ aan de slag zonder dat we de vraag achter de vraag goed hebben verkend. Belangrijk is dus om gezamenlijk invulling te geven aan de stem van de lerende. Dit kan alleen als we met elkaar samenwerken rondom onze ambities: optimaliseren van het leren en leven van het kind in de samenleving.”

13:45 Inloop 

14:00 Opening door dagvoorzitter 

14:05 Igor Ivakic over: de veranderende wereld  

14:35-15.15 Reflectie in groepen 

15:30 Ingrid Paalman over: samen opleiden in een duurzame wereld

16:00-16:40 Reflectie in groepen 

16:50 Afronding: waar ga jij mee naar huis? 

17:00 Borrel/Uitloop