Workshops tijdens symposium Hart voor Samen | vrijdag 17 januari 2025
Workshop: Samenwerking en Burgerschap in Onderwijs
In deze workshop deelde Gerda Lublink, directeur van kindcentrum De Zevenster, haar ervaringen en inzichten rondom samenwerking en burgerschap in het onderwijs. Gerda vertelde over het eerste gesprek tussen de leerlingenraden van twee scholen met verschillende denominaties die ondertussen zijn gefuseerd. Ze bespreekt hoe kinderen over geloof en identiteit denken in een nieuwe, gezamenlijke schoolomgeving.
Daarnaast ging ze in op uitdagingen van burgerschap en levensbeschouwing in een sterk gepolariseerde samenleving, waar identiteitsvorming vaak zonder vaste zingevingskaders plaatsvindt. Samen reflecteerden Gerda en de deelnemers op hoe scholen kinderen kunnen voorbereiden op een diverse en complexe maatschappij.
Workshop: Wereldburgerschap en Levensbeschouwing in het Onderwijs
In deze workshop deelden Caroline Verschoor-Plomp, projectleider burgerschap bij stichting BOOR, en Ineke Struijk, vakleerkracht en coördinator burgerschap, hun aanpak voor het bevorderen van wereldburgerschap en levensbeschouwing in het openbaar onderwijs. Caroline lichte het programma Wereldwijzer toe, waarin leerlingen kennismaken met zeven grote levensbeschouwingen en religies. Het programma bevordert actief pluralisme en ontmoeting tussen diverse levensvisies. Ineke deelde haar ervaring met het opzetten van burgerschapsonderwijs binnen een Unesco-school, waar inclusiviteit en intercultureel begrip centraal staan. Samen bespraken zij hoe scholen kinderen kunnen voorbereiden op hun rol in een diverse, mondiale samenleving.
Workshop: Reformatorische Identiteit in het Basisonderwijs
In deze workshop nam Trudeke Boersema-te Velde, leerkracht aan de Groen van Prinstererschool in Kampen, ons mee in de unieke identiteit en waarden van een reformatorische basisschool. In een stad met diverse geloofsovertuigingen zet de school zich in voor de opvoeding en vorming van kinderen binnen een bevindelijke, christelijke traditie. Trudeke deelde hoe Bijbels onderwijs en specifieke waarden worden geïntegreerd in het dagelijks schoolleven. Deze workshop bood inzicht in de uitdagingen en kansen van identiteitsgericht onderwijs in een diverse samenleving.
Workshop: Waarden en Identiteit in Praktijk- en Katholiek Onderwijs
Yke de Boer van PRO Drachten en Pauline Kraakman van het Emmauscollege Rotterdam deelden in deze workshop hun ervaringen met het ontwikkelen van schoolculturen die geworteld zijn in gedeelde waarden en levensbeschouwelijke identiteit. Yke introduceerde het LEF-curriculum van PRO Drachten, een programma dat leerlingen in praktijkonderwijs voorbereidt op hun plek in de maatschappij door de nadruk te leggen op waarden als respect, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Pauline vertelde over het Emmauscollege, een open katholieke school, waar vanuit de missie “Samen op weg” veel aandacht wordt besteed aan de school als gemeenschap, en inclusiviteit en diversiteit centraal staan. Deze workshop bood inzicht in hoe identiteit en waarden de basis vormen voor onderwijs dat leerlingen voorbereidt op een pluriforme samenleving.