Marieke wil haar oudere patiënten betere zorg verlenen

Om haar patiënten op leeftijd beter te kunnen helpen, wilde Marieke Rehwinkel-Cohen uit Delfzijl zich verdiepen in de ouderenzorg. Ze heeft daarom dit najaar de cursus Ouderenzorg bij Hogeschool Viaa gevolgd.

“Ik werk als praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk in Noordoost-Groningen. Daar heb ik regelmatig te maken met ouderen. Ik was alleen niet goed op de hoogte van de zorg voor ouderen, zoals bijvoorbeeld de regels vanuit de eerstelijnszorg en de testen die beschikbaar zijn. Daarom besloot ik mij aan te melden voor de cursus Ouderenzorg van Viaa”, legt Marieke uit.

Werken met ouderen heeft al langer de interesse van Marieke. Voordat ze aan de slag ging als praktijkverpleegkundige was ze werkzaam als oncologie fysiotherapeut in het ziekenhuis. Ook daar had ze als aandachtsgebied de ouderen. “Na dertien jaar als fysiotherapeut te hebben gewerkt, wilde ik wel eens wat anders en ben ik praktijkverpleegkundige geworden. Ik vind dit werk erg afwisselend en het is een uitdaging om elke patiënt goed te leren kennen.”

Cursus Ouderenzorg Viaa Zwolle
Cursist Marieke Rehwinkel-Cohen

Voor Marieke was het direct duidelijk dat ze de cursus Ouderenzorg bij Viaa in Zwolle wilde volgen. “Ik heb bij Viaa ook de opleiding Praktijkverpleegkundige gevolgd. Dat is me erg goed bevallen. Er hangt een goede sfeer en het is allemaal goed geregeld. Ook inhoudelijk zit het goed in elkaar.”

De cursus Ouderenzorg bestaat uit vier bijeenkomsten, verspreid over zes weken. “Ik heb geleerd om de oudere compleet in kaart te brengen, dus verder te kijken dan alleen de klacht. Ook ben ik nu beter op de hoogte van alle regels.”

Marieke heeft het geleerde al in praktijk kunnen brengen tijdens haar werk in de huisartsenpraktijk. Marieke: “Ik moest een patiënt in kaart brengen en heb nu heel andere vragen gesteld, dan wat ik gedaan zou hebben zonder de cursus. Ik zou de cursus dus ook zeker aanraden aan andere praktijkverpleegkundigen!”

Lees meer over de cursus Ouderenzorg