Aan de slag met het lespakket zingeving

Hoe gaan jouw leerlingen om met alles wat ze meemaken? Hoe gaan ze om met hun gevoelens en wat is voor kinderen belangrijk in hun leven? Speciaal voor groep 5 t/m 8 hebben we een gesprekstarter gemaakt om met kinderen te praten over zingevingsthema’s.

Praten met kinderen over wat er echt toe doet

Op basisscholen draait alles om de ontwikkeling van kinderen. Die ontwikkeling is emotioneel, sociaal, cognitief maar ook spiritueel. De spirituele ontwikkeling van kinderen is al in 1989 benoemd als een recht van ieder kind door de VN. Aandacht voor deze ontwikkelingskant van kinderen kan helpen bij het bespreekbaar maken van de eerdergenoemde onderwerpen. Maar wat bedoelen we daar dan precies mee en hoe stimuleer je die ontwikkeling? Een begrip iets meer van deze tijd is zingeving. Kort gezegd valt hier alles onder wat voor kinderen het leven zinvol, waardevol en betekenisvol maakt.

Damsma: β€œDe online gespreksstarter helpt je als leraar om het gesprek in de klas te voeren over gevoelens van eenzaamheid en moedeloosheid en zoek je samen naar wat volgens de kinderen echt van belang is. Tegelijk werk je mee aan een baanbrekend onderzoek. Want aan de hand van de online gespreksstarter werk je mee (anoniem) mee aan een onderzoek over zingeving bij kwetsbare kinderen.”

De gespreksstarter

De online gespreksstarter helpt je als leraar om het gesprek in de klas te voeren over bijvoorbeeld lastige gevoelens als eenzaamheid en moedeloosheid. Samen zoek je naar wat volgens de kinderen van belang is. De gesprekstarter is zorgvuldig getest, en we hebben het geleerde in praktijk gebracht, waardoor de gespreksstarter didactisch is onderbouwd.

Begin hier met de Gespreksstarter
Vul hier de vragenlijst in (externe pagina)
Download hier het hele lespakket

Meer informatie over het lespakket

De online gespreksstarter helpt je als leraar om het gesprek in de klas te voeren over gevoelens als eenzaamheid en moedeloosheid en zoek je samen naar wat volgens de kinderen van belang is. Het is goed om te weten dat de gegevens die je invult in de gespreksstarter anoniem zijn en zorgvuldig worden opgeslagen en bewaard. In de toekomst kunnen ze worden gebruikt om inzicht te krijgen over zingevingsthema’s bij kinderen in verschillende leeftijden.

De online gespreksstarter is geheel gratis te downloaden. De gesprekstarter is zorgvuldig getest, en we hebben het geleerde in praktijk gebracht, waardoor de gespreksstarter nog beter didactisch is onderbouwd. Ga jij het ook gebruiken in je klas?

Nog meer mogelijkheden

Overigens kun je niet alleen via de digitale gespreksstarter zingeving bespreekbaar maken! De twee vertaalde en gevalideerde vragenlijsten die het onderzoek al heeft opgeleverd en ook in de gespreksstarter zijn verwerkt, zijn ook vrij beschikbaar als pdf. Hieronder kun je ze downloaden. Let op: de vragenlijsten zijn niet bedoeld als diagnostisch middel, maar als tool om geschikte taal te vinden rond zingevingsthema’s om met kinderen in gesprek te komen.

Ervaringen, feedback of wensen?

We horen graag uw ervaringen, feedback of wensen over het lespakket Zingeving. U kunt hiervoor contact opnemen met Aliza Damsma Bakker