Update postdoc zingeving in de ggz
Door Henk Stulp
Ik ben druk bezig met het afronden van mijn -door SIA gesubsidieerd- postdoc onderzoek naar zingeving in de ggz. Ik heb hiervoor onder andere samengewerkt met hulpverleners en cliënten van Profila Zorg. Dit was erg inspirerend en ik ben zeer onder de indruk van zowel de verhalen die hulpverleners me vertelden, over hoe ze probeerden bij te dragen aan een zinvol leven van hun cliënten, als van de verhalen van de cliënten zelf, over wat hebben ze meegemaakt en hoe ze probeerden het hoofd boven water te houden. En ook hoe blij cliënten waren met de manier waarop ze daarin door hun begeleiders ondersteund werden.
Verbinden, verstaan, verzekeren
Door deze interviews en door de uitgevoerde literatuurverkenning, kreeg ik scherper hoe zingevingsmoeite zich in de ggz vaak voordoet en wat hun begeleiders nu al doen om hierin te ondersteunen. Dit heeft veel te maken met presentie, of -om in termen van de SRH-methodiek te spreken- met verbinden, verstaan en verzekeren. Ik constateerde dat begeleiders vaak zelf ook in meerdere of mindere mate onderdeel worden van het zingevingssysteem van hun cliënten. Dit roept wel allerlei dilemma’s op rondom afstand en nabijheid. Een thema waar we tijdens het werkveldevent ‘Is vriendschap een illusie?’ georganiseerd vanuit het lectoraat Centrum voor Samenlevingsvraagstukken aandacht aan gaven.
Expertmeeting 11 april a.s.
Omdat het geplande tweede deel van het traject ‘aandacht voor zingeving meer inbedden in het begeleidingsproces’ bij Profila Zorg helaas niet door kon gaan, heb ik als alternatief zingevingscompetenties voor sociaal werkers geformuleerd, gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek. Donderdag 11 april zal ik deze bespreken in een expertmeeting. Ik ben benieuwd naar de reactie hierop van Job Smit, die in zijn proefschrift over zingeving een toonaangevend (gespreks)model voor geestelijk verzorgers heeft ontwikkeld. En ook naar de reactie van Jean Pierre Wilken, één van de auteurs van het Handboek Steunend Relationeel Handelen, de SRH-methodiek, en Thijs Tromp, oud-collega die is gepromoveerd op een inmiddels erkende methode voor het bevorderen van zingeving bij ouderen. En de reactie van Eva Goedendorp, een ervaringsdeskundige die werkzaam is bij de organisatie Dimence en herstel en zingeving erg belangrijk vindt. Ik zie er naar uit!