Hogeschool Viaa probeert adem- en slaaprobot uit

Slapen – of juist niet kunnen slapen – heeft een groot effect op gezondheid en welzijn. De Somnox is een technologisch hulpmiddel dat uitkomst kan bieden. Deze week mocht Dirk Wakker, Voorzitter college van bestuur van Hogeschool Viaa, de Somnox in ontvangst nemen om uit te proberen. Dirk Wakker: “De ontwikkeling van technologie in de zorg gaat hard, daar wil onze hogeschool aan meedoen.”

Hoe kun je zorgtechnologie beter onder de aandacht brengen dan deze zelf te ervaren? Dat was de gedachte van Technologie & Zorg Academie (TZA) IJssel-Vecht. Zo werd het Somnox logeerfeest geboren. Net als een logeerbeer, gaat de Somnox op de academie Health Care in het nieuwe studiejaar van collega naar collega zodat zij persoonlijk kunnen ervaren wat het technologisch hulpmiddel voor iemand kan betekenen. Annemieke Visscher en Rianne Immink, docenten bij de opleiding Verpleegkunde zijn blij dat ze met TZA kunnen samenwerken om ervaring op te doen met zorgtechnologie. Visscher: “Het is belangrijk dat we zorgtechnologie bekendheid geven binnen de opleiding. Zowel richting studenten, maar ook zeker richting docenten. Daarnaast is het mooi dat we TZA reviews kunnen bieden.”

De Somnox is een adem- en slaaprobot die jouw adem signaleert en je stimuleert om rustiger te gaan ademhalen. De slaaprobot is het eerste product dat Hogeschool Viaa gaat uitproberen. Visscher: “In de toekomst willen we vaker producten van TZA lenen, om daar weer van te leren.”